פייסבוק הודיעה הערב (רביעי) כי תשיק לראשונה את הוועדה העליונה לפיקוח על תוכן (Oversight Board), עליה הכריז מארק צוקרברג לפני כשנה וחצי בעקבות ביקורת ציבורית ובהמשך לפרשת קיימברידג' אנליטיקה. המועצה תוכל לקבל החלטות סופיות ומחייבות שיקבעו אם תוכן ספציפי יורשה להופיע ברשת החברתית, בהתבסס על שקיפות ושמירה חופש הביטוי.
זה אומר שאם עד היום אפשר היה אפשר לערער על חסימת תכנים רק בפני פייסבוק עצמה, כעת תפעל באופן עצמאי מועצה חיצונית שתוכל לשנות את ההחלטות של פייסבוק ולקבוע לחברה מדיניות בינלאומית אחרת.
נציגה ישראלית
במועצה תכהן גם מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר אמי פלמור, שהצטרפה ל-19 חברים נוספים מיותר מ-27 מדינות, הדוברים לפחות 29 שפות. בין חברי המועצה האחרים נכללים ראשי מדינות לשעבר, שלושה שופטים בדימוס, שישה עיתונאים לשעבר, שני נציגי ועדות לזכויות אדם, ומנהיגים אחרים עם רקע מהחברה האזרחית, האקדמיה והשירות הציבור.

״כמי שהייתה משרתת ציבור במשך 24 שנים, הקדשתי את עצמי לקידום נגישות לצדק ולהעמדת ׳האזרח הקטן׳ במרכז״, אמרה אמי פלמור עם ההכרזה על תפקידה. ״אני רואה בכך אתגר אדיר, והזדמנות ליישם את העקרונות המקצועיים שהנחו אותי לאורך השנים, וזאת לטובת אזרחים בכל רחבי העולם. אני מחויבת לפעול כדי שפייסבוק תקבל אחריות על סוגיות התוכן תוך שיפור השקיפות וההוגנות של פעולותיה בתחום זה״.
מועצה עצמאית
יו"ר המועצה הוא תומאס יוז, לשעבר מנהל ארגון Article 19 לקידום חופש הביטוי. תחילה יכהנו בוועדה 20 חברים בלבד, ובסופו של התהליך היא תכלול 40 נציגים מ-7 אזורים שונים ברחבי העולם. למועצה יהיה אתר עצמאי בו כל הדיונים וההחלטות יפורסמו לקהל הרחב, ולמעשה כל גולש בעולם יוכל לפנות אליהם בקלות.
המועצה המפקחת תציע פתרונות לדיונים מורכבים ומתמשכים בנוגע לאיזה סוגי תוכן ראוי ולא ראוי להתיר בפייסבוק, כולל אינסטגרם שגם נמצאת בבעלותה. והיא גם תתעדף בעצמה את המקרים הרלוונטיים ביותר מבחינתה.
עוד נקבע כי החלטות המועצה חייבות להיות מיושמות על ידי הרשת החברתית, כל עוד הן אינן מפרות את החוק. בנוסף, כדי להפוך את חברי המועצה המפקחת לעצמאיים לחלוטין הוקמה עבורם קרן עצמאית בסכום של 130 מיליון דולר, ולא ניתן יהיה לפטר אותם מהעוודה על סמך החלטותיהם.
איך הגוף יפעל?
נתחיל מהסוף: פייסבוק עדיין לא מורידה את כלל הדרכים שקיימות כיום לעתור על ההחלטות שלה בחסימות חשבונות אישיים, אלא מייצרת עוד מערך בכיר וגבוה יותר שיעסוק בנושאים בעלי חשיבות גדולה יותר ותדון בהתחלה בכ-60 מקרים בשנה. כלומר, אם מחקו לכם פוסט או תגובה שלדעתכם לא הפרו את תנאי השימוש – עדיין תצטרכו לערער בדרך הישנה.
עתרם למועצה? תקבלו מספר סידורי בעזרתו תוכלו לדעת אם המועצה מתכננת לעסוק בעתירה שלכם או לא. במקרה שהמועצה תעסוק בעתירה - כל הדיונים יהיו שקופים וניתן יהיה לעקוב אחריהם כולל גם חזרה של המועצה אל העותר ולפייסבוק.
"אנשים יוכלו להמשיך לעתור כרגיל ולקבל סיוע״, אמרו ברשת החברתית. ״אם הצוות יחליט שהתלונה נכונה הוא יכול להורות לפייסבוק ממש לשנות את המדיניות שלה ולקבוע לנו כללים מחדש באותו תחום. וגם פייסבוק עצמה תפנה לצוות אם היא תתקל בתלונות בתחום מסויים״.
בפייסבוק עצמה מציינים כי מדובר באתגר משום שגם תכפוף את עצמה להוראות הצוות האלו. "זה פיילוט חדש גם עבורנו אבל זה כלי מאד חשוב שמוציא את המדיניות והפעילות שלנו רק מתחומי העסק אל שיקולים רחבים מאד של אנשים בלתי תלויים ולא קשורים אלינו בכלל״, אומרים בחברה. ״יהיו לאנשים האלו צוותים מייעצים חיצוניים וחופשיים לגמרי מכל השפעה".
רוצים להיות בצוות הניהול החיצוני? אתם יכולים
אמנם בתהליך בחירה מורכב ועצמאי נבחרו כבר 20 נציגים מכל העולם, אך עדיין פייסבוק צריכה לאייש עוד 20 נציגים והיא למעשה תפתח אתר בו היא תקרא לאנשים להמליץ על אנשי צוות מנהלים חיצוני שמתאימים לכך או להמליץ על עצמם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו