בלי המונים, עם אש: במירון מתכוננים לל"ג בעומר שונה

החגיגה ההמונית לא תתקיים במתכונתה הרגילה • שוטרים מסיירים במתחם קברו של רשב"י • בעלי הצימרים מאוכזבים: "מחכים לפרנסה הזאת כל השנה"

צילום: אייל מרגולין/ג'יני // שוטרים ומאבטחים בהר מירון // צילום: אייל מרגולין/ג'יני

מתחם ציון הרשב"י במירון היה אמור להיות שוקק חיים בימים אלה. הילולת ל"ג בעומר מושכת אליה כחצי מיליון מאמינים בשנה, וחמישה ימים לפני האירוע השנתי הגדול בישראל מלאים הצימרים במושב בדרך כלל עד אפס מקום.

בכל שנה בתאריך הזה מתמקמים אלפים בסביבת הציון עם קרוואנים ואוהלים, ומטבחי ענק ואוהלי הסעדה של החסידויות השונות מוקמים במתחם, וכן דוכנים לחלוקת קמעות ולהתרמה.השנה ההנחיות שניתנו בגלל מגיפת הקורונה הביאו לסגירתו הכמעט הרמטית של מתחם ציון הצדיק, וכלי הרכב היחידים שנראו בחניה הסמוכה אליו היו רכבי משטרה הפועלים לאכוף את איסור הכניסה ליישוב.

"אנחנו מחכים לפרנסה הזאת כל השנה, אבל המשטרה היתה אצלנו ועברה בית־בית כדי להודיע שאסור לארח. אם רוצים לארח, מותר ל־14 ימים ברצף, ואם יש לנו אורחים, הם לא יכולים לצאת מהבית ועליהם להישאר רק במתחם האירוח", סיפר חיים איצקוביץ, בעל מתחם צימרים במושב מירון. "הם הסבירו שמי שייתפס מחוץ למתחם ייקנס ב־500 שקלים, ובעל הבית שמארח אותו יובא לבית המשפט". 

"לא לוקחים סיכונים"

לדבריו, "הם גם החתימו אותנו על טופס שמאשר שקיבלנו את ההודעה שלהם. בכל יום אנחנו מקבלים לפחות עשר שיחות טלפון מאנשים שרוצים להזמין חדרים, אבל אנחנו לא לוקחים סיכונים".

בשל הביקוש העצום, בימים שלפני ל"ג בעומר מאמירים מחירי הלינה בצימרים ובחדרי האירוח במירון. אבל בימים אלה, שבהם קיימות הגבלות חמורות על האירוח ויש איסור מוחלט לעלות למתחם הקבר, נראה כי מתחת לפני השטח נפתח מעין שוק שחור. בסמוך למתחם ציון הרשב"י מצאנו השבוע בודדים שהצליחו להסתנן לאזור. חלקם טענו בפנינו כי הם תושבי המקום, אבל תושבים במקום העידו כי הם אינם מכירים אותם. 

שוטרים ומאבטחים בהר מירון // צילום: אייל מרגולין/ג'יני
שוטרים ומאבטחים בהר מירון // צילום: אייל מרגולין/ג'יני

"השניים האלה נכנסו למושב בעזרת 'סייען' שהוא בעל הצימר שמארח אותם. הוא יצא מהמושב לאסוף אותם ברכב שלו, ובשער המושב הוא הציג כנדרש אישור שהוא תושב המקום", סיפר תושב מירון. 

סגירה הרמטית 

אחרים שהוזהרו על ידי המאבטחים לעזוב את המקום פן יספגו קנס מאחד השוטרים, תירצו בטיעונים שונים ומשונים את פשר הגעתם למקום. זוג ושלושה ילדים טענו שהם מפעילים את המכולת, אחר טען כי הביא קרח לאחת החנויות ביישוב והוסיף תוך כדי תפילה: "אני פה בקבר של רבי שמעון, אני נראה לך דואג ממשהו?"

עובדת מהמינימרקט התיירותי שבמושב מירון סיפרה כי הגיעה למתחם מאחר שהחנות נסגרה מוקדם בשל מיעוט הקונים. "השבוע שלפני ל"ג בעומר הוא הכי חזק בשנה. הרבה מאוד אנשים מכל המגזרים באים להתפלל ולבקש ישועות ועוברים אצלנו בסופר", סיפרה. 

בכיוון מתחם הקבר עלה דני ועל כתפו מגבת. הוא מתגורר ביער הסמוך לציון הרשב"י וחזר מטבילה במקווה טבעי - אחד המעיינות שבסביבה. "אני גר כאן ביער כבר 15 שנים, וממש עצוב לי לראות ככה את המתחם פחות משבוע לפני ל"ג בעומר".

אל המתחם הגיעו גם שני תושבים מנתניה, שאחד מהם היה מהבודדים שהסכימו להזדהות בשמם. "הצלחנו איכשהו להיכנס.

מתחם הקבר // צילום: אייל מרגולין/ג'יני
מתחם הקבר // צילום: אייל מרגולין/ג'יני

יש לי כאן חברים ואנחנו באים לרבי שמעון הרבה פעמים", אמר ליאור אזולאי, "באנו רק להגיד כמה פרקי תהלים ואנחנו הולכים". "ההרגשה היא שסוגרים מקומות קדושים. זה מכווץ את הלב. אנחנו רגילים לבוא להתפלל בקברי צדיקים ופתאום המקום סגור במנעולים", הוסיף חברו, "קורונה, לא קורונה, פותחים את איקאה, אין מצב בעולם שלא יפתחו את זה. אין הרגשה יותר קשה מזאת".

יהודה פלוארי ממושב דוב"ב מגיע בכל שנה למתחם, וכך הוא עושה גם עתה. הוא לא ויתר על ביקור במקום שבו עבד במשך 15 שנים. "אני הייתי המנקה של ציון הרשב"י. שלוש פעמים חטפתי כאן אירוע מוחי ושלוש פעמים רבי שמעון הציל את חיי", סיפר פלוארי, "אני מאחל לכל עם ישראל שאף פעם לא נראה את ציון הרשב"י בל"ג בעומר כל כך ריק".

כבכל שנה, גם השבוע קיים מפקד המחוז הצפוני של המשטרה סיור במקום כדי לקבל תמונת מצב על היערכות הכוחות, אלא שהפעם היא התייחסה לפעילות שנעשית ותיעשה למניעת הגעתם של ההמונים להר במקום להיערך לקליטתם. 

"אנחנו לא נסתפק בסגירה הרמטית של ההר. נעסוק בעיקר בבידוד של מעגלים, גם מעגלים רחוקים, לרבות בנקודות היציאה בערים ירושלים, ביתר עילית, בני ברק, מודיעין עילית, בית שמש ומקומות נוספים", אמר ניצב שמעון לביא, מפקד המחוז הצפוני של המשטרה. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר