יהודי התפוצות, בארה"ב ובאירופה, מתמודדים בימים אלו עם האתגרים הלא פשוטים שנובעים ממגפת הקורונה. בארצות הברית, באיטליה, בבריטניה, ובמדינות רבות נוספות נפטרו לא מעט יהודים כתוצאה מהנגיף, ועל כן הם נאלצו להמציא את עצמם מחדש על מנת להמשיך לשמור על העולם היהודי.
כ-6 מיליון יהודים חיים כיום בארצות הברית, והריכוז הגדול ביותר שלהם נמצא בניו יורק, מוקד התפרצות הקורונה באמריקה. בכמה שכונות בעלות אוכלוסייה יהודית גדולה בניו יורק נרשמו שיעורי הדבקה גבוהים במיוחד ולכן איש אינו מזלזל בהוראות: בתי כנסת, בתי ספר יהודיים, מרכזים קהילתיים ומוסדות קהילה, כולם נסגרו עד יעבור זעם.
איסוף החומר: JTA
בהעדרם של מוסדות ותיקים אלה, האינטרנט הפך בתוך שבועות למרכז הביטוי והחיים היהודיים, בקהילה שמתעקשת לשמור על זהותה ומנהגיה. סוכנות הידיעות היהודית JTA יצרה סיכום של מספר דרכים שבהם הצליחו יהודי ארה"ב לשמור על קשר ועל חיי הקהילה, באמצעות הרשת.
בין היתר נערכים בימים אלו קבלות שבת משותפות באמצעות זום, תפילות שבת על מרפסות הבתים, שידור טקסי הבדלה, דרשות והרצאות בפייסבוק לייב, ושיעורים מקוונים בנושאי יהדות. והיד, כמו שאומרים בפסח, עוד נטויה.
בינתיים באירופה, מתגעגעים אנשי ארגון ועידת רבני אירופה לשגרה הפשוטה, ולכבוד חג המצות הציגו גרסת קורונה לשיר 'מה נשתנה'. באמצעות אפליקציית זום הם נפגשו יחד וכל אחד שר חלק מהשיר. המשתתפים בשיר הם הרב הראשי של ברצלונה דניאל אשכנזי, הרב הראשי של ציריך נועם הרטיק, הרב הראשי של העיר ליפציג בגרמניה באלא זלוטאי, הרב הראשי של אוסטריה אריה פולגר, הרב מאיר מנביץ – רב בית הכנסת הגדול במוסקבה, הרב הראשי של טולוז (צרפת) דורון נעים, הרב יוסף דוויק – הרב הראשי של הקהילות הספרדיות-פורטוגזיות בבריטניה והרב הראשי של איסטנבול מנדי חיטריק.
צילום: ארגון ועידת רבני אירופה
הרב פנחס גולדשמידט נשיא ועידת רבני אירופה: "בימים כאלה מתוחים וקשים חשוב להכניס קצת רוח הומוריסטית ומהנה. אין ספק שהשנה הפסח לא יהיה כמו כל שנה . עצם זה שכולנו בבתים מבודדים ולא יכולים לחגוג את החג עם כל בני המשפחה, גרם ללא מעט אנשים בקהילות היהודיות אצלנו לעצב רב. לכן החלטנו שדרך הפרויקט הזה כולנו אומנם נהיה רחוקים, כל אחד במדינתו הוא, אבל בלב כולנו יחד, ואת הווירוס הזה נעבור יחד- באחווה וסולידריות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו