"לא מתקוונים לשלם": קמפיין מחאה חדש של הסטודנטים במכללות

סטודנטים שמשלמים עשרות אלפי שקלים למכללות פרטיות כשכר לימוד, זועמים על כך ששכר הלימוד לא הופחת - למרות שעברו ללמידה מקוונת • "המעבר ללמידה מקוונת מפחיתה מהוצאות האוניברסיטאות והמכללות אחוזים גדולים מאד "

המרכז הבינתחומי בהרצליה // צילום: עמי שומן ,
המרכז הבינתחומי בהרצליה // צילום: עמי שומן

משבר הקורונה הביא את המוסדות להשכלה גבוהה ללמידה מרחוק (למידה מקוונת). כעת סטודנטים במכללות הלא מתוקצבות דורשים הפחתה בשכר הלימוד.

לאחר ההחלטה לסגור את מוסדות להשכלה גבוהה, נפתח סמסטר האביב רק בלמידה מרחוק, והשיעורים נעשים בצורה מקוונת. הדבר הביא סטודנטים במכללות הפרטיות בישראל (שאינן מתוקצבות על ידי המדינה) לדרוש הפחתה בשכר הלימוד. טענת הסטודנטים, שחלק מהם משלמים  30-40 אלף שקלים לשנת לימוד, היא שהמוסדות הוציאו עובדים לחל"ת ואינם משלמים חשבונות שונים כמו חשמל, ניקיון וכדומה. 

אחד מיוזמי המחאה הוא רז גרנות (26), סטודנט שנה ג' למשפטים וממשל במרכז הבינתחומי בהרצליה יחד עם שרון זילבר. שכר הלימוד שלו עומד על 50,000 שקלים בשנה. "לימודים מקוונים הם לא לימודים בקמפוס" הוא מסביר את המחאה. "אנחנו מודעים לכך שהמוסד אינו מתוקצב, אך המרכז הבינתחומי הוציא עובדים רבים לחל״ת, הוא אינו משלם חלק נכבד מההוצאות שוטפות כמו חשמל, מים אבטחה, ניקיון ועוד. ראוי לדעתנו כי שכר הלימוד הגבוה שאנו משלמים יקוצץ בהתאם ואנחנו דורשים הפחתה משמעותית בשכר הלימוד". 

לדבריו: "אנחנו אוהבים את המוסד שאנחנו לומדים בו ובחרנו ללמוד בו מבחירה חופשית. היינו מודעים לשכר הלימוד הגבוה אבל בעקבות המצב הקיים אנחנו לא מקבלים את המוצר שעליו החלטנו לשלם מלכתחילה ולכן צריכה להיות הפחתה משמעותית בשכר הלימוד".

במרכז הבינתחומי דחו את הטענות, והסבירו כי מאז פרוץ משבר הקורונה הם השקיעו משאבים עצומים כדי לעבור ללימודים מקוונים ולוודא שהסטודנטים לא יפסידו את הסמסטר ולימודיהם לא ייפגעו. "כל תכניות הלימודים הועברו לאונליין, המרצים הוכשרו ללמד מרחוק והוקם מערך תמיכה מיוחד. הסטודנטים מקבלים את כל השירותים הנוספים מרחוק: שירותי ספריה, ייעוץ פסיכולוגי ועוד". 

לטענתם, "לצד ההשקעות הניכרות שנדרשו כדי להעביר את כל תכניות הלימודים ושירותי הקמפוס לאמצעים מקוונים, מתרחשת ירידה בהכנסות השונות של המוסד, שמושפעות באופן מידי ממצב הכלכלה והשווקים. לכן, אנו נאלצים לבצע שורה של קיצוצים, ובכללם גם הפחתה וולונטרית בשכרם של סגל המרצים ועובדי המנהל. לאור זאת, הפחתה רוחבית בשכר הלימוד פשוט אינה אפשרית. עם זאת, כל סטודנטית או סטודנט שמתמודדים כעת עם קושי כלכלי משמעותי, מוזמנים לפנות למדור שכר לימוד אשר אנשיו הונחו לבדוק איך ובמה אפשר לעזור להם".

הדרישה מגיעה גם מסטודנטים במסלול האקדמי המכללה למנהל, מרכז פרס, מכללת נתניה ועוד. בעצומה שפורסמה ברשת נכתב: "המעבר ללמידה מקוונת מפחיתה מהוצאות האוניברסיטאות והמכללות אחוזים גדולים מאד התשלומים על תשתיות ושאר הדברים הנחוצים ללמידה במוסד עצמו. הסכום שסטודנט משלם פר קורס כולל בתוכו את כל התשתיות הללו ועוד. בלמידה מקוונת אנו לא משתמשים בשירותים עליהם אנו משלמים ולכן מגיע לנו החזר כספי". עוד נכתב: "אנחנו משתמשים באינטרנט ובחשמל הביתי שלנו - במקום בזה של מוסד הלימודים".

לין חדדי, דוברת אגודת הסטודנטים במכללה למנהל: "כולנו חווים קושי בימים אלו, בין אם מנטלי ובין אם כלכלי. לא מעט סטודנטים אצלנו הוצאו לחל"ת או פוטרו ויש מצב של חוסר ודאות בהרבה מישורים. אנחנו כאגודה של סטודנטים, הפועלים למען סטודנטים, פועלים על מנת לקבל הקלות, פונים לכל הגורמים שיכולים לתת סיוע כלכלי ומוודאים שהלימודים שלנו ושל אף אחד במכללה לא יפגעו כתוצאה מכך". 

מהמסלול האקדמי המכללה למנהל נמסר: "אנו מודעים לעול הכלכלי על הסטודנטים כתוצאה מהמשבר הכלכלי והצענו לסייע לסטודנטים ככל האפשר בנוגע להלוואות שנלקחו עבור מימון לימודיהם, בתנאים ללא תחרות בשוק. פנינו גם למשרד האוצר על מנת שיסייע לכל הסטודנטים בישראל, ובעיקר לאלה מהמוסדות הלא מתוקצבים, כדי שיוכלו לצלוח את התקופה הקשה".

לדברי שלומי יחיאב, יו״ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית: "הנטל הכלכלי על הסטודנטים בישראל, בייחוד במוסדות הלא מתוקצבים, מקשה על התמודדות עם המשבר הנוכחי. במצב הקיים, סטודנטיות וסטודנטים רבים מאבדים את מקום עבודתם ונטל התשלומים כמו שכר לימוד, שכר דירה והוצאות מחיה, גבוה מאוד. על הסיוע הכלכלי להגיע בשלב זה מהמדינה, ובמידה והלמידה המקוונת תמשך לטווח הארוך, לא יהיה מנוס מלבחון מחדש את מודל שכר הלימוד, בדגש על המוסדות שאינם מתוקצבים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר