מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד דיבר היום (ראשון) בישיבת הבכורה בוועדת הקורונה על החרפת הסגר באזורים בעייתיים. ח"כ עפר שלח, יו"ר הוועדה, השיב כי "במשבר הזה הסוגיה הכלכלית לפחות שווה בכובדה לסוגיה הבריאותית. השאלה היא אם החולה הכלכלי לא ימות לפני חולה הקורונה".
צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן
באב"ד הוסיף כי "אנחנו בסדר גודל של חודש מאז הקורונה התפשטה בישראל, ונעשו צעדים דרסטיים שלא נעשו מאז קום המדינה. המשימה שלי כמנכ"ל האוצר היא שהמשק יתפקד. אני לא מזלזל בקמעונאות, אבל זה לא מה שיפיל את המשק. יותר מ־90% נמצאים בחל"ת ולא מפוטרים".
לדברי באב"ד, אם ההשבתה החלקית שיש עכשיו תימשך חמישה שבועות, תהיה פגיעה בתוצר של 5% - 75-70 מיליארד שקלים. אם מדובר על השבתה כוללת, נעמוד על פגיעה של 18% - 240 מיליארד שקלים".
עוד בנושא:
• פגישת רה"מ והאוצר - ללא תוצאות
• מחיר הדלק – הנמוך ביותר מאז ינואר 2009
• הבנק המרכזי בארה"ב צמצם את התמיכה - הבורסה ירדה
• ישראל על סף מיליון דורשי עבודה
באב"ד פירט את הצעדים המתוכננים ואמר כי "למדינה יש רשת ביטחון סוציאלית מצוינת לשכירים. ביחס לעצמאים, שלא זכאים לדמי אבטלה, יצרנו כלי שנותן מענה גם להם במסגרת אותה רשת ביטחון בצורה של מענק עד לאחר הפסח (סוף אפריל). יהיה מענה בכמה רבדים: מענק על פי קריטריונים לנפגעי המשבר; מענה תזרימי - הוקמו קרנות להלוואות בתנאים מאוד נוחים; דחיית תשלומים והטבות רגולטוריות, מע"מ, ארנונה, מים (בחלק מהמקרים בוטלו תשלומים ולא רק נדחו), והדבר הנוסף הוא האצת המשק".
באב"ד זכה לתמיכה גורפת מח"כ איילת שקד: "למנכ"ל האוצר באב"ד מגיע פחות או יותר פרס ישראל. בשבועות האחרונים כשמשרד הבריאות ניסה פחות או יותר לחסל את המשק - שי היה בחזית. באף מדינה לא שיתקו את הכלכלה, גם לא בגרמניה ובאיטליה. עוד החלטה חסרת היגיון שמשרד הבריאות דוחף אליה: לשתק את ענף הבנייה. אני פונה לאוצר: תילחמו ככל שניתן".