אגף המודיעין פיתח מרכז מידע לאומי על הקורונה, שיאפשר לשפר את תהליכי קבלת ההחלטות.
המהלך, שהובל על ידי חטיבת המחקר ויחידה 8200, נועד לנצל את עוצמתו של אגף המודיעין ויכולותיו הייחודיות במטרה לאסוף את כל המידע שנצבר על הנגיף בארץ ובעולם, באמצעות בינה מלאכותית ולמידת מכונה, וזאת כדי לאפשר למשרד הבריאות ולפיקוד העורף לקבל החלטות טובות יותר בזמן אמת.
צילום: משרד הבריאות
המרכז כולל שלושה ענפים - ישראל, המזה"ת ושאר העולם - שאוספים את כל המידע הקיים על הקורונה: מנתונים רשמיים ועד מחקרים אקדמיים, לרבות פייק ניוז. הנתונים שנאספו ונותחו עד כה אפשרו, למשל, את המעבר מבדיקה באמצעות שלושה מטושים למטוש בודד, וכן את ההבנה שמוקדי ההדבקה המרכזיים היו בבתי כנסת, ובעקבות זאת את המהלך שהוביל להחלטה על סגירתם ועל הפסקת התפילות. מידע נוסף, שמתבסס על נתוני התחלואה בעולם, אפשר לדייק את ההנחיות שניתנות לאוכלוסיות השונות בארץ.
במקביל הקימה היחידה הטכנולוגית באמ"ן רשת מידע שאמורה לאפשר למשרד הבריאות לנהל בצורה יעילה יותר את הבדיקות. מתברר כי עד כה נוהל המידע ואוחסן בדרכים שונות על ידי הגופים השונים - בתי החולים, המעבדות, מגן דוד אדום, קופות החולים ומשרד הבריאות - דבר שהקשה על קבלת תמונת מצב מלאה ובהמשך לכך על קבלת ההחלטות.
הרשת שפותחה באמ"ן כוללת את כל המידע שקיים בארץ - מהנבדק הבודד ועד לסטטיסטיקה הלאומית. מדובר בפיתוח של מערכת דומה לזאת שבה משתמש אמ"ן לטובת המידע המודיעיני שהוא אוסף, ואשר נועדה לוודא כי כל המידע ייאסף וינותח, ושום ידיעה קריטית לא תאבד בדרך. בסיס הנתונים שנוצר כעת אמור לאפשר למשרד הבריאות להגיע ליעד של 15 אלף בדיקות ביום, ובמקביל פותחה גם אפליקציה שאמורה לאפשר לחיל הרפואה בצה"ל לנהל את מערך הבדיקות באופן יעיל.
באגף המודיעין מעורבים גם בשורת מיזמים נוספים - בהובלת חטיבת המבצעים המיוחדים - ובהם גם הסבת מכשירי נשימה בסיסיים למכונות הנשמה אוטומטיות. בראשית השבוע הבא ייערך בבית החולים תל השומר ניסוי של המערכת שפותחה; הצלחתו תאפשר להסתייע באלפי מכשירי הנשמה שקיימים בארץ, ותחסוך את המרוץ שמתקיים כעת בעולם לרכישת מכשירי הנשמה יקרים.
מיזם אחר נועד להפוך אמבולנסים לרכבים המותאמים לפינוי חולי קורונה, ללא סכנה לנהג. הדבר מתבצע באמצעות מיגון ייחודי לפנים הרכב. תהליך המיגון כבר החל, ובשלב הראשון ימוגנו 25 אמבולנסים של מד"א ורכבים של פיקוד העורף. מהלך נוסף נועד להסב מכוניות מסחריות לרכבים לאיסוף דגימות, במטרה להגדיל את הניידות של צוותי הרפואה ואת קצב לקיחת הדגימות ברחבי הארץ.