המאבק בווירוס הקורונה נמצא בעיצומו ועדיין אין נתונים מלאים מכל העולם, אולם כבר כעת מתברר כי יותר גברים נדבקים בווירוס, חולים - ומתים ממנו בסופו של דבר. בבדיקה שערך CNN התברר כי באיטליה 60 אחוז מהחולים בנגיף היו גברים, ו-70 אחוז מהמתים הם גברים. בדרום קוריאה יותר נשים נדבקו, אך 54 אחוז מהמתים היו גברים.
צילום: משרד הבריאות
בעקבות המידע הזה פנו ב-CNN ל-20 המדינות ברחבי העולם בהן מתפשט הנגיף, כדי לבקש מידע על ההתפלגות בקרב החולים בין נשים לגברים. הרשת עשתה זאת במשותף עם ארגון מחקר בין לאומי בשם Global Health 50/50, במטרה לבדוק האם באמת יותר גברים חולים ומתים מווירוס הקורונה. מתוך 20 המדינות שנבדקו, שש מדינות: סין, צרפת, גרמניה, איראן, איטליה ודרום קוריאה, נענו לבקשה. המאפיין שחזר על עצמו בכל המדינות הללו, שמייצגות כרבע מהתושבים בעולם: גברים חולים יותר ומתים יותר מווירוס הקורונה.
עוד בנושא
התקנות החדשות לשעת חירום: המסמך המלא
"גל התחלואה הקשה מתקרב"
הידרדרות משמעותית במצבו של חולה קורונה בן 45
החל ממחר: הרכבת תעצור; אוטובוסים יצומצמו
שרה הוקס, פרופסור לבריאות הציבור ברחבי העולם באוניברסיטת קולג' בלונדון, מציינת כי "יש מתאם ברור בכל הנתונים. רואים פערים בין מדינה למדינה, אבל הנתונים מראים שלגבר יש סיכויים גבוהים יותר של בין 10 ל-90 אחוז מוות כתוצאה מהקורונה ביחס לאישה. מדובר בנקודה חשובה שהמערכת צריכה לקחת בחשבון ולהתייחס אליה בהנחיות שלה לאוכלוסייה".
גם מומחית תחום הקורונה בבית הלבן, ד"ר דבורה בריקס, התייחסה לנתונים אלו בתדרוך עיתונאים בשבוע שעבר, ואמרה כי "באיטליה אנו רואים שהתמותה בקרב גברים היא פי שניים ביחס לתמותת נשים בכל קבוצת גיל, וזה עוזר לנו להיערך כאן בארה"ב".
ד"ר לואיס אוסטרוסקי-זייכנר, מומחה למחלות זיהומיות מבית הספר לרפואה מקגוברן בטקסס, לא מופתע מהנתונים. "כבר במחלת הסארס ראינו את התופעה הזו, שגברים נפגעים ומתים יותר", ציין אוסטרוסקי-זייכנר.
למה נשים חסינות יותר?
בכל הנוגע לשאלה מדוע נשים חסינות יותר, מסביר ד"ר לואיס אוסטרוסקי-זייכנר כי "מבחינה אבולוציונית זה מובן - נשים מפתחות מערכת חיסונית חזקה יותר. אחת הסיבות היא הצורך ללדת ילדים. לנשים יש גוף זר שפועל בהן, ולכן הן צריכות להיות חזקות יותר מבחינת מערכת ההגנה של הגוף. המצב הזה מוכח אבולוציונית גם בבעלי חיים: מחקרים מראים שזכרים נפגעים יותר ממחלות", הוא מסביר.
לדברי המומחה, "גברים גם חיים בדרך כלל אורח חיים פחות בריא מנשים. יש כפליים גברים מעשנים באיטליה מאשר נשים, גברים שותים יותר, יש להם מחלות לחץ דם ולב יותר מנשים. למשל בסין 50 אחוז מהגברים מעשנים ורק שלושה אחוזים מהנשים". החוקר זועם על כך ש"לא נאספים נתונים מהמחלה עכשיו בעולם, ארגון הבריאות העולמי פנה בנושא כבר ב-2007 לכל המדינות - והתעלמו ממנו. חבל, זה ממש מידע קריטי ביחס למגיפות". את אותה ביקורת בדיוק משמיע בחריפות ד"ר קנט בוזה, המייסד של GH5050 וראש תחום ההנחיות האסטרטגיות למדינות באו"ם.
ארתור קפלן, ביו-אתטיקאי מאוניברסיטת ניו יורק, אומר כי "המידע ממגפות הוא הכרחי, אני מקווה שעכשיו ייאסף סוף סוף החומר, זה חיוני כדי להציל בני אדם".