הסחורה נקטפת, אין קונים // צילום: ערן כהן

שדה נטוש: עוזרים לחקלאים

סחורה שנרקבת, ביטול הזמנות ומחרי הפסד • משבר הקורונה יצר תוהו ובוהו בעולם החקלאות • עדו תמיר, הבעלים של משק פתורה: "התקווה שלנו היא הקונים הפרטיים"

נראה שנכון לעכשיו, אין תחום שלא נפגע בצורה ישירה או עקיפה ממשבר הקורונה, על שלל השלכותיו. שלושה תחומים שנפגעו בצורה אנושה מהשינויים הקיצוניים הם הקולינריה, התיירות והאירועים. כתוצאה מכך, מן הסתם, נפגעו גם הספקים, שרבים מהם נותרו כעת חסרי אונים.

גם בתחום החקלאות, המהווה ספק עיקרי לשלושת התחומים הנ"ל, שורר כרגע תוהו ובוהו. מצד אחד, אתרי האונליין קורסים מעודף הזמנות הודות לישראלים שמציידים את עצמם במוצרי מזווה, בגבינות ובהמון ירקות ופירות. מצד שני, לא מעט חקלאים עצמאים, בין היתר כאלה שלא פעילים ברשת, מצאו עצמם עם כמויות סחורה גדולות שבמקרה הטוב ימכרו במחירי הפסד ובמקרה הרע - ישמידו.

לא מעט חקלאים פועלים בשנים האחרונות בשיטת השיווק הישיר, משמע, משווקים באופן ישיר את הסחורה שלהם, וכך לא פועלים דרך גורם מתווך כמו רשתות השיווק. בעוד רשתות השיווק שולחות ללקוח סחורות ימים לאחר שנקטפו, החקלאים מבטיחים סחורה איכותית יותר, קטיף מאותו היום היישר לבית הלקוח. יש אתרים שמוכרים סחורות של קבוצת חקלאים, יש כאלה שפועלים דרך הפייסבוק והווטסאפ באזורים מוגבלים ויש משקים גדולים יותר שמוכרים את הסחורה שלהם באתר האינטרנט. 

משק חביביאן

מה מוכרים: משק אורגני המגדל ירקות ומציע סל משתנה בכמה גדלים שאפשר לקבל במשלוח לאזורים רבים בארץ

איפה נמצאים: מושב הודיה הסמוך לאשקלון

"העסק שלנו בנוי בצורה כזו שאנחנו מגדלים את המזון עבור אנשים שיאכלו ממנו, כך שאנחנו לא מוצאים את עצמנו עם עודפים או הפסדים", מספרת מיכל חביביאן, "מנגד, אנחנו עובדים יותר קשה בגלל מגבלות כוח האדם של משרד הבריאות, מספר העובדים שלנו הצטמצם והעבודה גדלה, אך אנחנו עושים הכל כדי לספק לכל המזמינים את ההזמנה שלהם".

 "השגרה של אנשים השתנתה", ממשיכה חביביאן, "אנשים נמצאים יותר בבית וההתנהגות התזונתית שלהם השתנתה גם כן, יש כאלה שלטובה ויש כאלה שלרעה. אנחנו אחד העסקים שזה משפיע עליהם לטובה כי אנשים רוצים לאכול יותר בריא ויותר ירקות ופירות". 

איך מזמינים: www.havivian.co.il

משק חביביאן // צילום: תמוז רחמן

משק מ.י.טל

מה מוכרים: משק משפחתי העוסק בגידול ירקות אקזוטיים ופירות רגילים

איפה נמצאים: מושב ביצרון

"הבעיה היא לא רק הקורונה", מספרים גיא ושירי־לי טל מ"משק מ.י.טל" במושב ביצרון, "הכל הגיע במכה: הסופה גרמה לנו לנזקים קשים מאוד, בגלל הקורונה אין כניסה של עובדים זרים ונוצר פיגור בעבודות המשק, וזה דבר שישפיע בעיקר על הפירות של הקיץ. היינו עושים גם סיורים תיירותיים וקטיף, אבל מן הסתם גם זה כבר לא קורה.

"לחנות המשק שלנו היו מגיעים קרוב ל־5,000 אנשים בכל חודש, הכמות ירדה כרגע ל־3,000 ומי יודע מה יהיה בעתיד. כולם נוהרים לרשתות ומלחץ קונים שם הכל. אין לנו שום רעיון איך לצמצם את הנזק, אנחנו יותר בענייני כיבוי שריפות".

איך מזמינים: טלפון להזמנות ולשאלות - 050-5839541

משק מ.י.טל // צילום: ללא קרדיט

משק פתורה

מה מוכרים: מוצרי מזווה - שמן זית, תבלינים, דבש, גבינות, חרוסת, ריבות

איפה נמצאים: שדה משה

"המזל שלי הוא שלמוצרים שלנו יש תוקף ארוך יותר", מספר עדו תמיר, חקלאי והבעלים של משק פתורה משדה משה, "אך הפגיעה העיקרית היא במלאי הגדול של שמן זית ודבש שהוכן כחלק מהעבודה השוטפת עבור המסעדות שאיתן אנחנו עובדים בשגרה. כל המוצרים שאנחנו מייצרים מככבים במארזי שי לחגים, ואכן הוזמנו מאיתנו לא מעט מארזי שי לפסח ובימים האחרונים אנו חווים ביטול של רבים מהם, לקוחות פשוט ויתרו על חלוקת המתנות".

"יש לנו מארזים שכבר הוכנו ואין לנו מה לעשות איתם. חרוסת וריבות מיוחדות שהכנו, מי בכלל ירצה את זה אחרי פסח? אם זה לא יימכר עד החג או בחג עצמו, זה יירד לטמיון. אווירת הכאוס יחד עם חדשות שמתעדכנות ברמת דקות כמעט לא מאפשרות מחשבה בראש צלול, כי אין בהירות לגבי כלום. הקהל העסקי נכנס לפאניקה כרגע ופשוט עוצר הכל, לכן התקווה וקהל היעד שלנו בימים אלה הם רק הקהל הפרטי ומסיבה זו גם עברנו ל'מוד' משלוחים מוגבר".

איך מזמינים: האתר שלנו: https://www.ptora.co.il/ קופון 10% הנחה על כל המוצרים: WeLoveYou

משק רז

מה מוכרים: עגבניות שרי 

איפה נמצאים: היישוב כמהין ברמת הנגב

עדי רז מספר: "אני חקלאי דור רביעי. אני מגדל עגבניות שרי ליצוא ולשיווק מקומי. עברנו לא מעט משברים בתחום החקלאות, אבל זה המשבר הכי גדול שנתקלתי בו מאז שאני חקלאי. בשבועיים האחרונים העגבניות לא נקטפו כי פשוט אין למי לשווק.

"לצערי הרב, רשתות המזון הגדולות מנצלות את הציבור הישראלי בכלל, ואת החקלאים בפרט, והמחירים בשמיים. מצד אחד, הן מעלות את המחירים לצרכן, ומצד שני הן מורידות את מחיר הקנייה מאיתנו. לדוגמה, היום אני מוכר ק"ג עגבניות שרי במחיר אפסי של שלושה שקלים למשווק, שמתמחר את זה פי חמישה ושישה. אני לא יכולתי לעמוד במחירים שהם רוצים למכור, ולכן מנהלי הרשתות העדיפו להביא סחורות ממדינות אחרות. אשמח לשווק את תוצרתי למשקי בית פרטיים". 

טלפון להזמנות: 054-2883520

עדי רז // צילום: אלון פלר

משק רוזנברג

מה מוכרים: תמרים ובזיליקום

איפה נמצאים: מושב עין תמר במועצה האזורית תמר

איציק רוזנברג (רוזי), בן 62, מספר: "אני עוסק שנים רבות בחקלאות ולא חוויתי תקופה כזאת קשה. יש לי 100 דונם של תמרים ובזיליקום, וחלק גדול מאוד מהתוצרת הייתי מייצא, עד תחילת משבר הקורונה, לכל העולם.

"מאז תחילת המשבר המצב הפך להיות קשה מאוד. יש לי חממות גדולות של בזיל שילך להשמדה, לצערי הרב. רוב המדינות בעולם סגרו את השמיים, ולא נוכל לייצא לחו"ל. השוק מת והסחורה שלי תרד לטמיון. יש לי פועלים תאילנדים וסטודנטים מחו"ל שצריך לפרנס, ואני לא יודע איך נוכל לשרוד. על כל יום עבודה אני משלם יותר מ־6,000 שקלים שכר, לא כולל תשומות. החקלאות היא החיים שלנו. המדינה חייבת לעזור לנו ומהר! אם יש גופים בארץ שרוצים בזיל איכותי- אנחנו נשמח!"

איך מזמינים: איציק - 052-8991112

שדה עירית של משק מלר // צילום: אלון פלר

משק מלר

מה מוכרים: תבלינים ועשבי תיבול

איפה נמצאים: מושב נעמ"ה בבקעת הירדן

"אנחנו, משפחת מלר ממושב נעמ"ה, בעלי משק של עשבי תיבול גדול ומגוון! דור שלישי ורביעי לחקלאים בישראל. מגדלים תבלינים קרוב ל־30 שנה. בעקבות משבר הקורונה השדות והחממות שלנו מלאים בתוצרת שאין לאן לשווק. החלטנו שכדי לא לזרוק את התוצרת וגם כדי לשמח אחרים, נתחיל במכירה ישירה - 5 שקלים ל־100 גרם, ואנו עושים משלוחים כמעט לכל הארץ - בזיליקום, רוקולה, רוזמרין, קורנית, לואיזה, נענע, כוסברה, פטרוזליה ועוד".

איך מזמינים: //www.tavlineyntz.com

עלה הביתה

מה מוכרים: ירקות ופירות טריים

איפה נמצאים: תל אביב עד פרדס חנה

יובל הלמן הבעלים מספר: "המצב שלנו הוא מורכב מאוד. עיקר העבודה שלנו היא לספק את הסחורה למסעדות, לכן גם חלק מהמוצרים שלנו הם מיוחדים מאוד. אנשים שקונים הביתה קונים את המוצרים הבסיסיים, הם לא קונים פרחי מאכל או שורש ווסאבי, למשל - מה שהיה אמור להיות הלהיט של התקופה הקרובה. יש לנו עבודה בתחום הביתי שמאוד מעסיק אותנו אבל זה לא אותו נפח, זה לא מחליף את 200 אלף השתילים שאנחנו קוטפים או לא קוטפים כי אין להם ביקוש".



"אנחנו מפסידים הרבה כסף למרות העבודה, המון כסף. יש לנו סחורה שאנחנו שותלים, מגדלים - ולא קוטפים. בכל יום אנחנו צריכים לקבל החלטה מחדש אם לשתול וכמה לשתול. כל חסה שאנחנו שמים כרגע בקרקע תהיה מוכנה לקטיף בתוך 55 יום, ואנחנו לא יודעים בכלל מה יהיה המצב אחרי פרק הזמן הזה. קיבלנו החלטה שאנחנו כרגע ממשיכים לשתול. אנחנו מעדיפים להפסיד מאשר להגיע למצב שנצטרך לאכזב את הלקוחות ולומר להם שהם צריכים לחכות חודשיים כי אין לנו סחורה בשבילם. 

"דווקא חודשי מארס ואפריל היו אמורים להיות הכי מהנים ברמה החקלאית - הכל פורח וצומח באופן אחיד, יש מעט מאוד נזקים. זה לא קיץ ולא חורף. התקופה שהיתה אמורה להיות הכי שמחה עבורנו התחלפה בחודשיים שבהם הכל פשוט מת. 

"נוסף על כך, אין לנו מערכת מטורפת של זרוע משלוחים לפרטיים כמו למתחרים שלנו. אנחנו מגדילים אותה כרגע".

איך מזמינים: www.alehonline.co.il

הירקות של עלה הביתה // צילום: יח"צ



בהכנת הידיעה השתתפו גדי גולן ואפרת פורשר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...