עלייתן של מעצמות הטכנולוגיה

השלכות ההצלחה של פייסבוק • הניסיון להמשיך את מורשת ג'ובס באפל • אמזון - אימת הקניונים • עלייתן ועלייתן של ענקיות הטכנולוגיה • סיכום עשור

אפל, אמזון, גוגל ופייסבוק הפכו בעשור האחרון למעצמות טכנולוגיה בינלאומיות  , רויטרס
אפל, אמזון, גוגל ופייסבוק הפכו בעשור האחרון למעצמות טכנולוגיה בינלאומיות , צילום: רויטרס

הרשתות החברתיות וחברות הטכנולוגיה פלשו בעשור האחרון לכל מקום. פייסבוק התנפחה למעצמה בסדר גודל של מדינה בינונית, אמזון ריסקה את הקניונים ורשתות המזון, גוגל הפכה למעצמת מידע ופרסום, אפל גרפה רווחי עתק מסמארטפונים ומיקרוסופט שימרה את מעמדה כענקית תוכנה. במדינות רבות נחרדו מההצלחה הגדולה ופעלו להגבלת כוחן של המעצמות החדשות. מתחת לשטח מבעבעים החששות מפיצול וקריסה, אבל בינתיים - המשקיעים שבעי רצון. זה היה העשור של 5 ענקיות הטכנולוגיה: מיקרוסופט, אפל, אמזון, פייסבוק וגוגל.
 

מיקרוסופט: דומיננטיות בצל תחרות

למרות מבול המתחרים בשנים האחרונות, מיקרוסופט עדיין שומרת על מעמדה. מתחילת העשור, ענקית התוכנה מצוייה במסע שופינג של עשרות מיליארדים. מחברות כמו נוקיה ועד פלטפורמות של קוד פתוח כמו גיטהאב. 

• איזה עשור היה לנו! היכנסו לעמוד המיוחד של "סיכום העשור" 

• לא מסכימים עם הבחירות שלנו? בוארו לבחור את אנשי ואירועי העשור שלכם

• חושבים שאתם יודעים כל מה שקרה בעשור האחרון? היכנסו לחידון העשור הענק

ב-2014 מונה סאטיה נאדלה למנכ"ל כדי להוביל את הספינה בעידן החדש. הוא נפטר ממשאים עודפים, ומיקד אותה מחדש בתוכנה, בלי ההרפתקאות העצובות שלה בתחום המובייל, אבל כן עם מחשוב ייחודי כמו Surface. 

אין מה לרחם על החברה. מיקרוסופט // צילום: רויטרס

באוקטובר האחרון זכתה החברה במכרז בשווי של עשרה מיליארד דולר לאספקת שירותי ענן למשרד ההגנה האמריקני. השאיפה נותרה בעינה: לשמור על ההגמוניה של ווינדוס ובמקביל לחלוש על תחומים חדשים כמו שירותי הענן הדיגיטלי. החברה למי שתהה – ממשיכה לגדול. השנה הרוויחה מיקרוסופט כ-125 מיליארד דולר. עלייה של 14% ביחס ל-2018. היא עדיין שומרת על שליטה של 90 אחוז בתחום מערכות ההפעלה ולאחרונה גם סיכמה על שיתוף פעולה עם חברת הטלפוניה האמריקנית AT&T, בהצגה מחודשת של סמארטפון כפול מסכים, השיבה שלה לתחום הסמארטפונים מאז שעזבה אותו בתחילת העשור. 

גוגל: ממנוע חיפוש לאימפריית מידע

ענקית המידע גוגל ניסתה והצליחה לפרוץ לשווקים חדשים בעשור האחרון. פרסום, סמארטפונים, סרטוני וידאו, שירותי ענן, תשלומים מקוונים, מכוניות אוטונומיות היו רק חלק מהתחומים אליהם לטשה גוגל עיניים. ומעל כל תחומי העיסוק שלה, קמה ב-2015 מסגרת אם בדמות חברת האחזקות אלפאבית.

אימפריית האינטרנט, שמחזיקה גם בדפדפן הפופולרי ביותר, כרום, ספגה ביקורת חריפה במערב בעקבות שיתוף הפעולה של עם הצנזורה בסין, היכן שמתרחשת פגיעה מתמשכת בזכויות אדם.

אמפריית פרסום ומידע. גוגל // צילום: אי.פי.אי

גם בתחום המידע גוגל הייתה נתונה לחיצי המבקרים נוכח כריית נתוני גולשים דרך יוטיוב ופנייה של מפרסמים לילדים. מקרים דומים התרחשו באפליקציות אחרות תחת מטרת "אלפאבית", מה שהביא לפתיחת הליכים נגד החברה באיחוד האירופי והטלת קנסות של מיליארדים. 

קמפיין "מי טו" גם הוא לא חסך שבטו ממנהלי החברה שהואשמו בכך שתחת הובלתם נשים מופלות וחוות הטרדות מיניות. הדרג הניהולי נכנס גם לעימותים עם עובדי החברה, שהתנגדו לשיתופי הפעולה עם הממשל הסיני ופנטגון.  

הקניון הדיגיטלי הגדול בעולם

מישהו בכלל זוכר שאמזון לפני עשור עסקה במכירת ספרים ברשת? בינתיים החברה הפכה לאחד הקמעונאים הגדולים בעולם, בעודה גורמת לקריסה של קניונים בזה אחר זה בארצות הברית ומגיעה לעוד ועוד מדינות.

החידוש העיקרי של אמזון היה בשירותי מכירה והפצה מהירים, שמבקשים לחסוך מאיתנו את הביקור השבועי בסופרמרקט או בקניון. בתחום זה מבקשת החברה להתייעל בכל דרך, כולל שימוש ברחפנים לטובת השליחויות ורובוטים במרכזי המיון והמחסנים. 

מרכז הפצה של אמזון בספרד // צילום: רויטרס

גם כאן חברת הענק לא חפה ממהלכים דורסניים בדרך לשווי עתק של 887 מיליארד דולר. כך למשל היא מתאפיינת במכירת מוצרים במחירי הפסד כדי לחסל מתחרים ובהעסקת עובדים בשכר זעום ובתנאים קשים (כולל לסבול תקיפות עם חומר דוחה דובים), מה שגם הוביל לביקורת עליה בארצות הברית. אך בינתיים לא עושה רושם שג'ף בזוס, הבעלים והמייסד של החברה, מוטרד מכך. 

אפל: היכן מורשת ג'ובס?

העשור האחרון של אפל התאפיין בניסיון להמשיך את מורשתו של המייסד המיתולוגי סטיב ג'ובס תוך צמיחת תחרות מחברות הטכנולוגיה במזרח.

את מקומו של ג'ובס, שפרש מניהול החברה ב-2011 והלך לעולמו לאחר מאבק ארוך ועיקש במחלת הסרטן, תפס המנכ"ל הנוכחי טים קוק. למרות מותו של המייסד, יורשו הצליח לבסס את עצמו בכך ששימר את מעמד החברה ורווחיה. בעקביות הוא הוביל סדרת השקות של שעונים חכמים, שירות טלוויזיה שיתחרה בנטפליקס ואף כרטיס אשראי משלה.  

מנכ"ל אפל טים קוק. "שימר את מעמד החברה" // צילום: רויטרס

עם תום העשור, המערכת האקולוגית הסגורה של החברה, לצד השמירה הקנאית שלה על פרטיות לקוחות תעמוד למבחן. נכון, הקהל הנאמן לא יעזוב, אבל הממשלות השונות ישאפו להטיל מגבלות על אפל, ולהכריח אותה לשתף פעולה בכל הקשור לענייני ביטחון ושיטור. 

פייסבוק: ההצלחה שהפכה לרועץ

את עוצמתה שואבת פייסבוק מהיותה הרשת החברתית הגדולה בעולם. ב-2017, היו בה למעלה משני מיליארד חשבונות ו-800 מיליון חשבונות פעילים. בדומה לחברות הטכנולוגיה האחרות, היא שמרה על מעמדה בעיקר באמצעות רכישת מתחרים פוטנציאליים. כך היה למשל במקרים של וואטסאפ ואינסטגרם, שהפכו לאימפריות בעצמן, אבל גם רכישות אסטרטגיות כמו חברת המציאות מדומה אוקולוס. כוחה הפך כה גדול עד שסין אסרה על פעילותיה בשטחה והקימה רשת חברתית סגורה הנתונה לשליטת הממשל.

עם העוצמה הזו, באה גם אחריות גדולה. ובמישור הזה, פייסבוק נכשלה כישלון חרוץ. פדופיליה, סחר בסמים, שנאת זרים, אנטישמיות, אלימות מילולית, פייק ניוז, הסתה והשפעה על דעת הקהל – את כל אלה פייסבוק ניסתה למנוע ולא בהצלחה יתרה. זהו החיסרון בלהיות הרשת החברתית הגדולה בעולם, מרוב חשבונות – יכולת הפיקוח שלך מוגבלת. 

פרשת קיימברידג' אנליטיקה, שבה התגלה כי מידע אישי של 800 מיליון גולשים הגיע לידי מטה הבחירות של טראמפ ונעשה בו שימוש להטיית דעה פוליטית, לצד שורה של שערויות נוספות וכשלונות בשמירה על מידע פרטי לצד סרבנות מתמשכת להיענות לדרישות פיקוח וחקירות ברחבי העולם הביאו לערעור אמינותה, וקריאות מצד משקיעים להדיח את מייסד החברה, המנכ"ל והיו"ר שלה, מארק צוקרברג, מתפקידיו.

יצטרך להתמודד עם איום הרגולציה. מארק צוקרברג // צילום: אי.פי

במה פייסבוק כן מצליחה? בלהרוויח כסף, והרבה ממנו, מהנתונים האישיים שלנו, אותם היא מוכרת לכל המרבה במחיר: פרסומאים, רשתות שיווק, בתי עסק וכמובן פוליטיקאים.  

יחדיו, הכישלון וההצלחה האלה הפכו בעשור האחרון לרועץ של מארק צוקרברג. מרשת חברתית שנתפסה כנושאת דגל החופש והדמוקרטיה, במיוחד על רקע אירועי "האביב הערבי" בתחילת העשור, היא הפכה לחברה שרודפת אחרי הזנב של עצמה ומתקשה לעמוד בקצב השערוריות שנקשרות בשמה. פעם מסננת, פעם מפצה, פעם מתנצלת, ולעיתים קרובות מתבזה.

ומעתה והילך, כמו המעצמות הטכנולוגיות האחרות, גם היא תצטרך לעמוד במבחן הרגולציה של מדינות וגופים בינלאומיים. יהיה מעניין לראות איך פייסבוק מצליחה לשרוד את זה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר