צילום: גדעון מרקוביץ'  ,
צילום: גדעון מרקוביץ'

הסטודנטים חוזרים לקמפוס: "הכי מרוצים בפתוחה"

הבוקר תיפתח שנה"ל האקדמאית באוניברסיטאות ובמכללות • סקר: הסטודנטים הכי מרוצים באוניב' הפתוחה • איזה מוסד בתחתית הרשימה, ומה עדיף - מכללה או אוניברסיטה? • לכל הפרטים

איפה לומדים הסטודנטים המרוצים בישראל? מתברר שבאוניברסיטה הפתוחה - כך, לפחות, עולה מסקר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית לבחינת איכות ההוראה, המתפרסם זו השנה העשירית ברציפות.    

הפתוחה קיבלה ציון ממוצע של 4.08 (בסולם שבין 1 ל־5). ייתכן שהיתרון שלה נובע מהאופי העצמאי של הלמידה, שנעשית לרוב מרחוק. בגזרת אוניברסיטאות המחקר, הטכניון - המכון הטכנולוגי לישראל בחיפה, קוטף את המקום הראשון (3.89), אחריו אוניברסיטת בר־אילן (3.78) ואוניברסיטת חיפה (3.74).

מנגד, האוניברסיטאות שבהן הסטודנטים הביעו את שביעות הרצון הנמוכה ביותר הן אוניברסיטת אריאל (3.27), אוניברסיטת בן־גוריון בנגב (3.38) ואוניברסיטת תל אביב (3.58), שם סטודנטים מתלוננים לא פעם על חוסר התחשבות מצד הסגל האקדמי והמוסד.

האוניברסיטה הפתוחה - בראש מדד שביעות הרצון של הסטודנטים // צילום: יהושע יוסף 

הסקר, שנערך על ידי מכון המחקר "מאגר מוחות" והשתתפו בו כ־8,000 סטודנטים ממרבית מוסדות הלימוד בארץ, בחן את שביעות רצון הסטודנטים ממערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. בכל הנוגע לשביעות רצון ממרכיבי איכות ההוראה, יש עלייה ברוב הפרמטרים: הסטודנטים מרוצים מהיחס של המרצים (4.00) וגם מרמת הקורסים (3.79). לצד זה, נתון מטריד במיוחד מראה כי %60 מהסטודנטים חשים שהמערכת האקדמית לא מכינה אותם באופן מיטבי לשוק התעסוקה. 

הסטודנטים חוששים מחוסר החיבור לשוק התעסוקה בסיום הלימודים, שכן הידע התיאורטי לבדו אינו מספיק. לכן אולי לא מפתיע ש־%88 מהסטודנטים טוענים כי הנושא החשוב ביותר שיש לטפל בו הוא חיזוק החיבור בין הלימודים לשוק. 

לצד זה, בראש סדר העדיפויות של הסטודנטים נמצאים שיפור איכות ההוראה ושיפור תנאים אקדמיים, מבחנים וסוגיות נוספות הקשורות ללימודים. מנגד, הסטודנטים מתעניינים פחות בהשפעה על סדר יום אזרחי־חברתי וחיזוק קשרים בינלאומיים בעולם האקדמי־סטודנטיאלי.

ומה עם המורים לעתיד? בראש דירוג שביעות הרצון של המכללות לחינוך נמצאים הסטודנטים של המכללה האקדמית בית ברל (3.97), אחריה המכללה לחינוך על שם קיי (3.87), אורנים - בית הספר לחינוך של התנועה הקיבוצית (3.84) ומכללת סמינר הקיבוצים (3.83).

"המציאות משתנה"

באשר לשביעות הרצון במכללות הלא מתוקצבות, דווקא המרכז הבינתחומי בהרצליה הגיע למקום השלישי (3.9). במקום הראשון נמצאת המכללה האקדמית נתניה (4.26), ואחריה המרכז האקדמי פרס (4.15). באשר למכללות המתוקצבות: שביעות הרצון במכללה האקדמית אשקלון היא הגבוהה ביותר (4.28), אחריה המכללה האקדמית אחווה (4.27), המרכז האקדמי רופין (3.96) ובנוסף בצלאל - אקדמיה לאמנות ולעיצוב (3.92).

"המציאות משתנה, ומערכת ההשכלה הגבוהה צריכה להתפתח יחד איתה", אמר שלומי יחיאב, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות, "שיטות הוראה אקדמיות במאה ה־21 לא יכולות להיות זהות לאלה שהתקיימו לפני עשרות שנים. המהפכה הדיגיטלית והנגישות לידע מחייבות לשנות את מרכז הכובד של ההוראה, מהעברת הידע ושינון - לפיתוח החשיבה שלנו".  

עוד הוסיף: "הובלת דיונים מעוררי חשיבה ביקורתית, קורסים משלבי עשייה ושיפור מיומנויות השפה האנגלית יעניקו לנו, הסטודנטים, כלים קריטיים לעולם התעסוקה, אך באותה נשימה יפתחו את עומק הבנת התיאוריה וגיבוש חשיבה עצמאית". 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...