ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב הערב (חמישי) לפרסום בחדשות 13, לפיו בפרקליטות מיסוי וכלכלה מתגבשת חוות דעת לקראת הכרעה, ומסתמן כי היא תמליץ על הגשת כתב אישום בגין שוחד בתיק 4000, ומרמה והפרת אמונים בתיקים 1000 ו-2000. "מדובר בהדלפה מגמתית", אמר נתניהו.
בציוץ שפרסם נתניהו בטוויטר, כתב: "מדובר בעוד הדלפה מגמתית בערוץ 13, שפוגעת אנושות באמון הציבור במערכת. רק במשפט שדה מפרסמים את המסקנות לפני שדנים בעובדות ובטענות. מתי בדיוק הם הספיקו לקרוא ולנתח את 1,000 העמודים שהגישו פרקליטי ראש הממשלה רק עכשיו?"
נתניהו צייץ פעם נוספת, וצירף תמונה שבה מופיעים כל הנספחים שהגישו עורכי דינו ראש הממשלה לפרקליטות לפני יומיים. "כבר קראו, החליטו - והדליפו?", כתב.
המסמכים שהוגשו לפרקליטות // צילום: עמוד הטוויטר של ראש הממשלה
עוד כתב, "לא בכדי ביקשתי לקיים שימוע פומבי. כדי שכל אזרחי ישראל ומשפטני העולם יווכחו שמדובר בתיקים מחוררים שאין בהן כלום. אפשר רק לקוות שהיועמ"ש לא ייתן ידו לעיוות כזה של הצדק והאמת בתיקי הסרק ההזויים נגד ראש הממשלה".
בדוברות משרד המשפטים הגיבו לדברים, ואמרו: "היועץ המשפטי לממשלה מקיים תהליך סדור ויסודי של בחינת הטענות שעלו בשימוע בעניינו של ראש הממשלה, ורק בסיום התהליך תתקבלנה ההחלטות לגבי התיקים, ואלו יפורסמו לציבור באופן רשמי כמקובל. יובהר ויודגש כי בשלב זה עדיין לא הושלמה בחינת טענות באי כוחו של ראש הממשלה על ידי גורמי הפרקליטות והתהליך מצוי בעיצומו. ממילא עדיין לא הסתיים גיבוש המלצות הפרקליטות בעניין.
"כל פרסום לגבי עמדות של גורמים כאלה ואחרים הוא בגדר ספקולציות והערכות בלבד, ונעשה באחריות המפרסם בלבד. אנו שבים ומציעים להיזהר מפרסומים חלקיים וממידע לא מוסמך".
עוד בנושא:
• זה התקדים הדרמטי שהציגו פרקליטי נתניהו בשימוע - ועשוי למוטט את התיקים נגדו
• אם נתניהו יזוכה - הפרקליטות תואשם בניסיון הפיכה | דעה
• בנט תקף: "אסור שמערכת המשפט תפיל את נתניהו"
• פרקליטי נתניהו בתום השימוע: "כתב החשדות נפל במבחן העובדתי"
כזכור, לפני שלושה שבועות נערכו ארבעה ימי שימוע לראש הממשלה. בתום ימי השימוע, אמר עו"ד עמית חדד, פרקליטו של רה"מ: "הצגנו את הטיעונים בתיק 1000. התמודדנו עם כל אחת ואחת מהטענות והראינו שמה שכתוב בכתב החשדות נפל במבחן העובדתי. אנחנו מקווים ומצפים אחרי ארבעה ימים ארוכים, שהתיקים כולם יסגרו. אנחנו מאמינים שכך צריך להיות. הטענות שלנו נכונות. כעת נחכה להחלטה של היועמ"ש".
הערכות במשרד המשפטים כי הטיעונים שהובאו היו ממוקדים ונוגעים לליבת החשדות לכן לדבר עשויה להיות השפעה עד כדי בחינה מחודשת של חלקים בתיקים. כעת לאחר סיום השימוע הערכות מדברות כי היועץ יגיע להכרעה לפני פרישתו של פרקליט המדינה שי ניצן, אזי לפני אמצע דצמבר. בהמשך הדיון, הובאו חוות דעת של חמישה פרופסורים אמריקנים שטוענים כי בחינה של סיקור בכלי תקשורת כעבירה פלילית מהווה סכנה לדמוקרטיה.
כל החשדות בתיקי נתניהו
כזכור, בתיק 1000, היועמ"ש חושד שבמשך כעשרים שנה קיבל נתניהו טובות הנאה בדמות מתנות (סיגרים, שמפניות ותכשיטים) מאנשי העסקים ג'יימס פאקר וארנון מילצ'ין. צוות ההגנה של נתניהו טען כי החברות בין נתניהו מילצ'ן נמשכה 20 שנה, עוד בטרם היה נתניהו ראש הממשלה. טענה נוספת עוסקת במניעת סבסוד ממשלתי לערוץ 10 שהיה בסכנת סגירה ומילצ'ין בעליו וקידום רפורמה לפתיחת יבוא שוק חלפי הרכב שלמילצ'ין היה מונפול בנושא ולכן לא רק שנתניהו לא הטיב עימו אלא גרם לו נזק.
בתיק 2000, הידוע גם בשם פרשת נתניהו-מוזס, נתניהו נחשד כי תיאם מהלכים יחד עם בעל השליטה בקבוצת ידיעות אחרונות, ארנון מוזס, על מנת להגביל את תפוצת עיתון "ישראל היום" בתמורה לסיקור אוהד בידיעות אחרונות ובאתר -Ynet. צוות ההגנה של נתניהו טען כי ראש הממשלה הקליט את השיחה משום שרצה ללכוד את מוזס, העובדה כי פוליטיקאים אחרים דוגמת ציפי ליבני ואיתן כבל קידמו הצעות חוק נגד ישראל היום ולא נחקרו והליכתו של נתניהו לבחירות על מנת לקבור את חוק ישראל היום.
מנדלבליט בכניסה לשימוע // צילום ארכיון: יהונתן שאול
בתיק 4000 חשוד ראש הממשלה כי הטיב עם בזק ובעל השליטה שאול אלוביץ' בתמורה לסיקור אוהד באתר וואלה הטבות רגלוטוריות שונות השוות ל1.8 מיליארד שקלים. צוות ההגנה של נתניהו טען כי אתר וואלה הוא אתר עוין לראש הממשלה. כסימוכין הם מביעים את בדיקת אתרי העין השביעית שאינו נחשב לאוהד את נתניהו, גלובס ומידה מצאו שוואלה היה עוין את נתניהו אף יותר מכלי תקשורת אחרים ובייחוד בזמן הבחירות.
בנוגע למיזוג של בזק ו-YES שנעשה לכאורה בתמורה לסיקור האוהד, טוען צוות ההגנה כי פעולה זו אושרה על ידי כל הרגולטורים הנוגעים בדבר בהם הרשות להגבלים עסקיים, המועצה לכבלים וללוויין, וועדת הריכוזיות והיועמ"ש של משרד התקשורת. זאת ועוד, בעקבות הרפורמה של השוק הסיטונאי שקידם נתניהו מניית בזק התרסקה.
הצוות המשיך וטען כי לא היה סיקור חיובי לנתניהו באתר וואלה וגם אם היה זה לא היה בידיעתו. צוות ההגנה אף טען כי בא בטענות לבני הזוג אדלסון ולעורך ישראל היום יותר פעמים מאשר לבעלי וואלה.
המשך התהליך: ישיבות עם כלל הגורמים שעסקו בתיקים
לאחר השימוע של ראש הממשלה יערכו ישיבות רחבות בהשתתפות כל הגורמים הרלוונטיים שעסקו בתיקים אלו. היועץ המשפטי לממשלה ישמע את המלצותיהם ויצטרך לקבוע האם יש טעם באילו מן הטענות שעלו בשימוע ומה משמעותם. באפשרותו לא לשנות דבר מכוונתו, לשנות סעיפים מסוימים או לבטל כליל את כתב האישום בתיק אחד או בכולם.
יש לזכור כי ראש ממשלה מכהן מחויב להתפטרות רק לאחר הרשעה בפסק דין חלוט לאחר תום שלב הערעורים. בכל תוצאה שתהיה בתום המשפט יוגש בג"צ ולכן לא בית המשפט שיעסוק במשפט יחליט בסופו של דבר, אלא בג"ץ. במידה ונתניהו יכהן בממשלות אחדות כשר, הוא יחויב להתפטר אם וכאשר יוגש כתב אישום.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו