סקר "ישראל היום": רוב בעד אחדות, רוב מוחץ נגד בחירות

בחירות שלישיות בתוך שנה? לא, תודה • סקר שנערך באמצעות "מאגר מוחות" מגלה: 60% לא מעוניינים שהפלונטר ייפתר בקלפי • 29% מעדיפים ממשלת אחדות חילונית, שעליה מתעקש ליברמן • 42% סבורים שהחרם החרדי על לפיד אינו מוצדק, 52% לא מצדיקים את החרם של ליברמן

ראש הממשלה בנימין נתניהו, הנשיא ראובן ריבלין ויו"ר כחול לבן בני גנץ

מערכת הבחירות הותירה אחריה בוקה ומבולקה במערכת הפוליטית, וגם ציבור שסוע ובעיקר מבולבל. 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמנם קיבל את המנדט להרכיב ממשלה, אולם נראה כי בחירות שלישיות קרובות מתמיד. היום אמורים להיפגש חברי צוות המו"מ של הליכוד וכחול לבן לפגישה נוספת כדי לקדם ממשלת אחדות - הכיוון שאליו חותר כעת נתניהו, למרות הסתייגות כחול לבן מהמהלך. 

עם זאת, יש אפשרויות דחוקות אחרות כמו ממשלת אחדות ללא חרדים והימין, ממשלה צרה של הימין עם מפלגה ממחנה השמאל, או ממשלה של השמאל בשיתוף גורמים מהימין

בסקר זה ניסינו לבדוק את עמדת הציבור לגבי הרכב הממשלה המועדף. הסקר נערך באמצעות מכון המחקר "מאגר מוחות" בהשתתפות 502 נשאלים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל. טעות הדגימה היא 4.4% לכאן או לכאן. מהנתונים עולה כי 29% מעדיפים ממשלה במתכונת שאליה חותרים אביגדור ליברמן וכחול לבן, קרי: ממשלת אחדות הכוללת את הליכוד, כחול לבן וישראל ביתנו. 

אולם רוב הציבור דווקא היה רוצה לראות את מפלגות הימין והחרדים שותפים לממשלה הבאה: 25% השיבו כי הם רוצים ממשלת אחדות רחבה הכוללת, לצד הליכוד וכחול לבן, מפלגות נוספות מימין ומשמאל, ו־23% מעדיפים לוותר על השותפות עם כחול לבן ובלבד שתוקם ממשלת ימין צרה (הליכוד עם השותפים הטבעיים). רק 9% מבקשים לראות ממשלת מרכז־שמאל־חרדים. 14% לא השיבו ותשובות אחרות. 

לשאלה מי אמור לכהן ראשון כראש הממשלה אם יוחלט על רוטציה, מוביל בנימין נתניהו בפער קטן עם 44% שמעדיפים אותו ראשון - לעומת 40% שמעדיפים את בני גנץ. 16% נוספים אמרו שאינם יודעים. 

בתחילת השבוע חזר יו"ר יהדות התורה, סגן השר יעקב ליצמן, והדגיש כי הסיעות החרדיות לא יישבו בממשלה עם יאיר לפיד. 

הסקר בחן כמה הציבור סבור שהחרם הזה מוצדק. 42% סבורים כי החרם אינו מוצדק. 34% סבורים שהוא מוצדק. בקרב מצביעי יהדות תורה, התוצאה מובהקת בהרבה: 81% ממצביעי המפלגה החרדית אמרו שהחרם על לפיד מוצדק. 

אחרי הבחירות הודיע ליברמן שמפלגתו לא תשב עם "החרדים, המשיחיים, המחנה הדמוקרטי והסיעות הערביות". הסקר בחן כמה מהציבור מזדהה עם האמירה הזאת. מהתוצאות עולה כי 52% אינם תומכים בה. רק 30% הביעו תמיכה. בקרב מצביעי ישראל ביתנו זוכה אמירתו של ליברמן לתמיכה גורפת של 79%. 

ועכשיו לשאלת השאלות: אם נתניהו וגנץ, יחד או לחוד, נכשלים בהקמת ממשלה, האם על המערכת הפוליטית לצאת למערכת בחירות נוספת, שלישית במספר בתוך שנה? רוב של 60% סבור שלא. 26% ענו שכן. 

התמיכה במערכת בחירות חוזרת מגיעה בשיעורים גבוהים בקרב מצביעי יהדות התורה (50%), עוצמה יהודית - שלא עברה את אחוז החסימה (45%), והרשימה המשותפת (35%). המפלגה שבקרב מצביעיה שיעור התמיכה בבחירות פרק ג' הוא הנמוך ביותר היא כחול לבן: 80% מהם השיבו שאינם מעוניינים בבחירות חוזרות

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר