שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

קריית המודיעין שהפכה לאתר פסולת

פרויקט קריית המודיעין בדרום, שעלה מאות מיליוני שקלים, אמור היה להפריח את האזור - אך הפך לאתר פיראטי לפסולת בניין • "פח הזבל של המדינה"

צילום: תנועת רגבים  ,
צילום: תנועת רגבים

מי שמזדמנים לאזור ליקית, שבו אמורה לקום קריית המודיעין של צה"ל, לא יוכלו למצוא אפילו שלט המעיד על כך. הסיבה לכך די אירונית: אפילו השלט נגנב. למעשה, הפרויקט שאמור היה לשנות את פני הדרום תקוע ורחוק ממימוש, ובינתיים האזור הפך לאתר השלכת פסולת בניין פיראטית, ולזירה עבריינית פורחת. 

מי שניצלו את המצב שבו אין דין ואין דיין בשטח, הן משפחות וחמולות בדואיות ועברייני איכות סביבה מהמגזר הבדואי, שהשליכו כמויות פסולת אדירות בשטח שבו עתידה לקום קריית המודיעין של צה"ל.

עד כה, על פי הערכת מומחים, הושלכו באזור אלפי טונות של אשפה, בעיקר אשפת בניין, וקצב השלכת הפסולת מתגבר מדי יום ביומו, באופן פיראטי.

קריית מודיעין צה"לית - שהפכה ל"פח הזבל של המדינה" // צילום: תנועת רגבים

תנועת "רגבים" חשפה את אתר השלכת הפסולת הפיראטי, ולאחרונה גילו אנשיה כי קבלני בניין מכל רחבי הארץ מגיעים עם משאיות, ומשליכים טונות של אשפת בנייה בליקית. יתרה מכך, בדואים מהאזור תפסו חזקה על חלקים מהשטח, והם מאפשרים השלכת פסולת ב"גזרה" שעליה השתלטו, תמורת כ־500 עד אלף שקל למשאית. זאת כאשר בשוק ההטמנה החוקי, עלות של הטמנת תכולת משאית אשפה של בניין עומדת על כמה אלפי שקלים.

לדברי עמיחי יוגב, רכז הפעילות בדרום ב"רגבים", עבריינים מכל רחבי הארץ גילו את אתר הפסולת הלא חוקי הזה. "הרשויות בנגב מתמודדות כבר שנים עם התופעה האיומה של השלכת פסולת במרחבים הפתוחים ובשדות החקלאיים באזור, בשנתיים האחרונות הפכה התופעה למטרידה ותדירה במיוחד". 

לדבריו, "במועצה האזורית בני שמעון ובפארק המיחזור דודאים נלחמים בתופעה. בשנים האחרונות הם מגייסים שותפים ברחבי הנגב למאבק, וכמו כן את השותפים העיקריים באכיפת הנושא - המשרד להגנת הסביבה, משטרת ישראל והמשטרה הירוקה". 

אלא שנראה כי קצרה ידם מלהושיע. "אין דרך נקייה לתאר את זה, הנגב הפך לפח הזבל של המדינה", אומר יוגב. "קבלנים שרוצים לחסוך את היטל ההטמנה לאתרי סילוק הפסולת, מגיעים לפה מכל רחבי הדרום, המרכז ואפילו מהצפון, משלמים סכום נמוך יחסית לעבריינים מקומיים, שנותנים להם חסות ואישור כביכול, וזורקים ברחבי הנגב ערימות עצומות של פסולת, כולל גם פסולת מסוכנת".

לדבריו, "המצב הזה מתאפשר משום שבכל רחבי הדרום - מאשדוד ועד אילת - ישנם רק חמישה פקחים של המשרד להגנת הסביבה", מוסיף יוגב. "כשאין מספיק כוח אדם, וכשאין ענישה מרתיעה - הדרום טובע באשפה".

ניר זמיר, ראש המועצה האזורית בני שמעון, אמר כי "יש פה עבירה ברורה על החוק בצורה בוטה, תוך פגיעה באיכות החיים של תושבי הדרום, ונזק סביבתי עצום על ידי זיהום המרחבים הפתוחים והשדות החקלאיים". 

זמיר הדגיש כי "לא נאפשר לקבלנים להשתמש במרחב הכפרי כפח האשפה שלהם. אנו מתכוונים לטפל ביד קשה בכל עבירה שכזו על החוק, יחד עם המשטרה הירוקה ומשטרת ישראל. לא נאפשר לפורעי חוק לעשות ככל העולה על רוחם בנגב ולהחריב את איכות חיינו".

קריית המודיעין צפויה להיבנות על שטח של 2,500 דונם, ועד כה השקיעה המדינה כ־300 מיליון שקל בעבודות תכנון ותשתית. במשך תקופה ארוכה עבדו הדחפורים מטעם משרד הביטחון וחברות שנבחרו כדי לבצע את העבודות הראשוניות בשטח.

יתרה מכך, שלשום התחייב ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בפני ראש עיריית דימונה בני ביטון, כי המדינה תעשה כל אשר צריך כדי להשלים את הקמת קריית המודיעין של צה"ל באזור ליקית, למרות המחלוקות שיש בעניין הזה בין הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי, למשרד הביטחון וגורמים נוספים.

הפרויקט תקוע כבר כמה שנים, ופתרון, על פי דרישת הרמטכ"ל, כמו קו רכבת ממרכז הארץ לליקית, בעלות של כ־1.5 מיליארד שקל, עדיין לא בנמצא.

אגב, אתמול ביקר במקום הרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי, והגיב בכעס למראה ערימות הפסולת. לדבריו, "זה כמובן לא ימנע את הקמת בסיס המודיעין. יפנו את הכל, אבל זה מה ששנים של עיכוב מיותר גורמות, מפגעים סביבתיים חמורים שיהיה מאוד קשה לטפל בהם. כשנקים ממשלה, אפעל להעביר לאלתר את בסיס המודיעין לליקית, כמו שעשיתי עם עיר הבה"דים כשהייתי מנכ"ל משרד הביטחון".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר