לא רק לוח וגיר: הילדים שלומדים בספארי

כלבי יחידת עוקץ מחכים לטיול עם תלמידי בית הספר בפ"ת • הקרנפית טנדה מתגעגעת לילדי בית אקשטיין • לומדים על ארבע: יש חיה כזאת

ז'ניה והאתון מיקה ,
ז'ניה והאתון מיקה

האתון מיקה והקקדו בלה מחכות לחברים

צבים, עיזים, חוטמנים, תרנגולות - בכפר הנוער הדסה נעורים בעלי החיים הם חלק מהנוף החינוכי.

בין החיות שמחכות לתלמידים גם האתון מיקה, שהגיעה לפני כמה שנים מעמותה שמצילה בעלי חיים. בכפר מספרים שבהתחלה היתה מיקה חששנית, אך עם הזמן האהבה שהעניקו לה התלמידים חלחלה והשפיעה. גם התוכייה בלה מחכה. בלה, תוכייה מסוג קקדו, נמצאת בכפר הנוער כבר שמונה שנים, יודעת לזהות ולהכיר את התלמידים ומגיבה אליהם.

עוד בנושא: 

חוזרים ללימודים עם "ישראל היום"

• המחלוקות שעלולות להביא לשביתת המורים הגדולה

מורה בקצב: נדב כהן הוא מחנך מיוחד

בלי לשבור את הראש: מתכונים לארוחת עשר

לצאת מהקופסה: בית ספר לכריכים

"בלה היא אחת החיות האהובות על התלמידים", מספרת רבקה לב, מנהלת מרחב החי בהדסה נעורים, "במהלך השנה החיות מטופלות על ידי אנשי הצוות במקום, בשיתוף עם התלמידים. בחופשים התלמידים פחות נמצאים בכפר, וכשהתלמידים חוזרים יש התלהבות של החיות ובטח גם של התלמידים. בלה מכירה את התלמידים ומחכה להם". 

רומן והתוכייה בלה

במסגרת לימוד חמש יחידות במדעי הסביבה, תוקדש תוכנית חדשה לפסיכולוגיה של בעלי החיים והקשר שלה לחיים הרגשיים של בני האדם. במסגרת התוכנית החדשה, התלמידים ילמדו מהם חיי נפש טובים עבור בעלי החיים ולמה הם זקוקים כדי לממש זאת. באמצעות נושאים כמו חיי משפחה, אובדן, תוקפנות, סקרנות, פחד, תשוקה ועוד, מקווים המחנכים ליצור שיח גם על הרגשות של בני האדם, ובפרט של התלמידים.

"ללמוד עם חיות זו חוויה לא נורמלית"

הקרנפית טנדה, הפילה ורדה וכל בעלי החיים שבספארי ברמת גן מחכים גם הם ששנת הלימודים תיפתח. בין המבקרים בספארי הם יפגשו גם את 145 תלמידי בית הספר בית אקשטיין בספארי מקבוצת דנאל. מדובר בבית ספר על־אזורי צומח, הממוקם בלב הספארי ברמת גן, שבו לומדים תלמידים בעלי לקויות למידה מורכבות בכיתות ז'-י', ובעתיד יכלול לימודים עד כיתה י"ב.

"התגעגעתי לבית הספר", אומר דניאל שוחט, תלמיד כיתה י' בבית הספר, "זו חוויה לא נורמלית ללמוד עם החיות, כמו לזכות במשהו. זה מרגיע אותי שאני עושה טוב לבעלי החיים".

הקרנפית טנדה והגורה שלה // צילום: גדעון מרקוביץ'

בית הספר עובד בשיתוף פעולה עם צוות הספארי, ותוכנית הלימודים שלו כוללת קורס אימון וטיפול בחיות הבר וחקר התנהגותן. המפגש עם החיות מפתח את המיומנויות הרגשיות והחברתיות של התלמידים. "מיקום בית הספר בספארי מאפשר הזדמנויות לימודיות", מספרת דגנית מלל, המנהלת, "החיות מאפשרות מפגש בלתי אמצעי, שבו התלמידים יכולים לבטא היבטים רגשיים ולייצר תהליכים פדגוגיים עוקפי לקות".

עו"ד רועי ברזילי, סגן ראש העיר רמת גן ויו"ר הספארי, מוסיף: "אין בארץ עוד מקום כמו הספארי, שמאפשר שילוב ייחודי של למידה באווירה אחרת".

חבריהם הטובים של התלמידים

הכלבים לוטרה, פאני וג'ין מיחידת עוקץ מתרגשים גם הם לקראת שנת הלימודים, וגם השנה יחזרו לפגוש את תלמידי בית הספר לחינוך מיוחד קורצ'אק מפתח תקווה. זה 20 שנה מתקיים שיתוף פעולה בין תלמידי בית הספר לבין היחידה: בכל יום שני מגיעים התלמידים למתקן אדם ומסייעים לאנשי עוקץ בביצוע מטלות שונות, כגון טיפול בכלבי היחידה וסיוע בכל תחום נוסף שנדרש. 

"שיתוף הפעולה בין היחידה לתלמידים הוא חוויה משמעותית גם לתלמידים וגם לחיילי היחידה", מספר רב סרן י', סגן מפקד עוקץ, "התלמידים משתלבים אצלנו בתוך היחידה, אף שאנחנו יחידה מבצעית. התלמידים מגיעים אלינו ליום שלם, לובשים מדים, מלווים על ידי החיילים ומסייעים בין השאר בטיפול בכלבים. התלמידים מתרגשים, ומרגש לראות את זה. הקשר הוא הדוק".

סמל ב' והכלבה קימבה // צילום: יהושע יוסף

מירי לייבנר־אקניון, מנהלת בית הספר ע"ש קורצ'אק, אומרת מצידה: "התלמידים רוצים להיות כמו בני משפחה אחרים המשויכים למסגרת צבאית ומרגישים שייכים". לדבריה, יחידת עוקץ אינה ההזדמנות היחידה של התלמידים להיות עם כלבים: "בית הספר עובד גם עם הכלבייה העירונית בפתח תקווה. התלמידים לומדים לטפל בכלבים העזובים שם באופן קבוע. זה מעלה חיוך על פני הילדים, וגם על פני הכלבים שאין מי שילטף אותם, והם לומדים לתקשר ומהי אחריות".

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר