ארגנטינה על סף משבר כלכלי חריף, כפי שמעידים שער הפסו הארגנטינאי שכמעט נמחק מול הדולר ושערי המדדים המובילים בבורסה המקומית. מדובר בקריסה השנייה בחומרתה בעולם מאז 1950, כך לפי בלומברג. הקריסה הנוכחית אף גדולה יותר מזו של 2002, הפעם האחרונה שבה נקלעה ארגנטינה למשבר כלכלי חריף.
ב־12 החודשים האחרונים שער הפסו הארגנטינאי התרסק מול סל המטבעות. מול הדולר הוא נחלש כמעט ב־90%. בשבוע האחרון בלבד הוא נחלש ב־22%. אתמול הגיע שער הפסו ל־59 לדולר ארה"ב. האזרחים הוותיקים במדינה, שפעם היתה הכלכלה הרביעית בגודלה בעולם, זוכרים עדיין את מדיניות ה"פאריטי" שקיבעה את שער הפסו על הדולר האמריקני - 1:1.
אלא שכעת הבנק המרכזי של ארגנטינה נאלץ להדפיס כסף בכמויות המאפיינות תקופות של טרום קריסה, ובחנויות ברחבי המדינה הפסיקו לסמן מחירים על המוצרים. מחירי המוצרים מעודכנים במקרים רבים יותר מפעם אחת ביום, בשל האינפלציה המשתוללת. ארגנטינה מכירה היטב תקופות של אינפלציה של מאות אחוזים מהעבר, אבל גם בשנה שעברה, שנחשבה שנת בלימה, שיעור האינפלציה הגיע ל־50% בשנה. כיום קשה להאמין, אבל רק בתחילת השנה שעברה ממשלת ארגנטינה הצליחה להנפיק איגרות חוב ל־100 שנה.
חנות מכריזה על מכירת חיסול בבואנוס איירס // צילום: רויטרס
גם הבורסה בבואנוס אייריס הגיבה עם פתיחת המסחר השבוע בנפילות של 15% במדדים המובילים, שנמשכו גם בימים שלאחר מכן. השלכה מיידית על ישראל אפשר לראות בחברות של אדוארדו אלשטיין, המיליארדר היהודי־ארגנטינאי בעל השליטה באי.די.בי. אירסה, אחת מחברותיו הנסחרת בניו יורק, צונחת ב־30% ויותר ומשלימה ירידה של 90% בשנה וחצי - בדומה לשיעור נפילת הפסו הארגנטינאי. קרסוד, חברת החקלאות של אלשטיין הנסחרת בנאסד"ק, צונחת אף היא ב־40%.
אי.די.בי נמצאת בגירעון של כ־450 מיליון שקלים שמאיים על תזרים המזומנים שלה, מה שמעלה חשש לפירעון חובותיה, לרבות איגרות החוב. בעקבות ההתרחשויות מיהר אלשטיין להוציא הודעת הרגעה: "הפורטפוליו של קבוצת העסקים של אלשטיין מגוון היטב. בשנת 2002 ארגנטינה עברה תרחיש גרוע עוד יותר, אך התקופות הסוערות הללו בסופו של דבר היו תחילתו של שלב הצמיחה הגדול ביותר בתולדות הקבוצה".
הסיבה: פוליטיקה
הסיבה המיידית הפעם היא הבחירות המקדימות לנשיאות, שתוצאותיהן התקבלו בבהלה בשווקים: הנשיא מאוריסיו מאקרי, הנחשב בעיני המשקיעים כמי שמנסה להציל את השוק בגישה ליברלית, נחל תבוסה קשה למועמד האופוזיציה אלברטו פרננדס דוהר, שמספר שתיים שלו הוא הנשיאה הקודמת כריסטינה קירשנר.
מועמדי האופוזיציה מפזרים צ'קים פתוחים לבוחרים בצורת הבטחות לבלימת מחירים ולשיפור השירותים האזרחיים, ונראה שרק המעורבים בשוק מבינים שמדובר בהבטחות לא אחראיות שיביאו להמשך ההידרדרות בשווקים. למעשה, בעשורים האחרונים ארגנטינה נעה במעין מטוטלת פוליטית בין ימין לשמאל כלכלי, וכעת ככל הנראה תחזור לחיק הסוציאליזם.