ימי בין המצרים בעיצומם ואנו מתקרבים בצעדי ענק לתשעה באב, היום העצוב ביותר בלוח השנה היהודי. הלילה (חמישי) יחל ראש חודש אב, שפותח את "תשעת הימים" שבסופם ט' באב והצום על חורבן בית המקדש.
תשעת הימים מהווים על פי ההלכה והמסורת מעין ימי אבל, כפי שאדם אבל על בני משפחתו הקרובים. אבותינו יצרו מערך שלם של התנהגויות שמטרתן להטמיע בעם ישראל את ההכרה על כך שחורבן המדינה היהודית, עצמאותנו בארץ וחורבן בית המקדש הם פגיעה אנושה בעם ישראל, חריפים כמו האובדן שאנו חשים על מות הורה או בן זוג.
חשוב לדעת שהעיקר בסדרת ההתנהגויות האלו הוא יצירת תודעת הצער על מה שאבד ועל הצפייה לחידוש העבר המפואר של עם ישראל כעם עצמי בעל זהות מובחנת וייעוד רוחני אלוקי בתוך האנושות עבור ולמען כל העולם. כמו כן יש לציין שכל עדה נוהגת מעט אחרת, ולכן יש לשאול רב במידת הצורך.
מנהגי האבלות בתשעת הימים
מכיוון שאלו ימי אבל, נוהגים שלא לקיים בהם אירועים משמחים: טיולים, נופש ומסיבות. מותר לקיים אירועים שמטרתם חינוכית או ציבורית. מי שזקוק למנוחה מסיבה בריאותית יכול לשאול רב ולצאת לחופשה במלון בבית הבראה בימים אלו.
האבל הכללי הוביל לקביעה שראוי שלא לאכול בשר או לשתות יין, מכיוון שלרוב יין ובשר נאכלים בנסיבות משמחות. יש שמחמירים ונוהגים שלא לאכול בשר ולשתות יין בכל שלושת השבועות והרוב נמנעים מכך בימי החול בתשעת הימים. נוהג זה נמשך אל תוך העשירי באב, שהשנה חל בו ט' באב מכיוון שהתאריך המדוייק מצויין בשבת. האשכנזים מחמירים עד חצות יום עשירי, ורוב הספרדים עד סיום יום העשירי באב. עם זאת ראוי לציין כי מנהג יהודי תימן שלא להחמיר באכילת בשר ושתיית יין אלא להימנע מהם רק בסעודה מפסקת שלפני צום תשעה באב.
מעניין לציין שהאיסור הוא רק על יין ולכן משקאות חריפים כוויסקי או בירה מותרים. ליולדות ולחולים, מותר לאכול בשר כדי להתחזק וכך הדבר ביחס לנשים מניקות כי מדובר בנוהג אבלות ולא בפעולה שתפגע באדם. כמו כן בשבת עצמה אין מנהגי אבלות כלל ומותר לגמרי לאכול בשר ולשתות יין.
היין ייאלץ לחכות לשבת // צילום: גטי אימג'יס
כיוון שממעטים בשמחה בתשעת הימים, נהגו לא לסייד ולצבוע בתשעת הימים או לעשות שיפוצים שנועדו לנוי או מותרות, כמו החלפת תריסים, ארונות, וילונות, ועוד. אבל ברור שמותר לעשות את כל עבודות הבנייה שנועדו למנוע נזק. כמו כן ברור שכל נזק ציבורי או בנייה למען החברה כולה מותר לעשות. באופן דומה נהגו לא לטעת עצי נוי, הדסים, ורדים ופרחים, אבל ברור מותר לתחזק את גינות הנוי, להשקות את הגינה, לגזום את הדשא ולהמשיך בטיפול השוטף.
האבלות הובילה גם להימנעות מקניית מותרות: תכשיטים, בגדים, כלים נאים, רהיטים חדשים ומכונית משפחתית. אולם אם מדובר במוצר שמניעת הקנייה שלו תגרום להפסד כי הוא יימכר לאחר או שרק עכשיו יש הנחה גדולה אפשר לקנות. באופן דומה נמנעים מכביסה בשבוע שחל בו תשעה באב כיון שמתוך צער והזדהות עם הנפטר או עם חורבן הבית, האדם מפסיק לטפח ולפנק את עצמו. כשם שאסור לכבס כך אסור ללבוש בימים אלו בגד מכובס. בכל הנוגע לכך האשכנזים החמירו מראש החודש אבל לכבוד שבת גם הם התירו. אבל כל האיסור הוא בבגדים עליונים בלבד לבנים מותר להחליף. כן בגדי תינוקות וחולים אינם בתוך הנוהג כלל.
בכל הנוגע לרחיצה - נהגו לא ליהנות מהרחצה אלא לרחוץ במים פושרים, לניקיון בלבד. ולשם כך מותר להשתמש בסבון. באשר לשחייה בבריכה - לשם בריאות למנהג הספרדים מותר עד שבת חזון (השבת הבאה), ולמנהג אשכנזים אסור בכל תשעת הימים.
חשוב לציין כי דברים אלו הם הדרכה בלבד וכל מי שרוצה לדעת את ההלכה עצמה כדאי שישאל רב. ההלכות מבוססות בצורה חופשית על שיעורו של הרב אליעזר מלמד.