כך הפכו מגדלי חיות מחמד בישראל לעבריינים

רשות הטבע והגנים לא מפרסמת לציבור את רשימת ההגבלות המלאה על גידול בעלי חיים בישראל, אך ממהרת לאכוף אותן • כך, נוצר מצב בו אלפי אזרחים ישראלים המגדלים חיות בבתיהם הפכו לעבריינים מבלי שהם יודעים זאת

חומט כחול לשון - חיית מחמד פופולרית בישראל. יש לכם יותר מ-4? תצטרכו לשלם כל שנה אגרה // חומט כחול לשון - חיית מחמד פופולרית בישראל. יש לכם יותר מ-4? תצטרכו לשלם כל שנה אגרה

לפני כשבועיים הוכתר בהצלחה מבצע של רשות הטבע והגנים (רט"ג), בשיתוף היורופול והאינטרפול שכלל החרמת כמות גדולה מאוד של בע"ח ממבריחי ומגדלי חיות בישראל.

צילום: גיל קרמר // עריכה: גלעד דיסטלמן

ההודעה על הניצחון הגדול של רט"ג הופצה לכל כלי התקשורת בישראל, אך שאלות בסיסיות שעלו מייד עם קריאת החומרים שנשלחו ע"י רט"ג הובילו מהר מאוד לתחקיר בנושא. 

כיצד ניתן לדעת אילו חיות מותר לגדל בבית בישראל? ומתי מגדלי חיות הופכים לעבריינים? למרות הישג המבצע שעל פניו בהחלט מרשים, תחקיר ישראל היום מול רט"ג מעלה תהיות בנוגע להתנהלותו של הגוף האחראי מטעם המדינה גם על תחום החזקת בע"ח בישראל. 

 

"הם מחליטים מה כן ומה לא. כשהם לא מאשרים חיה לגידול הם לא מסבירים למה", קיפוד כחיית מחמד, נפוץ בהמון מדינות בעולם - אסור לגידול בישראל // צילום: Getty Images

 

אילו חיות מותר לגדל בישראל?

לפי הרשימות של רשות הטבע הגנים, שחלקן מעולם לא פורסמו לציבור, וחלקן מצויות במעמקי אתר רט"ג - אם יש לכם בבית זוחלים למשל, אתם נחשבים לעבריינים במידה ואין לכם היתר מיוחד, אפילו אם רכשתם אותם בחנות בעלי חיים מוכרת.

בשיחה משותפת עם יתיר שמיר, מנהל האגף על החי והצומח ברשות הטבע והגנים, ואורי ליניאל, ראש תחום אחזקת חיות בר בשבייה, הם מנסים להסביר את התנהלות הארגון, "יש לנו מדיניות מסודרת שמפורסמת לציבור בעניין הזה. המדיניות מפורסמת באתר רט"ג. ישנם שני סוגי היתרים, האחד הוא היתר כללי שבו יש רשימה של מינים שניתן להחזיק ללא כל בקשה מיוחדת. הסוג השני הוא עבור כל שאר המינים שמוגדרים חיות בר שצריך להוציא עבורם היתר מיוחד שאותו אנחנו יכולים לאשר או לדחות".

עוד לפני שיצרנו קשר עם אנשי רט"ג ניסינו להגיע אל אותן רשימות באתר רשות הטבע והגנים, שוטטנו במשך דקות ארוכות באתר, אך לא הצלחנו למצוא את הרשימה שמסיבה לא ברורה, נמצאת במקום שמגדל סביר שמעוניין לדעת את החוק, לא סביר שיצליח להגיע אליה. הרשימות חלקיות בלבד, ואלו שקיימות נמצאות תחת אזור "ייבוא-ייצוא" ולא במקום הנגיש לגולש הממוצע. בנוסף, חלק גדול מהקישורים אל הרשימות השונות באתר מוביל אל הודעת שגיאה והדפים לא נטענים כלל. לאחר שביקשנו מאנשי רט"ג בפניה ישירה את אותן רשימות שמגדירות אילו בעלי חיים מותר להחזיק בישראל, נשלחו אלינו קישורים עם מספר מצומצם מאוד של בעלי חיים. לפי הרשימות שנשלחו אלינו, אשר מכונות 'רשימות לבנות', מצאנו כי בעלי חיים רבים שנחשבים לחיות מחמד נפוצות בישראל, לא נכללות בהן. מכאן, לא תוכלו למצוא רשימות המאשרות לכם להחזיק בנחש או שממית למשל.

פיתון מתכדר, מותר לגידול רק עם היתר מרשות הטבע והגנים (צילום: קובי וויס)

 

מדוע ישנן רשימות שלא פורסמו לציבור?

בשיחה עם יתיר ואורי, הם מודים, שבמשך כל שנות קיומה של מדינת ישראל לא הוגדרה מעולם רשימה מסודרת של זוחלים המותרים לגידול. כזכור, מבצע ההחרמה הגדול התמקד בזוחלים: "אין כרגע רשימה מסודרת של זוחלים מותרים או אסורים הנגישה לציבור, את המדיניות של הזוחלים אישרנו רק לפני כחודש מאחר וזוחלים זה סיפור יותר מורכב. היות ואין לנו מדיניות מוסדרת בעניין הזה, אנחנו אמרנו לסוחרים שעבור כל זוחל שהם רוצים להביא הם יצטרכו לפנות אלינו ואנחנו נגיד להם אם אפשר או אי אפשר. לכן, אזרח שרוצה לגדל כרכן תירס (סוג של נחש) למשל יכול ללכת לרכוש מחנות שאנחנו אישרנו לה למכור נחשים ואז הוא יצטרך לבקש מאיתנו היתר לגידול החיה, זו הדרך היחידה שהוא יכול לגדל את הזוחל באופן חוקי. שאר הרשימות של עופות, דגים וצבים כבר מפורסמות באתר, בחודש הקרוב תפורסם רשימה מסודרת של זוחלים." 

נציגי רט"ג עימם שוחחנו הסכימו לשלוח לידינו רשימה מסודרת של כל בעלי החיים כולל זוחלים, המותרים להחזקה בישראל. לאחר התנהלות שנמשכה לא מעט זמן, עדיין לא קיבלנו את הרשימות נכון ליום פרסום כתבה זו. השאלה שעולה היא, כיצד התקבלו ההחלטות להחרים כמות גדולה מאוד של זוחלים ממגדלים בישראל כאשר המדיניות עדיין לא מפורסמת לציבור? 

עכבר. מותר לגידול בישראל או לא? לא מופיע ברשימת "ההיתר הכללי". אך גם לא הוגדר כ"חיית בית" כמו כלב וחתול, ולא כ"חיית משק" כמו פרה או עז // צילום: Getty Images

יוסי (שם בדוי) מגדל בעלי חיים ותיק, חושף לטענתו התנהלות הזויה מצד רט"ג, "רשות הטבע והגנים הם לא גוף מאורגן, אם יש חוק, הציבור צריך לדעת אותו - אם יש תמרור, צריך לראות אותו. במקרה הזה, אנחנו מגלים מה החוק רק לאחר שנתפסנו עוברים עליו. בעלי החיים להם לא נותנים היתר מגיעים בלי שום הסבר, למה אסור? מה ההבדל בין החיות? זו שממית וזו שממית, למה זו מותרת והאחרת אסורה? תסבירו לי! הם צריכים להבין, יש בן אדם שאוהב לבוא בסוף היום לשמוע את הכנר שלו שר, יש אחד שאוהב לבוא ללטף את החתול ויש אחד שאוהב ללטף את האיגואנה - אלו הדברים שקשורים לנפש!".

יוסי ממשיך וטוען: "הם (רט"ג) מגיעים עם משטרה, מגיעים המוני פקחים, השכנים שלך מסתכלים עלייך כאילו אתה פושע מסוכן, ובסך הכל גידלת שני נחשים ואיזה צפרדע. אנחנו המדינה היחידה בעולם שאסור לראות בה את התהליך של הפיכת ראשן לצפרדע, למה? אין תשובה ברורה".

שאלנו את יתיר שמיר מרט"ג, כיצד מגדלים היו יכולים לדעת מה מותר ומה אסור טרם פעולות ההחרמה? שמיר הודה שהמידע הנגיש לאזרחי המדינה שרוצים לגדל בעלי חיים לוקה בחסר. "אנחנו אכן צריכים לחדד את המדיניות שלנו בעקבות השאלות שלכם, יש לנו את זה באופן מאוד מסודר על ייבוא וייצוא וכנראה שכל מה שקשור בהחזקה פחות ברור אצלנו. אנחנו נטפל בנושא החידוד שאתם מדברים עליו ואתם צודקים".

 

צ'ינצ'ילות. לא קיבלו מעמד של "חיית בית" ונחשבות עפ"י רט"ג לחיות בר, אך מותרות לגידול תחת "היתר כללי". מסתבר שאם יש לכם בבית חיות אחרות המצריכות היתר - תצטרכו לדווח לרט"ג גם על הצ'ינצ'ילות שלכם.

 

כיצד נוכל לדעת מהי חיית בר בארץ ישראל?

"גם בזה אנחנו מנסים לעשות את המיטב ולהסביר לציבור מה זה חיית בר ומה לא, למרות שזה לא התחום שלנו, זה לא אחריות שלנו, זה מול משרד החקלאות." עונים לנו ברט"ג. 

לעומתם ליוסי המגדל יש בטן מלאה בנושא. לטענתו: "כל ההגדרה הזו של חיות בר בארץ היא לא נכונה והיא מאוד מעוותת, כמעט כל בעל חיים שהוא לא כלב, חתול או פרה מוגדר אצלם כחיית בר. בישראל אין את ההגדרה כמו שיש באירופה, בארה"ב ובהרבה מדינות מתוקנות בעולם בהן חלק גדול מחיות הבר כבר נחשבות כחיות מחמד, חיות מבויתות. אלו לא חיות בר מאחר וכבר דורות רבים חיות אלו נולדו וחיות בשבייה ולא היו בבר. ברגע שהם ייצאו לבר הם לא ידעו איך להסתדר וימותו - הם גודלו להיות חיות מחמד! אף אחד מאתנו המגדלים לא צד חיות בר - מה נראה להם שאני הולך לתפוס את החיות בבר?! האבסורד הוא שכאשר מייבאים חיות לישראל הרשות מתירה לנו לייבא אך ורק את אלו הרשומות כ 'נולד בשבי', אז איך יכול להיות שכאשר החיות האלו נכנסים לגבולות ישראל הן הופכות לפתע לחיות בר?!" 

כרכני תירס - ישראלים רבים מגדלים אותם כחיית מחמד. אך אין הגדרה כזו "חיית מחמד" בישראל. ואפילו אם רכשתם אותם מחנות מורשית, אתם צריכים להגיש בקשה להיתר

 

אין תמורה בעד האגרה

בישראל מסתבר שצריך לבקש היתר החזקה עבור כל בעל חיים שרשות הטבע והגנים מגדירה כחיית בר. ההיתר אומנם ניתן ללא תשלום, אך מעל לארבעה פריטים תיאלצו כבר לשלם כ- 270 שקלים בכל שנה. יש לכם במקרה חמישה נחשים או צבים ולא שילמתם אגרה? אתם עוברים על החוק.

"מדי תחילת שנה, כל מגדל צריך לדווח לנו על מספר וסוג הפריטים שהוא מחזיק בביתו ולפי זה אנחנו בודקים האם הוא צריך או לא צריך לשלם את האגרה", מוסר שמיר. 

בתגובה לניסיון שלנו להבין מדוע בכלל גובים מהציבור אגרה על גידול החיות מסרו אנשי רט"ג: "זו לא שאלה שאמורה להיות מופנית אלינו, זו שאלה שצריך להפנות למחוקק שככה הוא קבע. אני מניח שזה בגלל שהמגדל מטריח את המערכת והיא עובדת בשבילו, עושים לו ביקורות, מנפיקים לו היתרים, מקימים רגולציה שלמה של ייבוא חיות בר לארץ ומישהו מתעסק עם זה וצריך לממן את זה. אנחנו לא מחוקקים את התקנות אנחנו רק מיישמים אותם, אין לנו יכולת לעשות עם זה כלום".

בשיחה עם יוסי, שמגדל זוחלים מזה זמן רב הוא מוסיף וטוען שמעבר להיתר שדורשים ברט"ג ישנם חוקים ותקנות נוספות שהאזרח הפשוט שרוכש בעל חיים לא יודע עליהם, אך חוקים אלו נאכפים בהחלט: "זו שיטה שהתחילה לפני מספר שנים, רט"ג היו על סף סגירה ורצו לצרף אותם למשרד לאיכות הסביבה, הם פיתחו שיטה של היתרים וקנסות על האזרח הפשוט. הם מחליטים מה מותר ומה אסור וברגע אחד פונים לשופט שבשנייה שהוא שומע רק את הביטוי 'בריאות הציבור', נלחץ ונותן להם את הצו בלי לדעת בכלל שאין שום סכנה בדבר. הם המציאו כל מיני שיטות לגבות כסף מהציבור והמציאו חוק שלפיו על המגדל לשלם אגרה אם יש לו יותר מארבע חיות בר בבית. נגיד למשל אתה לוקח זוג נחשים מהחנות, והם התרבו אצלך ועכשיו יש לך חמש, אתה הופך להיות פושע! אתה צריך להתחיל לשלם על זה אגרה ולקבל היתר, ואתה אפילו לא יכול לדעת את זה בכלל".

 

ומה לגבי פרוקי הרגליים? מותרים לגידול או לא? מצריכים היתר או לא? משלמים אגרה גם עליהם? // (צילום: קובי וויס)

"רט"ג החרימו לי לא מעט בעלי חיים, רבים מהם מתו בגללם, הם לא יודעים איך לטפל בבעלי החיים האלו, הם מעבירים אותם לגני חיות עירוניים או לגופים פרטיים שם הם מתים מהר מאוד. הם טוענים שהם גובים 270 שקלים עבור החיה החמישית ומעלה בגלל שהם עורכים ביקורות, פעם אחת לא הגיעו לביקורת, פעם אחת לא באו להסביר מה מותר ומה אסור, לתת עצות לגידול נכון, כלום. אז על איזה שירות בכלל אני משלם כאן? זה ישר פשיטה והחרמה בלי הסברים ובלי חוקים מוסדרים. לוקחים את בעלי החיים, דוחפים אותם בשקיות, מעבירים אותם ממקום למקום, מלחיצים אותם והרבה פעמים זה מסתיים במוות של החיה - בואו תראו קודם כל שאכפת לכם מבעלי החיים, איפה בעלי החיים נמצאים בתמונה בכלל?! אפילו בתחום של שמירת טבע בו הם כל כך מתגאים, אתה מתקשר לרט"ג אחרי שראית איזה גירית או קרקל דרוס ופצוע, עד שחוזרים אלייך כבר החיה מתה", מוסיף יוסי.

"ישראל היא המדינה היחידה שלא ניתן לראות בה התפתחות מראשן לצפרדע" // צילום: Getty Images

 

אז איך בעצם מי שרוכש בעל חיים אמור לדעת שהוא צריך להוציא היתר ואולי אף לשלם אגרה?

שמיר וליניאל עונים: "ברמת העיקרון, אנחנו מנחים את החנויות ליידע את הקונה. אנחנו לא יכולים להגיד באופן חד משמעי שכולם עושים את זה ומעבירים את המידע, אנחנו לא נמצאים שם כדי לבדוק", בשיחה, מוסיף ליניאל: "רט"ג לא מחרימים בעלי חיים מותרים. אנחנו מחרימים רק אם יש עניין של צער בעלי חיים או הזנחה. אם מישהו רק מחזיק בעל חיים מותר ללא היתר, במקסימום הוא יקבל אזהרה או קנס קטן. להגיד שאתה לא יודע את החוק הזה זה כמו להגיד שאתה לא יודע שאסור להשתמש בסמים או לנסוע במהירות מופרזת בכביש", לאחר שהסבנו את תשומת ליבם לכך שתמרורים מוצבים בכביש ומורים על החוק, ועסקאות סמים נעשות מתחת לשולחן בידיעה שמדובר בפעילות פלילית, ואין כך הדבר ברכישה תמימה של בע"ח מחנות חיות – השניים הסיטו את השיחה לכיוון אחר. בשיחות עם מגדלים שונים להם הוחרמו חיות נטען שחיות מותרות בגידול שנמצאו ללא היתר, הוחרמו גם כן בחלק מהמקרים בניגוד לדברי נציגי רט"ג. 

בזמן התחקיר בדקנו את אתר רט"ג בו לכאורה אמורים להיות מוצגים כל החוקים, התקנות, וההסברים הנדרשים למגדל החיות בישראל. נתקלנו בהרבה מידע חסר, לינקים שבורים, רשימות חלקיות, מידע לא עדכני ועוד. ניתן לראות שאת ה"היתר הכללי" לא ניתן למצוא בקלות באתר מאחר והלינק מוביל לדף שלא קיים. לאחר מעבר בין עשרות עמודים מצאנו מקום בו הקישור להיתר הכללי לא היה שבור, אך גם הוא – לא היה רלוונטי ולא עודכן כשנה וחצי מאז שפג תוקפו. יש לציין שלאחר פנייתנו לרט"ג ההיתר הכללי המעודכן הועלה לאתר.  

 

צילומי מסך מאתר רט"ג. הלינקים מעבירים לדפים שאינם קיימים. איך ניתן לדעת מה מותר ומה אסור לגדל בישראל? לא ברור

 

לסיכומו של עניין

יתיר שמיר ואורי ליניאל מרט"ג: "כשאתה מתעסק עם חיות בר יש חוק במדינת ישראל, אולי אנחנו לא עושים מספיק כדי להעלות את המודעות לחוק, אבל בסוף זה חובתו של האזרח. אנחנו לא מתחמקים מהאחריות שלנו, איפה שצריך להשתפר אנחנו נשתפר. עדיין, אדם שלא יטרח ולא יכנס לאתר האינטרנט שלנו ולא ילמד את הנושא - לא ידע את זה."

יוסי מגדל זוחלים וחיות אקזוטיות: "רט"ג זה גוף שכולו דיבורים ורק עושה רושם ופלאיירים יפים אבל בשטח אין כלום. זה הפחדת הציבור, כל המגדלים של זוחלים וחיות אקזוטיות הפכו לעבריינים. מה אם היו באים אל המשפחה מול הילדים ואומרים 'בוא אתה תן לי את שני הכלבים שלך אין להם היתר אני נותן אותם לכלבייה תסתדר בלעדיהם'? מה ההבדל בין כלב ללטאה? אתם רוצים ליצור דורות של ילדים מתוסכלים שאסור להם הכל וכל מה שנשאר להם זה להיות דבוקים למסכים?"  

"מה ההבדל בין כלב ללטאה?" - שממית יום, מותרת לגידול בישראל רק עם היתר מרט"ג, ואין כל רשימה הגלויה לציבור על עצם היותן חוקיות.

 

תגובת רט"ג לכתבה: " ההגדרה לחיית בר היא כפי שמופיעה בנוסח החוק להגנת חיית הבר, תשט"ו-1955: "יונק, עוף, זוחל או דו-חיים, או כל חלק ממנו, או תולדה שלו, שמקורו בשטח המדינה או מחוצה לו, שאין טבעו לחיות במחיצתו של אדם". חוק זה מפרט גם את המותר והאסור בכל הקשור לסחר והחזקה של חיות בר. גביית אגרה על היתר החזקת חיה חמישית ומעלה בידי אדם היא כפי שנקבע על ידי המחוקק. רשות הטבע והגנים היא הגוף הממלכתי האמון על יישום חוק הגנת חיות הבר ובהתאם מבצעת באופן שוטף מגוון פעולות פיקוח למען אכיפת החוק והגנה על חיות הבר. המבצע הבינלאומי לאכיפת החזקה וסחר לא חוקיים בזוחלים שנערך באחרונה בשיתוף האינטרפול והיורופול הוא  חלק מפעולות אלה. הרשות מנגישה את המידע בדבר החזקה וסחר בחיות בר באתר האינטרנט כנדרש ובמסגרת פעולות פיקוח והסברה שהיא מבצעת, זאת בנוסף להוראות החוק החשופות לכל. יחד עם זאת, בימים אלו שוקדת הרשות להנגיש באופן מפורט וידידותי יותר את המידע בדבר היתרי סחר והחזקת הזוחלים מעבר לקיים עתה. בתוך כך, הקהל הרחב המעוניין בהיתרים, אינו בקיא בכללים ובחוק ונדרש למידע נוסף בנושא יכול לפנות אלינו באמצעות מייל ומוקד המידע של הרשות."

בבחינת "החוק להגנת חיית הבר" משנת 1955, נראה שישנה הגדרה לחית בר המותרת לגידול והיא "חיית בר מטופחת". ההסבר לחיה כזו בחוק הוא: "מין, תת מין או זן של חיית בר, שטופח או פותח לצרכי גידולו בשביה למטרות מסחר, והוכרז על ידי שר החקלאות ככזה", אך היכן ניתן למצוא רשימה של "חיות בר מטופחות"? מחיפוש ברשת שערכנו התשובה היא - לא ניתן.  

שממית מנומרת, חיית מחמד פופולרית ברחבי העולם, חייבת היתר מרשות הטבע והגנים לגידול בישראל. 

 

לצד פעילות ברוכה בשלל תחומים וכן בניסיון להגן על החי והצומח של ארץ ישראל, נראה כי רשות הטבע והגנים מתנהלת בצורה מסורבלת ולא ברורה בכל הנוגע לנושא גידול והחזקת בעלי חיים בישראל. לשאלה הפשוטה: אילו בעלי חיים מותר לגדל בישראל? לא קיבלנו מענה מספק. מהי חיית בר? מדוע אין הגדרה לבעלי חיים כ"חיית מחמד" בישראל כמו ברוב מדינות המערב? אין תשובות. באשר לפשיטות הבזק של רט"ג, האינטרפול והיורופול על בתי מגדלי הזוחלים – מהירות הפעולה הייתה בשיאה. באשר להצגת רשימה מסודרת של זוחלים וחיות בר המותרות לגידול לציבור, רט"ג התנהלו עד כה - בזחילה.  

יש לציין כי בעקבות פניית "ישראל היום" לרט"ג בוצעו שינויים באתר הרשות, וכן נמסר על ידי גורמים ברשות מספר פעמים כי בתוך כחודש תפורסם רשימת חיות מלאה המותרת לגידול בישראל. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר