קאסים־ג'ומרט טוקאייב, דיפלומט ותיק ומנוסה בן 66, שר חוץ וראש ממשלה לשעבר, נבחר ביום ראשון לנשיא קזחסטן. טוקאייב ייכנס לנעליו הגדולות של "אבי האומה", מייסד קזחסטן המודרנית, נורסולטן נזרבאייב בן ה־78, שהנהיג את יצואנית הנפט העשירה במרכז אסיה במשך שלושה עשורים.
הבחירות לנשיאות, שאורגנו בתוך כמה שבועות בלבד, נועדו לשמר המשכיות ולמנוע זעזועים פוליטיים שהיו עלולים לערער את היציבות במדינה הרגילה, כמרבית שכנותיה, לממשל מאוד ריכוזי. עם זאת, היו בה סממנים ראשונים לפתיחות פוליטית: מספר המתמודדים על משרת הנשיאות היה שבעה, ארבעה מהם מזוהים עם האופוזיציה; לראשונה נכללה ברשימת המועמדים גם אישה - עובדה לא מובנת מאליה בחברה מוסלמית, שגם אם היא שומרת על חילוניות מופגנת, נוטה לשמרנות; וניצחונו של טוקאייב בבחירות הובטח הודות לתמיכתם של 71 אחוזים בלבד מהמצביעים. קודמו, שהתמודד בבחירות האחרונות ב־2015 מול שני מועמדים בלבד, קיבל כ־98 אחוזים מהקולות.
נציגי הממשל מדברים על "תהליך מעבר הדרגתי בדרכי שלום". אנשי אופוזיציה, דיפלומטים ומשקיפים מערביים, מגלים הבנה לצורך לשמר יציבות במדינה התשיעית בגודלה בעולם, שאוכלוסייתה מונה רק 18 מיליון איש והיא מוקפת במעצמות שלוטשות עיניים למשאביה הטבעיים הרבים: סין ורוסיה. לכך, יש להוסיף את ניסיונותיהם של גורמים אסלאמיים קיצוניים שונים להביא לרדיקליזציה של אוכלוסיית הרוב המוסלמית בקזחסטן. בקירגיסטן השכנה קוצרים המאמצים הללו הצלחה.
הממשל הקזחי, מצידו, נחוש בדעתו לא לאפשר תהליכי הקצנה דתיים: רק לאחרונה נאסר על תלמידות להגיע בכיסוי ראש לבתי הספר, ולילדים ולנערים מתחת לגיל 16 אין כניסה למסגדים ללא ליווי של הורה או קרוב ובלי אישור של שני ההורים. הממשלה הקזחית מיישמת תוכניות חינוכיות מיוחדות, שנועדות "להחזיר" מאמינים מחיק האסלאם הקיצוני לאסלאם המסורתי המתון.
מעצר פעילי אופוזיציה // צילום: אי.פי.אי
נסיבות אלו הפכו בחירת נשיא חדש לעניין רגיש. מאות פעילי אופוזיציה, שמחו נגד אופי התנהלות מערכת הבחירות והפגינו סמוך לקלפיות בדרישה להימנע מהצבעה, נעצרו על ידי כוחות ביטחון הפנים. כוח משקיפים של הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה, OSCE, פרסם דו"ח ביקורתי ודיבר על "הזדמנות לרפורמות פוליטיות שהוחמצה". אך אפילו פעיל הרשתות החברתיות הפופולרי, בוריס בלגבייב, הביקורתי כלפי הממשל, מודה שהבחירות הללו היוו שינוי.
"אנחנו לא צפון קוריאה"
"היה מספר גדול יותר של מועמדים, משקיפים עצמאיים יכלו לפקח על הבחירות מבפנים ולדווח על אי־סדרים, ההשתתפות הרבה הראתה שאנשים מעוניינים במשהו אחר", אומר המורה להיסטוריה לשעבר בן ה־33, שהפך לאיש יחסי ציבור שגם בכירי הממשל עוקבים בעניין רב אחרי המסרים מלאי ההומור והאירוניה שהוא מפרסם בחופשיות רבה בטוויטר, בטלגרם ובאינסטגרם. "אנחנו לא צפון קוריאה ולא טורקמניסטן", הוא מבהיר, "יש כאן חירויות, הממשל כאן לא כה נורא כמו במקומות אחרים. יש לי קשרים ושיח עם אנשים בשלטון, ואני בטוח שהם מבינים את הצורך בשינוי. זה לא יקרה ביום אחד, אני ביקורתי אבל מציאותי".
טוקאייב מבין היטב את רוחות השינוי. הוא היה הפוליטיקאי הראשון בקזחסטן שהחל להשתמש בטוויטר, לעיתים בסגנון לא מאוד דיפלומטי. במסיבת העיתונאים הראשונה שערך לאחר ניצחונו בבחירות, הוא גרם באמצעות הערות מבדחות לנוכחים לפרוץ בצחוק - התנהלות לא שגרתית במעמד כה רשמי. כעת, בראיון ראשון לעיתונות הזרה לאחר בחירתו, הוא מבהיר שהוא קשוב לקולות המבקשים שינוי.
"אצטרך לפתור די הרבה בעיות הקשורות בראש ובראשונה למרחב החברתי, מאחר שאנשים מצפים לפתרון הבעיות הנוגעות אליהם, בעיקר ביחס להעלאת רמת החיים", אומר הנשיא הנבחר באחד מאולמות הישיבות המהודרים בקומת הקרקע של ארמון הנשיאות, "קזחסטן היא מדינה עשירה - יש לנו הרבה משאבים - אחת המדינות המובילות במרחב הסובייטי לשעבר מבחינת ההכנסה הממוצעת לנפש, שנייה אחרי רוסיה. בה בעת, אנחנו צריכים להפנות יותר תשומת לב לדאגות החברתיות של עמנו".
עומדים לצד ישראל
העובדה שהנשיא טוקאייב התפנה מכתיבת נאום ההשבעה שלו להעניק ראיון לעיתון ישראלי, מעידה על החשיבות הרבה שהוא מייחס לקשר עם ישראל והעם היהודי, קשר שהוא מתכוון להעמיק ולפתח במסגרת תוכניותיו לחזק את מעמדה הבינלאומי של ארצו, הכלכלה החזקה ביותר במרכז אסיה. "קזחסטן הוכרה כמנהיגה של מרכז אסיה, כך שתפקידי יהיה לשמור על מעמד זה ואף להגביר אותו באזור שלנו ומעבר לו", מדגיש הנשיא, שכיהן לפני שנים אחדות כמנכ"ל ארגוני האו"ם בז׳נבה, ודובר רוסית, סינית, אנגלית וצרפתית באופן שוטף, "יש לנו הרבה דברים לעשות. אני מאוד תומך בשיתוף פעולה עם שכנינו המיידיים כאן באזור. אמרתי מייד לאחר בחירתי, שבתחום מדיניות החוץ תינתן עדיפות לשיתוף הפעולה עם השכנים הללו - רוסיה, סין וכמובן מדינות מרכז אסיה האחרות. קזחסטן פתוחה למדיניות שיתוף פעולה עם מדינות זרות, והמדיניות הזו תימשך".
אנחנו חיים באי־סדר עולמי, שבו המתחים גוברים בין ארה"ב וסין, בין האיחוד האירופי לרוסיה. מה השלכותיו של המצב הזה על מרכז אסיה?
"קזחסטן שחקנית מאוד חשובה בזירת מדיניות החוץ. אנחנו כמובן מודאגים מהעימות בין ארה"ב, סין ורוסיה, שכן הכלכלה שלנו מושפעת מהשלכות מלחמות הסחר. יש לנו כלכלה פתוחה, וכמובן שאנחנו מרגישים בהשלכות השליליות של מלחמות הסחר".
איך אתה רואה את עתיד היחסים עם ישראל?
"היה לי הכבוד לעמוד בראש משלחת קזחסטן לישראל כשחגגתם 60 שנה לעצמאותכם, ובברכת האל אבקר אצלכם שוב. מאוד התרשמתי ממה שראיתי בחגיגות ההן. היו לי קשרי ידידות מאוד קרובים עם נשיא ישראל המנוח, שמעון פרס, גם כשהיה שר החוץ. יש עתיד מבריק ליחסים בין שתי המדינות, ואעשה כמיטב יכולתי כדי להגביר ולהקל את שיתוף הפעולה בין ארצותינו. לפני כמה שנים נפגשתי עם רה"מ נתניהו, בעת ביקורו הראשון כאן".
באילו תחומים היית רוצה לראות יותר שיתוף פעולה בין שתי המדינות?
"בתחום הטכנולוגיה. ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בתחום הטכנולוגיות המתקדמות, כך שקזחסטן מאוד תשמח ליהנות ממוצרי הפיתוחים הטכנולוגיים של ישראל. זה נכון גם לגבי התחום הרפואי. אנחנו מאוד פתוחים לשיתוף פעולה עם ישראל".
היית פעיל באו"ם. אתה לבטח מודע לכך שישראל אינה מרוצה מעמדת האו"ם כלפיה. האם היחסים הטובים בין קזחסטן וישראל יתורגמו גם לעמדתכם במוסדות האו"ם?
"למשלחות של קזחסטן וישראל באו"ם ובמוסדות בינלאומיים אחרים יש קשרים קרובים. כשהייתי שר חוץ שיניתי את עמדת ההצבעה של קזחסטן לטובת ישראל. אתה יודע שיש הרבה מדינות, בכלל זה גם מדינות מהאיחוד האירופי, שמצביעות נגד ישראל באו"ם. בעקבות התייעצויות עם ארגונים יהודיים בניו יורק וממשלת ישראל, אמרתי - בסדר, לפחות עלינו להימנע".
יהודים רבים מצאו מקלט בקזחסטן בתקופת מלחמת העולם השנייה. אתה רואה קשר מיוחד בין קזחסטן לעם היהודי?
"כן. ראשית, סיימתי את לימודיי בתיכון בבית ספר באלמאטי, שבו היו מורים יהודים רבים. היה מדובר באנשים שהוגלו לקזחסטן על ידי סטלין, או בילדיהם. הם היו מורים מעולים, ועד היום אני מכיר להם תודה. אני עדיין זוכר את שמותיהם. בקזחסטן לא היתה אנטישמיות. הסובלנות כלפי כל האומות והלאומים, ובכלל זה כמובן היהודים, היא רגש טבעי עבור הקזחים. אנחנו אוהבים את היהודים כאן. יש לנו בתי כנסת, ואחד האנשים העשירים ביותר בקזחסטן, אלכסנדר משקביץ׳, הוא יהודי".
איראן? שותפה טובה
אסטנה, הקרויה כעת נורסולטן, מארחת את השיחות על עתידה של סוריה. אתה אופטימי בנוגע לפתרון אפשרי למלחמת האזרחים הנוראה הזו?
"השיחות שנערכו בבירה שלנו היו די מוצלחות ביצירת דחיפה נוספת לתהליך פתרון הסכסוך. אנחנו לא מפחיתים בחשיבות השיחות בז׳נבה. כשכיהנתי כמנהל הכללי של האו"ם בז׳נבה הייתי מעורב אישית בתהליך הזה ואני גאה על כך שפגישת שרי החוץ על סוריה, שנערכה בתקופת כהונתי, ב־30 ביוני 2012, היתה מוצלחת למדי. יצרנו אז מסמך לפתרון הסכסוך בסוריה. עד עכשיו אין עוד מסמך או החלטה אחרים על הנושא. סוריה כמובן גורמת לנו לדאגה, ונמשיך לשתף פעולה עם המדינות האחיות כדי להביא שלום למדינה זו".
היית מאוד פעיל בתחום אי־הפצת הנשק הגרעיני. מה היית ממליץ לעשות כדי להפחית את ההסלמה במצב עם איראן?
"קודם כל, איראן היא שותפה טובה של קזחסטן. אנחנו מדינות שכנות על גדות הים הכספי. אני חושב שצריך לכלול את איראן במסגרת שיתוף הפעולה הבינלאומי. לא צריך להתעלם מאיראן. בו בזמן, איראן צריכה מצידה להפוך לשותפה טובה ואמינה של הקהילה הבינלאומית.
"אני לא מאמין שאיראן תעשה צעדים כלשהם לקראת ישראל. אני זוכר שלפני 15, 20 שנה נפגשתי עם שר החוץ האיראני דאז, שאמר לי שארצו לעולם לא תכיר במדינת ישראל. אמרתי לו: ׳אתה יכול גם לא להכיר בקיום הירח והשמש, אבל הם קיימים. כך גם לגבי ישראל. ישראל קיימת ותהיה קיימת כמדינה עצמאית, זו מדינה מאוד חשובה, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, כך שעליכם להכיר בה ולפתח שיתוף פעולה עימה, כפי שאנחנו עושים׳".
ומה הוא השיב?
"הוא לא ענה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו