בירה היא משקה שמח. היא קלילה ועממית, לא מחייבת, נלגמת עם חברים גם בחיק הטבע, בכמויות גדולות - הודות לשיעור האלכוהול הנמוך שבה - ומצטיינת בהפגת החום הקיצי. בדיוק מה שצריכים ליד המנגל ביום העצמאות.
לא שאנחנו הישראלים שתיינים כל כך גדולים - ממוצע לגימת הבירה בארצנו הקטנטונת עומד בסך הכל על כ־14 ליטר לאדם לשנה, כמות מצחיקה מול שיאניות העולם צ'כיה (כ־150 ליטר לאדם לשנה), אירלנד (130 ליטר) או אוסטריה וגרמניה (כ־110 ליטר). אפילו ידידתנו הגדולה שמעבר לים רושמת צריכה ממוצעת שנתית של כ־85 ליטר שיכר לראש - אבל בכל זאת ניכרת מגמת שיפור. מבשלות הבוטיק המקומיות - אלו שהתחילו כמיזמים חצי פיראטיים ובישלו בירה בסירים ביתיים - צצות בכל פינה, פסטיבלי בירה מתקיימים בכל קיץ ברחבי הארץ, ובעיקר נרשמת עלייה מתמדת בצריכת בירות איכותיות ובמגוון הסגנונות המשווקים.
אם בעבר הבירות הבלגיות, בעלות הטעם המתקתק והמרקם הקרמלי והכבד, היו הנלגמות ביותר, כיום בירות החיטה הבוואריות, המכונות "בלונדיניות", הולכות ותופסות יותר ויותר מקום של כבוד בסצנת הבירה, ואחריהן מתרבות הבירות המוזרות, שלא לומר מופרעות, המיוצרות במהדורות מוגבלות עם שלל תוספות וטעמים.
דגמנו כמה מהחידושים המקומיים - בכל זאת גאווה ישראלית - והנה אלו שיככבו ליד הפרגית, הקבב או סטייק העין שלכם. ולתפארת מדינת ישראל!
1. שפירא Strong Sour האחים הירושלמים לבית שפירא מצטרפים לטרנד העולמי ומשיקים בירה עונתית חדשה, חמוצה וחזקה (8.5% אלכוהול) במהדורה אביבית מוגבלת. זוהי למעשה קפיצה אחורה בזמן אל לפני המאה ה־19, אז, בגלל סניטציה ירודה, לכל הבירות הסתננו בקטריות ושמרי פרא שהיו קיימים באוויר והביאו לתסיסה ספונטנית שלהן שיצרה בירות חמוצות.
לבירות החמוצות המודרניות מוסיפים בכוונה שמרי פרא לקראת תסיסה ראשונה, ולאחר מכן מתסיסים שוב באופן מבוקר. התוצאה היא בירה חזקה אך מפתיעה בקלילותה, בעלת טעם מרענן וארומות של אגס ופירות עץ. מעין שילוב בין סיידר תפוחים ליין לבן יבש. בהתחלה צריך להתרגל - אחר כך זה ממכר (מחיר: 15 שקלים).
2. ICEMAN שבט ניל וסרמן וליאור בלמס הקימו לאחרונה מיזם חדש בפרדס חנה: "ברוסטילרי"- שילוב של מבשלה ומזקקה, שם הם מבשלים בשלב זה שתי בירות בלבד, נהדרות ומדויקות, ולצידן גם מיני תזקיקים מסקרנים שטרם יצאו לשוק - וויסקי, ג'ין ועוד. בירת הדגל "אייסמן" היא בירת לאגר Helles מצוינת ומעודנת. ההתססה וההבשלה שלה נעשות בטמפרטורות נמוכות מאוד ולמשך תקופת זמן ארוכה מאוד, מה שמאפשר לבירה להיות מאוזנת וחלקה. כיף גדול! (מחיר: 13 שקלים).
3. ברי אייל, ג'מס ג'רמי והחברים ממבשלת ג'מס חוגגים עשור להקמת המבשלה, וכבר מזמן פרצו את גבולות פתח תקווה, והיום הם פרוסים על פני 12 לוקיישנים ברחבי הארץ. לכבוד יום העצמאות הם מגישים את Ale בטעמי פירות יער (פטל ודובדבן) מתקתקים עם אלכוהול גבוה (7.5%) אך כמעט לא מורגש, שגם מי שעדיין לא אוהבים בירה יוכלו ליהנות ממנה. היא יכולה לשמש גם בסיס מעניין לקוקטיילים - נסו לסחוט לתוכה מיץ תפוזים טרי או אפילו מעט סודה (מחיר: 15 שקלים).
4. חיטה, בירה נצרת הבירה הערבית הראשונה בישראל. אמיר ובאסל, ערבים־נוצרים מהנדסי חשמל (בוגרי הטכניון) שהתאהבו בבירה, עזבו את ההיי־טק והתחילו לבשל בירה יחד. הם מציגים בירת חיטה אמריקנית מיוחדת (50% חיטה וכשות אמריקני), בעלת גוף מעונן קלות ופחות מתוקה ו"בננתית" מהבלגית המפורסמת, אבל לא פחות מרעננת ומרווה. בקרוב גם ייפתח מרכז מבקרים ששווה יהיה לקפוץ אליו (מחיר: 13 שקלים).
5. SMASH, IPA גיבורי על האחים מידד ואייל נועם משלבים במבשלת הקראפט שלהם שתי אהבות גם יחד - בירה וקומיקס. לאחרונה הם הוציאו את גיבור העל החדש שלהם, SMASH. זו בירת IPA, שיש בה רק סוג אחד של לתת וסוג אחד של כשות. בירה עוצמתית עם ארומה כשותית משגעת ומרירות מודגשת, שעושה טוב על הנשמה, בדיוק כמו הגיבור שלה (מחיר: 15-13 שקלים).
וסרמן ובלמס, יצרני בירה שבט צילום: טליה שפירא
6. קצרה ענבר, בירה ערבה אוהד כץ, אגרונום צעיר מהיישוב צוקים שבערבה, החליט שיש במדבר מספיק מגדלי פלפלים והתמסר לאהבה השנייה שלו - בישול בירה טרייה. הוא מייצר שלוש בירות בכמויות קטנות, ולמנגל הכי תתאים זו הענבר, בירה אדמונית בטעמים מתקתקים וחלקים ועם אלכוהול מתון (4.6%). למקרה שתהיתם, "קצרה" הוא ערוץ נחל העובר בסמוך לצוקים ומהווה חלק מדרך הבשמים העתיקה (מחיר: 15 שקלים).
7. אלכסנדר בלונד בירה בלונדינית בהירה, שמגיעה מהמבשלה שבעמק חפר. זו בירה ממשפחת ה־Ale אך בפרשנות מקומית לסגנון הבלונד הבלגי ובהגשה קלילה המתאימה לטמפרמנט הישראלי. היא בהירה ובעלת ניחוחות פריחה, דבש, אגסים, ואפילו קצת דשא. מאוזנת, חלקה ויבשה בטעימה, בעלת גוף בינוני וגיזוז עדין. תענוג, גם המחיר (מחיר: 9.9 שקלים).
8. מלכה בהירה לקראת יום העצמאות בירה מלכה הגלילית יוצאת בסדרת תוויות יוצאות דופן המאוירות בדיוקנאות מנהיגי עבר ישראלים דגולים, פרי יצירתו של האמן הישראלי עמית שמעוני. אהבנו במיוחד את הבהירה, עם איורה של גולדה מאיר, האישה הראשונה והיחידה עד עתה שכיהנה כראש ממשלתנו, בסגנון Ale בלונד בלגי בטעמי הדרים עם תוספת קליפות תפוז, ואת בירת החיטה עם דיוקנו של מנחם בגין - זהובה ופירותית עם מרירות נמוכה. הכי ישראלי שיש (מחיר: 15-13 שקלים).
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו