שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

השיעור של אבו מאזן מחמאס: בעת משבר, הפנה את זעם הרחוב הפלשתיני נגד ישראל

יו"ר הרשות הפלשתינית מבין מדוע עדיף לסרב לקבלת כספי גביית המיסים • הרשויות ברמאללה סובלות ממשבר כלכלי ומהישגים מדיניים דלים • לכן חשוב שהאחריות למחדל תוטל על ירושלים לקראת הרמדאן ויום הנכבה • קיזוז משכורות המחבלים הופך את המהלך לקל במיוחד • פרשנות

אבו מאזן. למד מחמאס // צילום: איי.פי. // אבו מאזן. למד מחמאס // צילום: איי.פי. ,
אבו מאזן. למד מחמאס // צילום: איי.פי. // אבו מאזן. למד מחמאס // צילום: איי.פי.

נוכח יום השנה המתקרב להחלטה להעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים, חודש הרמדאן בשבוע הבא ו"יום הנכבה" ב-14 במאי - אבו מאזן פעל תוך סיכון מחושב. כך יש להבין את החלטתו להשיב לישראל 660 מיליון שקלים מכספי המיסים שגבתה, ומועברים דרך קבע לרשות הפלשתינית. זאת כמובן, כל עוד לא תבוטל ההחלטה לקזז את כספי המשכורות למחבלים הפלשתינים הכלואים בישראל ובני משפחותיהם, וחובות הרשות לחברת החשמל ומקורות.

כבר בשנה שעברה, כשהודיע ממשל טראמפ על העברת השגרירות לירושלים, הזהירו אבו מאזן ובכירי ההנהגה ברמאללה כי בגדה המערבית וברצועת עזה יתעורר גל זעם שידרדר את האזור לחוסר יציבות ביטחונית. אך משהתבדו התחזיות על מהומות שיפרצו בגדה המערבית, כל שנותר לאבו מאזן ואנשיו הוא להביט בעיניים כלות כיצד מצליח חמאס בעזה לקצור הישגים פוליטיים ומדיניים, באמצעות הפעלת כוח מול ישראל.

אבו מאזן מבין ויודע כי בישראל לא מעוניינים בקריסה פיננסית וכלכלית של הרשות הפלשתינית, דבר שעלול להביא להתפרקותה והבערת הרחוב הפלשתיני בגדה. בימים האחרונים נשלח שר האוצר כחלון על ידי רה"מ נתניהו לסבב שיחות עם בכיר הרשות הפלשתינית ומקורבו של אבו מאזן, חוסיין א שייח׳, במטרה להפעיל לחץ על הפלשתינים להסכים ולקבל את מאות מיליוני השקלים, שישראל מעבירה מידי חודש לרמאללה, ולמעשה הם חלק ניכר מהתקציב השוטף של הפלשתינים.

אבו מאזן, שהשנה מלאו לו 84 שנים, הצהיר לא אחת כי לא הוא יהיה זה שירשם בדפי ההיסטוריה הפלשתינית כמי שהביא לסיומו של המאבק הפלשתיני על ״אדמות המולדת״. לכן הוא קיבל החלטה ללכת על חבל דק ולהשיב מלחמה שערה נגד החלטתה של ישראל לקזז כספים, המיועדים ברובם לתשלומי משכורות של האסירים הביטחוניים ובני משפחותיהם. 

עם זאת, אבו מאזן דאג להכניס למשוואה זו גם את עובדי הציבור ופקידי הרשות הפלשתינית. בשל מצבה הפיננסי הרעוע של הרשות, עובדים אלה מקבלים זה חודשים ארוכים את שכרם רק באופן חלקי.

זו גם הסיבה לכך שהתייצב הראיס שלא כהרגלו בפתיחת ישיבת הממשלה הפלשתינית ביום שני. אבו מאזן הודיע שם שהכספים שהעבירה ישראל לחשבונות הבנק של הרשות, הושבו אליה במלואם והפלשתינים לא יסכימו לקבל ולו שקל אחד, כל עוד קיזוז הכספים שמבצעת ישראל נותר בעינו.

בחודשים האחרונים נאלצה הרשות הפלשתינית ללוות כספים מבנקים פלשתינים וערבים כדי לעמוד בהתחייבויותיה. הרשות אף ביקשה ממדינות ערב רשת ביטחון כלכלית של 100 מיליון דולר מחשש שתגיע לחדלות פירעון.

כך למעשה, אבו מאזן כורך את מצבה הכלכלי הקשה של הרשות הפלשתינית עם קיזוזי משכורות המחבלים, מתוך מחשבה שהרחוב הפלשתיני יפנה את זעמו לישראל ולאו דווקא להנהגה ברמאללה. כך, הרשות הפלשתינית לא תישא באחריות לבור הכלכלי באמצע חודש הרמדאן.

ימים יגידו אם מדובר במהלך שצלח או רק החריף את המצב הכלכלי הקשה, המאיים על קיומה של הרשות הפלשתינית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר