הכירו את היין שעובר מדור לדור

מדור לדור משפחת שור ידועה בעולם היין, ולכן צריך אומץ לקום ולהקים יקב לבד • כך עשה יוסי שור עם יקב 1848 לפני כ־13 שנים • בדקנו את היינות, הם מעניקים תחרות טובה ואיכותית

צילום: באדיבות יקב 1848 // כרם כוכב השחר ,
צילום: באדיבות יקב 1848 // כרם כוכב השחר

צריך לא מעט אומץ וגם די הרבה ביטחון עצמי כדי לעזוב עסק משפחתי מצליח בן למעלה מ־150 שנים ולצאת לדרך חדשה, גם אם היא מתממשקת עם העסק הקיים; אבל כשיוסי שור היה בן 25, הוא קיבל את ההחלטה הזו והקים את היקב שלו תחת השם 'יקב 1848'. 

משפחת שור מאוד מוכרת בעולם היין. כמעט 40 שנים לפני שהברון רוטשילד הקים את יקבי "כרמל מזרחי", הם ייצרו יין וסחרו בו בירושלים העתיקה, במתחם שנשק לכותל המערבי. שמם היה בכלל "גלינא", אבל כשהטורקים שלטו כאן והיה צורך ברישיון מיוחד למסחר במשקאות חריפים, לא היתה להם בעיה להחליף את השם לשור, שמו של הגיס שהחזיק ברישיון כזה - והבעיה נפתרה... 

לאורך הדורות, ועם הסתעפות המשפחה, ייצור היין המשיך והתפתח גם הוא עד כדי בעלות על שלושה יקבים - בשכונת בית ישראל הירושלמית, בשכונת תל ארזה ובמישור אדומים הסמוכה, לשם הועברו היקבים בשנות ה־80 של המאה הקודמת.

אבל יש משהו ברוח המשפחתית הזו, מתברר, שעדיין לא מניח לבניה להירגע, וכך, לפני כ־13 שנים, הוקם היקב הרביעי, זה של יוסי שור, בן הדור השמיני למייסדי השושלת.

בתחילת המילניום שור כבר היה עמוק בעסקים אחרים, אבל משהו משך אותו חזרה לעסק המשפחתי והוא נשאב לשם. ריחות מרתפי היין של ילדותו והזיכרונות על סבא אלישע ז"ל החזירו אותו הביתה. "זה משהו שאתה לא יכול להשתחרר ממנו. ביין אתה לא עושה כסף באותה רמה שאפשר לעשות בעסקים אחרים, להיפך - לפעמים ממש צריך להילחם כדי לשרוד. אבל זה תחום שמרתק אותי, אני נהנה מהעשייה וכולי נמצא בתוכו", הוא אומר.

היקב שלו שונה בנוף המשפחתי, כי באותם זמנים שבהם הוא הוקם, היקבים הוותיקים של המשפחה התמקדו בייצור מיץ ענבים, יינות קידוש ממותקים וגם מעט יינות שולחניים בסיסיים, ואילו מה שעניין את יוסי היה להצטרף למהפכת האיכות שחוללו בישראל יקבי רמת הגולן (ובעקבותיהם הצטרפו שלל יקבי בוטיק ויקבים גדולים נוספים), ופורטפוליו היינות שלו אכן מציע רק יינות כאלו.  

היינן אילן אסולין // צילום: באדיבות יקב 1848

כדי לחסוך בעלויות ההקמה והתפעול, הוא הקים את היקב שלו בתוך "יקבי ציון" השייכים לאביו, ר' משה, אבל הוא מקפיד על הפרדה ברורה בין היקבים. הבעלות נפרדת, הכרמים, המכלים ואפילו יינן נפרד - אילן אסולין, יינן צעיר ומוכשר, נחבא אל הכלים אבל מלא יכולות ותשוקה ליין. אסולין הוא יליד פריז, שרכש את השכלתו האונולוגית באוניברסיטת בורדו והתמחה ביקבים באזורי היין המפורסמים של בורדו - סנט אמיליון, פומרול ועוד. עוד תשמעו ממנו.

סדרות היין של היקב ממוספרות לפי דורות המשפחה בסדר עולה. היינות הצעירים נמצאים בסדרה מספר 2, וככל שעולים המספרים (עד 7) מוצאים שם את היינות ה"רציניים" יותר. נוסף על יינות אלה מונפקים בשנות בציר מיוחדות יינות הרזרב, הספיישל רזרב וגם הגראנד רזרב, שריכז סביבו לאחרונה תשומת לב רבה, כשהושק במהדורה מצומצמת של כאלף בקבוקים ובמחיר לא סמלי בכלל של 848 שקלים לבקבוק! (יין נהדר, למרות מחירו המופרך).

הייחוס המשפחתי־ההיסטורי של יוסי יכול להטעות ולגרום להתעלמות מהיינות שלו, אך זו תהיה טעות. אחרי שטעמנו מהיינות הללו, אפשר לומר בביטחון כי הם ראויים ויכולים לתת פייט רציני לכל יין איכותי אחר.

רשמי טעימה 

מרלו 2016, דור 2 - ענבי המרלו קיבלו חיזוק קל של פטיט סירה (7%) וסירה (5%) מכרמים שונים בארץ. באף דובדבנים טריים, הרבה פלפל ירוק ומעט תימין. בלגימה מתווספים טעמי קפה קלוי ושמץ מרירות טובה. יש ליין גוף קל אך לא מדי, והסיומת שלו נעימה ובינונית באורכה. בסך הכל - מספק היטב את הסחורה (מחיר מומלץ - 59 שקלים).

מרסלן 2014, דור 4 - זן ענבים שמקורו בהכלאה צרפתית בין קברנה סוביניון לגרנאש, ובשנים האחרונות מראה גם בישראל איכויות גבוהות. ב־1848 הוא מגיע מכרם באזור כפר תבור, לאחר שהתיישן כשנה בחביות צרפתיות. צבעו של היין בגוון בורדו עמוק ויפה, יש לו ארומת גרגירי יער שחור מתקתקה ואינטנסיבית, פלפל שחור, עור ועישון קל. הטאנינים שלו מרוסנים, אבל מורגשים ותורמים לו אופי; ועם תו מחיר כזה הוא פשוט נהדר (מחיר מומלץ - 70 שקלים). 

קברנה־שיראז 2014, דור 6 - 16 חודשי חבית יצרו כאן שידוך מוצלח בין ענבי שיראז מהגליל התחתון לקברנה סוביניון ירושלמי. צבע סגול־בורדו עמוק, אף קלאסי של דובדבן חמוץ, קסיס ומעט שוקולד מריר. בחך הוא אלגנטי וחומצי במידה, ובעל גוף בינוני־מלא, כשטעמי החבית משמשים כרקע בלבד (מחיר מומלץ - 99 שקלים).

ספיישל רזרב 2013, יקב 1848 - אחד משלושת יינות הדגל של היקב. ממסך פנטסטי של קברנה סוביניון (58%), קברנה פרנק (16%) ופטיט ורדו (5%) מכרם בוגר בהרי ירושלים עם תוספת של פטיט סירה (21%) מהגליל התחתון שהתיישנו בחביות אלון חדשות כשנה בנפרד, ועוד 14 חודשים לאחר התקנת הבלנד יחד. כבר באף מורגשת ארומה שופעת של פירות יער שחורים כאסנה ודובדבנים בשלים, שוקולד כהה איכותי, אדמה רטובה ומעט ליקריץ. בפה הוא מתגלה כעשיר וקטיפתי, עגול ובעל מורכבות, שטעמו ממשיך ללוות אותך הרבה אחרי שהוא מחליק במורד הגרון. לאירועים מיוחדים (מחיר מומלץ - 258 שקלים).

 

מדור לדורמשפחת שור ידועה בעולם היין, ולכן צריך אומץ לקום ולהקים יקב לבד √ כך עשה יוסי שור עם יקב 1848 לפני כ־13 שנים √ בדקנו את היינות, הם מעניקים תחרות טובה ואיכותית

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר