קטגוריית ממרחי השוקולד ככלל הינה קטגוריה שאין להתייחס אליה בפרמטרים של בריאות, זהו ממתק לכל דבר ועניין. לכן, כשקיבלתי לידי את הצנצנת החדשה מבית ״השחר העולה״ עמדו לנגד עיני שלושה דברים חשובים.
האחד, רשימת הרכיבים. בכל זאת, על אף עודף הסוכר והשומן המאופיינים של ממתקים ביקשתי לוודא שאין חריגות או בעיות בחזיתות נוספות. ואכן, המוצר מכיל ברובו סוכר, זה לא מפתיע. יש בו שמנים מן הצומח, שאינם מומלצים כלל וכלל, אך ידועים כחלק בלתי נפרד מתעשיית המתוקים – שומן דקל וסויה.
כדאי לקחת בחשבון שבמוצר פרווה או טבעוני בו אין נוכחות של אבקת חלב, השומן יבוא במקום וימלא את הנפח החסר. על כן, בממרח המדובר יש 33 אחוזי שומן, זה המון. מלבד שני הרכיבים המשמעותיים והבעייתיים הללו, שמחתי לגלות שהממרח מכיל 15.5% אגוזי לוז, אחוז גבוה מזה של נוטלה, לדוגמא.
מבחן הטעם
השחר העולה ממרח אגוזים טבעוני פרווה // צילום: אסף אמברם
הממרח מכיל גם קקאו, לציטין, שהוא מתחלב טבעי וחומרי טעם וריח שמשום מה מסומנים בערפול שכזה, ומבחינת התקינה זה בסדר. כשטעמתי את הממרח כמו שצריך לטעום ממרח שוקולד, על ביסקוויט פתי בר, כמובן, הוא התגלה כחביב. מתוק מאוד ושומני אך טעמו נחמד. הוא אינו מזכיר כלל וכלל את טעמו של ממרח השחר העולה הקלאסי והכה ישראלי, אך זה לא נורא, זהו אחרי הכל מוצר אחר.
הצעה לשדרוג
כשחשבתי לעצמי איך ניתן להשתמש בממרח, מלבד לכריכים, נזכרתי כי ממרח השחר העולה נמצא גם בקטגוריית חומרי גלם. כלומר ממנו ניתן להכין אינספור מאפים ומתוקים. מלית לעוגת שמרים, לעוגיות ומאפים מתוקים שונים, כבסיס לקינוחים ועוגות רבות.
גם כאן, היות הממרח פרווה וטבעוני יש בה משום הבשורה. ילדים רגישים ללקטוז יכולים בהחלט ליהנות ממנו על ביסקוויט או על פרוסת לחם, והוא יכול להוות בסיס נפלא לאפייה מורכבת ללא מוצרי חלב.
לשם כך, שלפתי מתכון מאתר הבית של המותג, מתכון לעוגת שוקולד פשוטה. את המתכון המקורי הימרתי למתכון פרווה והשתמשתי בממרח החדש. התוצאה הייתה מצוינת. העוגה קלה, פשוטה להכנה וטעימה עד מאוד. גם ילדי הגן של תאומיי, שאינם רגישים ללקטוז כלל וכלל, נהנו ממנה עד מאוד.
עוגת שוקולד השחר העולה פרווה
מצרכים לתבנית עגולה בקוטר 20 ס״מ:
לעוגה:
180 גרם (כוס+כף גדושה) קמח תופח
1 כפית גדושה אבקת קקאו
200 גרם (4 כפות גדושות מאוד) ממרח השחר העולה פרווה למהדרין
4 ביצים גודל M
100 מ"ל (1/3 כוס +2 כפות) קרם קוקוס
¼ כוס שמן קוקוס או בוטנים
לציפוי:
200 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
250 מ"ל קרם קוקוס
כפית ממרח השחר העולה
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-160 מעלות (מצב רגיל, לא טורבו)
מערבבים בקערה את הקמח ואבקת הקקאו.
מוסיפים את כל שאר המצרכים ומערבבים לבלילה אחידה.
יוצקים את הבלילה לתבנית משומנת ואופים 22-25 דקות, עד שהעוגה אפוייה לחלוטין.
מוציאים ונותנים לה להתקרר.
להכנת הציפוי, שמים את כל המצרכים בקערה ומפעילים במיקרוגל בפולסים של 20 שניות. בין הפעלה להפעלה מערבבים עד שהשוקולדים נמסו לחלוטין והתקבל מרקם חלק ומבריק (בערך 3 הפעלות). יוצקים את הציפוי מעל לעוגה.
מחיר: 12.9-13.9 שקלים