"אם מרגישים ששלום הוא חלום, זה בגלל התקשורת העולמית"

גם ניסיונו כדיפלומט לא הכין את פרנק מלול לאתגר הגדול באמת: הקמת ערוץ חדשות בינלאומי שיציג את "ישראל האמיתית" • המנכ"ל הצרפתי־ישראלי של i24NEWS לא מתיימר להחליף את משרד החוץ, אך מודה: "מי שמותח ביקורת על ישראל יקבל אצלנו במה, אך לא את כולה"

"זה לא הגיוני שלישראלים דוברי עברית לא יהיה ערוץ חדשות בינלאומי 24/7". מלול // צילום: גדעון מרקוביץ // "זה לא הגיוני שלישראלים דוברי עברית לא יהיה ערוץ חדשות בינלאומי 24/7". מלול  ,
"זה לא הגיוני שלישראלים דוברי עברית לא יהיה ערוץ חדשות בינלאומי 24/7". מלול // צילום: גדעון מרקוביץ // "זה לא הגיוני שלישראלים דוברי עברית לא יהיה ערוץ חדשות בינלאומי 24/7". מלול

"לא באנו להילחם, באנו להסביר", אומר פרנק מלול, מנכ"ל ערוץ i24NEWS, ערוץ החדשות הבינלאומי היחיד שהוקם בישראל. מלול, בעל עבר עשיר כדיפלומט, הקים את הערוץ בשנת 2013 לאחר שעלה לארץ עם משפחתו. באופן אירוני, אף שהמטה הראשי של הערוץ בישראל, ואף שישראל היא במוקד הדיווחים שלו, הוא אינו משדר בשפה העברית (בינתיים), אלא רק באנגלית, צרפתית וערבית. 

מלול הוא צרפתי־ישראלי שנולד בשווייץ. הוא כיהן בשורה של תפקידים דיפלומטיים מטעם ממשלת צרפת ונחשב למומחה בתחום התקשורת ולמד גם משפטים ויחסים בינלאומיים. הוא כיהן בין היתר כיועץ הראשי לענייני תקשורת עבור ראש ממשלת צרפת לפני כעשור. 

מלול חדור מטרה: לשדר את ההוויה הישראלית ואת הרבדים השונים של המצב פה בארץ לכל העולם, תוך כדי הצגת ישראל על כלל מעלותיה ומגרעותיה. 

"כשאנחנו מראיינים אנשים באולפן שלנו, הם רשאים כמובן למתוח ביקורת על ישראל, והם אכן עושים זאת, אך הם לעולם לא יקבלו את הבמה באופן מלא. כאשר ב־BBC יש מרואיין שמבקר את ישראל, הוא תמיד מקבל יחס מועדף. אצלנו אין אורחים מיוחדים, כל הדעות מקבלות את אותה הבמה, ואנחנו נותנים לצופה את ההזדמנות לעצב את דעתו־שלו".

כאשר שגרירי מדינות מגיעים לאולפן, אתה חש שהם יוצאים ממנו עם שינוי כלשהו בתפיסתם?

"כן. קודם כל, רבים מהם מבקשים לחזור לאולפנים שלנו. השגרירים גם מביאים לערוץ את הדמויות הפוליטיות מארצם. הם לא אומרים שהם שינו את תפיסתם על ישראל, אך עצם העובדה שהם רוצים לקדם את התוכן שלנו משקף את ההבנה שהערוץ מאפשר לאזרחים במדינה שלהם להבין יותר לעומק". 

 

שכפול ההצלחה

מלול מסביר כי הבעיה שמולה ניצבת ישראל היא לא בהכרח בעיה הסברתית. לשיטתו, אין לישראל במה ניטרלית שבה אפשר לשקף את הלך הרוח הישראלי באופן הכי מזוקק ואותנטי. בעיה דומה ניצבה בפני צרפת בעבר. כאשר היה מלול אחראי התקשורת של ממשלת דומיניק דה וילפן, תחת הנשיא ז'אק שיראק, הוטלה עליו משימה לא פשוטה: להקים ערוץ חדשות צרפתי שישדר לעולם את צרפת האמיתית, בדומה לאל־ג'זירה ול־BBC. 

למי שלא זוכר, בעקבות הפלישה האמריקנית לעיראק בשנת 2003, נוצר קרע עמוק בין הנשיא שיראק לבין מקבילו בארה"ב ג'ורג' וו. בוש. שיראק היה משוכנע כי המלחמה רק תוביל לכאוס, אך בוש ראה בה צעד הכרחי כדי לשקם את מעמדה של אמריקה באזור. כך או כך, הקרע בין הצדדים גלש גם לתחום התדמיתי. אי אפשר לשכוח שרבים בארה"ב ומחוצה לה עשו לצרפת דמוניזציה קשה (שלא בצדק), ובקונגרס האמריקני אפילו החליטו שבמקום להגיש צ'יפס (French Fries) יגישו Freedom Fries (טוגני חופש). 

"הנשיא שיראק השתגע מכך שאף אחד לא יודע לגופו של עניין מה העמדה הצרפתית", מספר מלול. "לכן שיראק אמר שאם לצרפת היה BBC או CNN, דעת הקהל העולמית היתה לפחות מבינה מה העמדות הצרפתיות באופן מושכל". 

 

קהל היעד החדש

הדחף לשדר את עמדתה של צרפת לעולם הוביל להקמתו של France24, ומלול מילא תפקיד מרכזי בתהליך הקמתו של הערוץ ובשילובו בזירת החדשות העולמית.

ואכן, הוא הצליח להפוך את הערוץ הזה לסיפור הצלחה שמשדר לעולם באנגלית את כל מה שקורה בצרפת. ואז, באוקטובר 2012 הוא נפגש עם איש העסקים פטריק דרהי, שבבעלותו ענק התקשורת העולמי Altice. 

"חשבתי שהשיחה תיסוב על France24, אך הוא אמר לי: 'אולי הגיעה העת שתעשה משהו עבור המדינה שלך?' עניתי לו שאני דיפלומט צרפתי שעובד עבור הממשלה. והוא ענה לי: 'אני מדבר על ישראל, ואני רוצה שתשכפל את מה שעשית עם France24'". אחרי כשבועיים, במוצאי יום כיפור, מלול החליט כי ייעתר לבקשה. בתוך כחודשיים עלה עם משפחתו לישראל. וכך, אחרי שהתחיל במשימה, העבודה נשאה פרי והערוץ החל לשדר מנמל יפו ב־17 ביולי 2013. "היינו אז 150 איש, והיום אנחנו 400, רק בתל אביב", הוא מספר. 

עם השנים הערוץ התרחב משמעותית, והיום הוא מוצע הן בלוויין והן בכבלים ברחבי העולם. בארה"ב הוא מצליח במקומות הכי לא צפויים - בטקסס, למשל, ובקרב מוסלמים. ייתכן שבקרוב אף יהפוך להיות הערוץ הבינלאומי המוביל לצריכת חדשות בינלאומיות בארה"ב.

"יש לנו חמישה מטות בעולם (כולל ישראל כמטה ראשי). בפריז יש לנו 20 איש, בניו יורק 50 איש בטיימס סקוור, ובוושינגטון די.סי 10 אנשים. ולאחרונה פתחנו גם בלוס אנג'לס", הוא אומר. 

בניגוד לערוצים אחרים, הוא מתגאה שאצלו יש חדר חדשות אינטגרלי לכל השפות. "אם יש תחושה בעולם שאי אפשר לעשות שלום, זה בגלל מה שמוצג בתקשורת העולמית. אני מאוד גאה שאנחנו הראינו שיש דבר כזה דו־קיום, לפחות בתוך התקשורת. יש לנו 200 עיתונאים מ־35 מדינות פה בישראל". 

הוא מדגיש כי בניגוד לשאר ערוצי החדשות הבינלאומיים, למשל של סין (CGNTV), גרמניה (DW) רוסיה (RT) וכמובן קטאר (Al Jazeera) - ערוץ i24NEWS אינו נתון בשליטת ממשלה, ולכן אין לו אג'נדה פוליטית. "אנחנו עצמאיים, ללא משוא פנים", הוא אומר. "למעשה, האג'נדה שלנו היא לשנות את התפיסה לגבי ישראל ולתת לאנשים את היכולת להבין את המציאות במזרח התיכון, ולהראות גישה מאוזנת לדעות השונות".

מדובר במערכת הבחירות השנייה בישראל שאותה אתם מסקרים. מה יהיה שונה הפעם מבחינתכם?

"נהיה הרבה יותר מבוססים, כי אנו גם משדרים בישראל (בארבעה אפיקים שונים, בשלוש שפות ב"הוט"; א"ל). הכנסת, בתמיכה חוצת מפלגות, חוקקה חוק שמאפשר לנו לשדר בישראל".

איזה יתרון יש לכם בכל הנוגע לעולים חדשים? 

"במערכת הבחירות הזאת i24NEWS תהיה התחנה שתשפיע על העולים החדשים - דוברי האנגלית והצרפתית כאחד. העולים החדשים שרוצים לדעת מה קורה בישראל פונים אלינו. וכך גם הסגל הדיפלומטי בארץ".

כיצד ייראה הערוץ בעברית? 

"אני חושב שזה טבעי שיהיה לנו גם ערוץ ישראלי. זה לא הגיוני שלישראלים (דוברי עברית) לא יהיה ערוץ חדשות בינלאומי 24/7. אני בטוח שהממשלה הבאה תאפשר לנו להשיק ערוץ נוסף בעברית. זה הדבר הנכון במדינה שבה הציבור צורך חדשות מסביב לשעון. דיברו רבות על הצורך הזה והנה, יש כלי תקשורת שאומר 'אני רוצה, אני יכול' ורק צריך לאפשר לו". 

 

Read this article in English

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר