שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

מרצה טוענת: "הסיפור האמיתי מאחורי סערת המדים"

מכתב מקיף שחיברה מרצה מהאוניברסיטה העברית חושף תמונה שונה למדי של הפרשה בה נטען כי מרצה תקפה חיילת לובשת מדים

המרצה קרולה הילפריך מתעמתת עם הקצינה // המרצה קרולה הילפריך מתעמתת עם הקצינה ,
המרצה קרולה הילפריך מתעמתת עם הקצינה // המרצה קרולה הילפריך מתעמתת עם הקצינה

מכתב פנימי שנשלח לסטודנטים ולבוגרים של התוכנית ללימודי תרבות באוניברסיטה העברית מעלה תהיות לגבי הטענות נגד מה שהתרחש באמת בשבוע שעבר, ושעורר את  סערת המדים. בשבוע שעבר התעוררה סערה לאחר שבחדשות "כאן 11" פורסם שקצינה נדרשה על ידי מרצה בשם ד"ר קרולה הלפריך שלא להגיע לכיתה במדים. בנוסף פורסם תיעוד של דין ודברים בין המרצה לקצינה, שנראה על פניו כוויכוח לא פשוט. 

במכתב, שנשלח אתמול (שני) על ידי חברי הסגל של התוכנית בפקולטה למדעי החברה והרוח, פורסמו תוצאות תחקיר שערכה ראשת התוכנית, ד"ר ניקול הוכנר עם 12 סטודנטים שנכחו בכיתה בעת התקרית. לטענתה, החיילת כלל לא נדרשה שלא להגיע עם מדים וכי עשו עוול לד"ר הלפריך. בנוסף נכתב ונחתם בשם חברים נוספים בסגל כי הם חוששים לשלומה של המרצה בעקבות הסערה, ושהקלטות האירוע פורסמו בניגוד לרצונה של הקצינה המעורבת ובניגוד לבקשתה המפורשת. 

ד"ר הוכנר ציינה כי מתחילת השנה מגיעה ה', הקצינה שהייתה מעורבת בסערה, כשהיא לבושה במדים ללא כל בעיה, אלא שבשיעור האחרון התרחשה תקרית לא מתוכננת: "לקראת סוף השיעור, עלתה שאלה ענינית של הסטודנטית א' (הסטודנטית הערבייה ח"ג), לגבי מעמד המשפחה בחברה הפלשתינית ופירוק המודל הפטריאכלי בעקבות ה'משטר הציוני'". בתשובה ענתה ד"ר הלפריך שאינה מכירה את המציאות בחברה זו והשיבה בהקשר של החברה השחורה בארה"ב. לדבריה, היא שוחחה עם 12 סטודנטים שהיו בשיעור, "כל הסטודנטים אמרו שבשיעור עצמו לא היה עימות או דיון במדים", זאת בניגוד לדיווחים בנושא.

לאחר השיעור פנתה ה' לא' וביקשה לפתוח איתה בשיחה על החברה הפלשתינית. א', בתגובה, ענתה "איתך אני לא מדברת". בין השתיים התפתח עימות קל, כשא' אומרת ברוגז "את מבינה עברית? אמרתי לך שאני לא מדברת איתך". 

"אין סטודנטית ערבייה שתקפה חיילת"

בתום העימות נפרדו השתיים, וה' פנתה לד"ר הלפריך מחוץ לכיתה, טענה שהשיעור היה קונספירציוני וסיפרה לה שהיא חשה במצוקה בגלל שהיא מגיעה במדים. כנראה שהלהט והמצוקה של הסטודנטית נגעו לקרולה שניסתה שוב ושוב להסביר לה שאם היא לא מרגישה בטוחה בקמפוס, היא צריכה לפנות לעזרה. בנוסף, הסבירה כי עליה להבין שיש בלבישת המדים משמעות. המדים הם סממן של זהות ולכן הם עשויים לעורר תגובות כאלה וגם אחרות". 

לטענת ד"ר הוכנר, "קרולה דיברה בענייניות לגופו של עניין – ואני מזמינה אתכם להקשיב למה שהיא אומרת בדקות הבודדות של הסרטון. יתכן שמבחוץ היא נשמעה כועסת, אבל סטודנטים שמכירים את קרולה מכירים גם את הסגנון הנלהב האופייני לה". עוד הסבירה לה שד"ר הלפריך בסך הכל רצתה להסביר לה שלהגיע במדים זה דבר מחייב "כי מדים אינם 'סתם בגד'". בנוסף כתבה כי  "צריך גם להבין את קוצר הרוח של קרולה שנבע מכך שהיא הייתה צריכה להגיע לקורס נוסף בצד השני של הקמפוס".

הפגנת תמיכה בחיילת בקמפוס הר הצופים // צילום: תום ניסני

מאוחר יותר באותו היום הגיעה הקצינה לשיעור של ד"ר הוכנר אולם יצאה בסערת רגשות באמצע. בסיום הקורס היא מצאה אותה ודיברה איתה אריכות. "היא אמרה לי ואני זוכרת היטב "ניקול לא רציתי את זה, ביקשתי מהם לא להפיץ, לא רציתי שזה יגיע לחדשות" ואני לא הבנתי בכלל על מה היא מדברת. היא הייתה נסערת כנראה משום שקיבלה הודעה שהולכים לפרסם את הנושא". 

היא סיפרה שהתווכחה עם ד"ר הלפריך  ומישהו צילם ושלח לחדשות. טענה שהיא לא מכירה את מי שצילם אבל שהיא ביקשה מדוברות צה"ל שלא להגיב. "היא הבהירה שהיא לא מכירה את הגורמים שצלמו והתחננה שלא להפיץ את הסרטון כי היא רוצה להמשיך ללמוד בתכנית. באותו ערב היא עוד שלחה לי את הדוא"ל שבה היא אמרה שהיא דואגת לקרולה ומתנצלת על הכל".

"אין סטודנטים ערבייה שתוקפת סטודנטית במדים. שקר וכזב, לא היה ולא נברא", כתבה לסיכום. בנוסף, טענה כי העובדה שד"ר הלפריך הייתה עצבנית לא הייתה נכונה. "הדברים שנראים בסרטון הוצאו מהקשרם בצורה מסלפת ומעוותת. היא דווקא ניסתה לטענתה לדאוג לתחושת ביטחונה של ה. (למרבה האירוניה והטרגדיה).

"סילוף העובדות"

"אנחנו רוצים לומר לכם עד כמה האירוע הזה שנוגע לנו כל כך מקרוב מדאיג אותנו", כתבו לאחר פריסת העובדות לטענת ד"ר הוכנר. "הוא מדאיג לפני הכל כי הוא תקף בצורה אלימה ומכוערת אחת מחברות הסגל היקרות לנו ביותר. ד"ר קרולה הילפריך היא אחת מן המרצות המעניינות ביותר שיש בקמפוס. ד"ר קרולה הילפריך היא לא רק עמיתה ומרצה למופת, היא אינטלקטואלית נועזת ומרתקת ובין שנייה הפכה לסמל של האחר הזר, השמאלנית, הביקורתית, הגרמניה וגרוע מזה. עשרות אלפי אנשים האמינו לכתבה בחדשות והתקוממו על תקיפת חיילת בקמפוס. מתוך סילוף העובדות, אלפי אזרחים חתמו על עצומות שדרשו לפטר את קרולה מבלי שאיש במהדורת החדשות בירר עובדות לפני פרסום הדברים, ואיש עד אתמול לא חשף את חוסר האחראיות של העיתונות הכתובה והטלוויזיה שהפיצו את הדברים ללא ניסיון לברר את המקרה".

"האחראים למעשה הזה הטעו לימים ארוכים לא רק את התקשרות אלא במידה רבה גם את הנהלת האוניברסיטה שלא עמדה איתנה להגנת חברת הסגל שלה. אנחנו נאלצים לתפקד עם תקשורת שניזונה מגורמים מטעים, להתמודד עם תרבות פופוליסטית שמעוניינת לחזק את הדעות הקדומות והסטיגמות על האחר. מאחר ויש להניח כי הגורמים הקיצוניים הללו עוד ימצאו דרכים להמשיך במסע הזה של הדה-לגיטימציה של האקדמיה ושל דו-הקיום שיש באוניברסיטה בין ערבים לבין יהודים ובין קבוצות נוספות, הנהלת האוניברסיטה צריכה להרים את ראש". 

"אנחנו, חברי הסגל המלמדים במוסד המוקדש למחקר ולמדע מחוייבים יחד לחופש אקדמי. איתכם הסטודנטים, אנחנו מבקשים להיאבק בזילות שבה לינץ מתארגן באופן אשר מזין סטיגמות ודעות הקדומות. אנחנו מבקשים לטפח את המרחב האינטלקטואלי שיצרנו בהתמדה ובמסירות במהלך שנים רבות: מרחב בו לומדים יחד יהודים, מוסלמים, נוצרים, דתיים, חילונים, חרדים, תושבי ירושלים, הארץ והעולם הלומדים יחד בירושלים. אנחנו מודים לכם מאוד על התמיכה שלכם בימים האחרונים. לא נוותר על חקר האמת ועל הגינות במרחב האקדמי ובחברה האזרחית", סיכמו המרצים את מכתבם.

מארגון בצלמו שליווה את הפרשה  נמסר: "הגיע הזמן לשים את הפרשה מאחורינו. המרצה והאוניברסיטה התנצלו על האי נעימות שנגרמה. לכולם ברור שחלילה המרצה או הסטודנטית לא דרשו מהקצינה לבוא בלי מדים. זכותו של כל סטודנט להתלבש בכל לבוש  במרחב הציבורי ועל  אחרים מוטל לכבד זאת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר