מושלם לחורף: העוגייה שליד התה

שתיית תה אחר הצהריים היא מנהג בריטי שרבים מבתי הקפה מאמצים. ואם כבר נוהגים כמו האנגלים, למה לא להוסיף גם סקונס או מאפין, שימתיקו את ימי החורף?

סקונס // צילום וסטיילינג: לירון אלמוג

הרוחות שורקות ומנשבות, וצמרות העצים פרועות בלורית. השמיים נמוכים, כבדים ואפורים. חורף וקר בחוץ, ובבית נעים וחם. סלילי תנור החימום כתומים ובוערים, כפות הרגליים מכורבלות בתוך גרביים צמריריים, ואין שום סיבה להוציא את האף מפתח הבית. נהפוך הוא. בימים כאלה, כשהמדרכות שטופות גשם, כל כך נעים להישאר ספונה בבית, לכרוך את אצבעותיי סביב ספל תה מהביל וליהנות משעת תה של אחר הצהריים.

המנהג הבריטי המכונה "פייב אוקלוק טי", "היי טי" או "טי טיים", הפך לבילוי מענג גם בבירות הקולינריות. מלונות אקסקלוסיביים, בתי קפה, בתי תה נודעים - כולם מציעים תפריט מושך עין לשעת התה הנודעת. המנות המוצעות נעות בין מתיקות למליחות וחמיצות, והן קטנות ומפתות. 

גם אצלנו החלו לאחרונה לאמץ את שעת התה, ואין מתאים מיום חורף כדי להתענג על קנקן חליטה ומגש עמוס כל טוב. בהשראת שעת התה הנפלאה של וילה בראון בירושלים, החלטתי גם אני לאבק כלי פורצלן מעוטרים, לבחור תיונים ועשבים ולאפות מטעמים בניחוח הדרים וחורף.

סקונס אוכמניות והדרים 

חומרים לכ־16 סקונס (תלוי בגודל):

√ 2 כוסות קמח

√ 1/3 כוס סוכר

√ 1 כפית אבקת אפייה

√ ½ כפית סודה לשתייה

√ קורט מלח 

√ 80 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

√ 1 חלמון

√ 3/4 כוס רוויון

√ 1 כפית קינמון

√ 2/3 כוס אוכמניות קפואות

√ קליפה מגוררת מ־1 תפוז

√ קליפה מגוררת מ־1 קלמנטינה

להברשה ולקישוט:

√ 2 כפות שמנת מתוקה

√ 2 כפות סוכר

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל־200 מעלות.

2. בקערת מערבל עם וו גיטרה מערבבים קמח, סוכר, אבקת אפייה, סודה לשתייה ומלח.

3. מוסיפים קוביות חמאה ומעבדים לתערובת פירורית.

4. מוסיפים חלמון, רוויון וקינמון ומערבבים יחדיו, רק עד שהחומרים מתמזגים.

5. מוסיפים אוכמניות קפואות (לא מפשירים לפני השימוש) וקליפות  הדרים ומערבבים רק עד לקבלת בצק. 

6. מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות ובידיים מקומחות משטחים את הבצק לעלה בעובי 2 ס"מ (עבה מהרגיל). בעזרת קורצן עוגיות קורצים עיגולים ומעבירים אותם לתבנית מרופדת בנייר אפייה. 

7. מברישים את הסקונס בשמנת מתוקה, זורים סוכר ואופים 20-15 דקות, עד שהסקונס זהובים.

מיני מאפינס לימון, ג׳ינג׳ר ופירות אדומים

חומרים לכ־24 מיני מאפינס 

(תלוי בגודל התבנית):

√ 2 כוסות (280 גרם) קמח

√ 1 שקית אבקת אפייה

√ 100 גרם חמאה רכה 

√ ¼ כוס שמנת מתוקה

√ 1/3 כוס סוכר

√ 2 ביצים

√ 1 גביע קטן (140 גרם) יוגורט עשיר

√ 2 כפות מיץ לימון סחוט טרי

√ 2 כפות ג׳ינג׳ר טרי מגורר

√ 2 כפות קליפת לימון מגוררת

√ 24 יח׳ פטל שחור או אדום, קפוא

לסירופ:

√ ½ כוס (100 גרם) סוכר

√ ¼ כוס (60 מ״ל) מים 

√ ½ כוס (120 מ״ל) מיץ לימון טרי

לזיגוג:

√ 100 גרם אבקת סוכר

√ 2-4 כפות מיץ לימון סחוט

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל־190 מעלות.

2. בקערה מערבבים קמח ואבקת אפייה.

3. בקערה נפרדת מערבבים חמאה, שמנת מתוקה, סוכר, ביצים, יוגורט, מיץ לימון, ג׳ינג׳ר וקליפת לימון.

4. מאחדים בעדינות את שתי התערובות רק עד שהמרכיבים נטמעים בתערובת שנוצרת.

5. יוצקים לשקעים של תבנית מיני מאפינס (משומנים או מרופדים בעטרות נייר המיועדות לאפייה) עד 2/3 הגובה, נועצים במרכז כל מאפין פטל קפוא (אין צורך להפשיר לפני כן).

6. אופים בתנור חם במשך כ־20 דקות או עד שקיסם שננעץ במרכז המאפין יוצא יבש, עטוף פירורים לחים.

7. לסירופ: מבשלים סוכר ומים עד לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך 10-5 דקות עד שמחצית מכמות המים מתאדה והנוזל הופך סמיך. מוסיפים את מיץ הלימון, מביאים לסף רתיחה ומייד מסירים מהאש.

8. יוצקים את הסירופ החם על המאפינס החמים עם יציאתם מן התנור, ומצננים לגמרי.

9. כשהמאפינס צוננים, מערבבים אבקת סוכר עם מיץ לימון עד שנוצרת תערובת סמיכה מאוד, ויוצקים מעל המאפינס לזיגוג לבן אטום.

מיני לחמניות פלפל ושום עם מרקחת פרי וגבינה 

חומרים לכ־12 סנדוויצ׳ונים:

לבצק

√ 1/2 ק"ג קמח

√ 1 כף שמרים יבשים

√ 1 כוס מים פושרים

√ 1 ביצה טרופה

√ 1/2 כוס סוכר

√ 1 כפית שטוחה מלח

√ 2 כפות פלפל שחור גרוס

√ 4 שיני שום כתושות

√ 1/3 כוס שמן

לזיגוג:

√ 1 ביצה טרופה

√ שומשום

למלית:

√ 1 כוס ריבת תפוזים

√ 12 פרוסות גבינת עיזים 

√ עלי פטרוזיליה, פלחי בצל סגול

אופן ההכנה:

1. לשים את כל מרכיבי הבצק לבצק רך וגמיש. מתפיחים בקערה מכוסה במשך כ־40 דקות.

2. מחלקים את הבצק ל־12 חלקים. 

3. מגלגלים כל חלק לכדור עגול, מכסים ומתפיחים במשך כ־30 דקות.

4. מברישים בביצה טרופה, זורים  קצת שומשום ואופים בחום בינוני של 180 מעלות במשך כ־20 דקות.

5. להכנת הכריכונים: חוצים לשניים כל לחמנייה, מורחים בנדיבות ריבת תפוז, מניחים פרוסת גבינה, פלח בצל סגול ועלה פטרוזיליה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר