לאחר מאבק משפטי ארוך ועיקש שבמהלכו המדינה הסתירה ראיות ושיקרה את ההגנה ובית המשפט, זיכה בית המשפט לתעבורה בעכו למעלה מעשרים נהגים מעבירות מהירות שונות שיוחסו להם בהסתמך על מדידת מצלמות מהירות מסוג א-3, המופעלות באמצעות יחידת האכיפה של משטרת ישראל.
עו”ד חזי כהן מסביר בכתבה הבאה מהי משמעות הזיכוי לגבי אנשים שהודו והורשעו על סמך מצלמות המהירות, מה קורה עם תיקים שמתנהלים בימים אלה בבית המשפט, ומה ההשלכה על תיקים עתידיים.
משמעות התיעוד במצלמת מהירות:
החוק קובע את “חזקת הבעלות”, כלומר אם נעשתה עבירת תעבורה ברכב, רואים את בעל הרכב כאילו הוא נהג ברכב אותה שעה. חזקת הבעלות אינה מוחלטת ובעל הרכב יכול להשתחרר מאחריותו לנעשה ברכב אם הוא הוכיח מי נהג ברכב או לחלופין הוא הוכיח למי מסר את החזקה ברכב. אפשרות נוספת היא שבעל הרכב יוכיח שהרכב נלקח ממנו בלי ידיעתו ובלי הסכמתו, לדוגמה במצב שבו הרכב נגנב.
מבחינת אכיפת עבירות מהירות המתועדות במצלמה, המשטרה שולחת את הדו”ח או ההזמנה להישפט לכתובת הרשומה במשרד הפנים של הבעלים הרשום של הרכב שתועד נוסע לכאורה במהירות מופרזת.
הזיכוי בבית המשפט בעכו – תו תקן ושאלת מהימנות המצלמות
בבית המשפט לתעבורה בעכו התקיים דיון מקיף ויסודי סביב שאלת מהימנות המצלמות. המדינה ניסתה להוכיח כי מדובר במצלמות אמינות ומדויקות שקיבלו תו תקן כדין, אולם במהלך המשפט העד “המומחה” של המדינה מטעם מכון התקנים מר אילן כרמית חזר בו מעדותו והודה כי כלל לא נכח בחלק משמעותי מהניסויים שנערכו למצלמות בהולנד ולכן קבע בית המשפט בצדק, שלא ניתן תו תקן כדין למצלמות ומהימנותן לא הוכחה.
כתוצאה מעדותו המטלטלת של מר כרמית, המדינה הבינה שהיא חייבת לקבל “הכשר” אחר למהימנות המצלמות ולכן שאלת מהימנות המצלמות נשלחה לבחינת הטכניון שלאחר ניסויים מצא את המצלמות כמהימנות ומדויקות.

לפנייה ישירה אל עו”ד חזי כהן לחץ/י כאן
האם ניתן לבטל דו”חות (קנסות ששולמו)?
החוק במדינת ישראל קובע כי מי ששילם דו”ח או שחלפו 90 יום ממועד מסירת הדו”ח ולא הגיש בקשה להישפט, כמוהו כמי שהודה והורשע בעבירה. מי שרוצה להשיג על דו”ח ששולם או חלפו 90 יום ממועד קבלת הדו”ח והוא לא ביקש להישפט, יכול לפנות בהליך משפטי הנקרא “הארכת מועד להישפט”, במסגרתו עליו לשכנע את בית המשפט כי ישנה סיבה מוצדקת לעובדה שלא הוגשה בקשה להישפט במועד או לחלופין כי אי פתיחת דלתות בית המשפט תגרום לו לעיוות דין.
משכך, מי ששילם דו”ח או שחלפו ה-90 יום להגשת בקשה להישפט, יכול לפנות לבית המשפט לתעבורה בבקשה להארכת מועד להישפט ובכך לפתוח את התיק המשפטי בעניינו לדיון מחודש בפני בית המשפט.
האם ניתן לבטל פסקי דין שניתנו בבית המשפט?
לגבי תיקים שנשפטו בפני בית המשפט, הדרך החוקית לערער על פסק דין של בית משפט לתעבורה היא ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 45 ימים מיום פסק הדין. מי שאיבד את זכותו החוקית לערער, יכול להגיש בקשה להארכת מועד להגשת ערעור, אולם בקשה במתווה משפטי זה כוללת דרישה לעמידה “בטעם ממשי המניח את הדעת” הכולל בתוכו מספר פרמטרים שבית המשפט יבחן בשאלה אם להיעתר לבקשה אם לאו. מכך יוצא, כי מי שניתן בעניינו פסק דין וחלף לו המועד החוקי לערעור, יכול לפנות לבית המשפט המחוזי בבקשה להארכת מועד להגשת ערעור ובכך לפתוח את התיק המשפטי בעניינו לדיון מחודש בפני בית המשפט.
בקשה למשפט חוזר
אפשרות נוספת לפתוח תיקים לדיון משפטי מחודש היא להגיש בקשה לבית המשפט העליון לקבלת משפט חוזר. מדובר בבקשה שצריכה לעמוד בקריטריונים כגון:
1. בית משפט פסק כי ראיה מהראיות שהובאו באותו ענין יסודה היה בשקר או בזיוף, ויש יסוד להניח כי אילולא ראיה זאת היה בכך כדי לשנות את תוצאות המשפט לטובת הנידון.
2. הוצגו עובדות או ראיות, העשויות, לבדן או ביחד עם החומר שהיה בפני בית המשפט בראשונה, לשנות את תוצאות המשפט לטובת הנידון.
3. נתעורר חשש של ממש כי בהרשעה נגרם לנידון עיוות דין.
עצם החזרה של “המומחה” מעדותו בתיק המצלמות בבית המשפט לתעבורה בעכו יש בה פוטנציאל ממשי לעמוד בקריטריונים שהוזכרו לעיל ולפתוח מחדש את הדיון של נידונים שנשפטו על סמך עדותו של “המומחה” מטעם מכון התקנים, מר אילן כרמית.
אמות מידה נוספות לאי מהימנות המצלמות
בעקבות עדותו המטלטלת של המומחה ממכון התקנים, שלמעשה חזר בו מעדותו, שלחה המדינה את המצלמה לקבלת “אישור מהימנות חדש” מהטכניון. לכן, החלק החשוב באמת בזיכוי בבית המשפט לתעבורה בעכו, הוא דווקא בהתייחסות בית המשפט לכשלים מבניים משמעותיים במצלמות המהירות שיש בהם להוביל למסקנה כי ישנו חשש אמיתי שהמצלמות עלולות להוביל לתיעוד לא אמין שיש בו חשש להרשעת חפים מפשע. ולכן, המסקנה היא ששאלת מהימנות המצלמות טרם הסתיימה על אף “התקן” החדש שהמדינה קיבלה למצלמות המהירות.
עורך דין חזי כהן
עורך דין חזי כהן מתמחה בדיני תעבורה בכלל ובטיפול בעבירות מצלמות מהירות בפרט.
במשרדנו שוקדים על בקשות להארכת מועד להישפט/להגשת ערעור ובקשות למשפט חוזר למקרים מתאימים, לנהגים שהורשעו על סמך מצלמות מהירות.
במשרדנו תזכו למענה איכותי, מקצועי ומהיר 24/7.
במקרים דחופים ניתן לפנות ישירות לעו”ד חזי כהן בנייד: 050-9920250