הפרסום ב"ישראל היום" על אודות "התרגיל המסריח" נגד רה"מ נתניהו עורר סערה רבתי, וכעת נחשפים פרטים חדשים בפרשה. שר בליכוד אמר הערב (רביעי) כי "גדעון סער ניסה לעשות פוטש בליכוד. הוא ביקש להקים סיעת בת לרשימת הליכוד בכנסת ולמנות חברי כנסת שנאמנים לו, שהיו מונעים מנתניהו להקים ממשלה ולהביא להחלפתו".
לדברי אותו שר, "הדבר ידוע בקרב בכירים וחברים בליכוד. יש רשימה של מועמדים של סער, שרבים מהם אף היו בין עוזריו. אין אזור כמעט, שכבר בשלב הזה לא הכין עדיין מועמד שעתיד היה לרוץ מטעמו. החשש של נתניהו היה ממשי ומוצדק. ברגע הקריטי הוא לא היה מוצא עצמו ראש הממשלה, כי הנשיא יכול להטיל את המשימה על כל ח"כ. יש לו שיקול דעת מוחלט והוא יכול להטיל את המשימה על הח"כ שהוא רוצה, כי לטעמו יש לו את הסיכוי הרב ביותר והוא לא צריך לפרט ולא כפוף לבג"ץ".
מוקדם יותר אתמול, לאחר שפורסם כי נתניהו החליט ברגע האחרון לעצור את הקדמת הבחירות, בשל אינדיקציות כי הנשיא ריבלין לא מתכוון להטיל עליו את הרכבת הממשלה גם במקרה של ניצחון, נחשף באתר "ישראל היום" כי מי שעומד מאחורי המהלך הוא השר לשעבר גדעון סער.
עוד באותו נושא
נתניהו: "שר לשעבר בליכוד רקח תרגיל כדי שלא אהיה ראש ממשלה"
הערכה: גדעון סער מאחורי המהלך שנועד מנתניהו להרכיב ממשלה
יחסי ריבלין-נתניהו: חצי יובל של מעט עליות ובעיקר מורדות
נתניהו תקף בחריפות ורמז לכיוונו של סער, המקורב לנשיא ריבלין, כשאמר כי "שר לשעבר בליכוד מדבר עם גורמים בקואליציה ורקח איזה תרגיל חתרני, שאני אביא את הליכוד לניצחון סוחף בבחירות ואחר כך ידאגו שלא אהיה ראש ממשלה, בניגוד לרצון בוחרי הליכוד, בניגוד לרצון הציבור, בניגוד לדמוקרטיה".
"לתקן הפרצה בחוק"
רה"מ אמר את הדברים בלשכתו, במהלך מסיבת יום ההולדת שנערכה לכבודו. הוא הוסיף כי "אני מסתובב בארץ ביחד אתכם ורואה את התמיכה האדירה בנו, בי, ברעייתי. זו תמיכה שאני לא זוכר כמותה מאז שנכנסתי לפוליטיקה ולכן מלכתחילה מהלך כזה נועד לכישלון, כי הציבור לא ייתן לזה לקרות. כן נחשפה פרצה בחוק, ואנחנו נחשוב מה לעשות עם זה". מוקדם יותר אמרו גורמים בסביבת נתניהו כי "המזימה שפורסמה ב'ישראל היום' לא נולדה בבית הנשיא, אלא אצל בכיר לשעבר בליכוד, שגם דיבר על כך עם כמה מהשותפים לקואליציה".
בבית הנשיא הגיבו בחריפות לפרסום ואמרו כי "קראנו לעומק, אך התקשינו למצוא מידע של ממש מלבד תיאור מפורט של, או אפילו על מחשבה שהתרחשו במציאות. כידוע, את הטיפול בתופעות שכאלה יש להשאיר בידי אנשי מקצוע שאינם דוברים".
ואילו גדעון סער אמר כי "בדרך כלל איני נוהג להתייחס לטענות הזויות, ובפרט שאין אדם שמוכן להתייצב מאחורי הדברים ולומר אותם בקולו, אבל מאחר ששמי שורבב אני מודיע בצורה הכי ברורה: אין שחר לדברים שפורסמו. הם מופרכים לחלוטין. מטרידה אותי המחשבה שיש מי שלוחש על אוזנו של ראש הממשלה הבלים מסוג זה".
כעת, יו"ר הקואליציה ח"כ דודי אמסלם צפוי להניח על שולחן הכנסת כבר בימים הקרובים הצעה לתיקון חוק יסוד: הממשלה, שעל פיה יטיל הנשיא יטיל את הרכבת הממשלה על ראש המפלגה הגדולה, שהביא את מרבית ההמלצות להרכבת הממשלה. לדברי אמסלם, הנוסח הנוכחי של החוק משאיר שיקול דעת רחב לנשיא בהטלת מלאכת הרכבת הממשלה ובתיקון ייאמר כי הנשיא יטיל את התפקיד על "ראש המפלגה הגדולה", כדי למנוע את הטלת התפקיד על ח"כ אחר.
אתמול נודע כי אמסלם מתכוון להאיץ את הצעת החוק, כדי להביא לאישורה במהירות לפני שתתקבל - אם תתקבל - החלטה על הקדמת הבחירות. בכוונתו לבקש מהכנסת לשחרר את הצעת החוק מחובת ההנחה, ומייד לאחר מכן להביא אותה לאישור בקריאה טרומית.
ראובן ריבלין וגדעון סער. מכחישים את קיומו של המהלך // צילום: דודי ועקנין
אמסלם אמר עוד כי "המחשבה שאפשר לעקוף את ראש המפלגה ולמנות מישהו אחר במקומו להרכיב ממשלה אחרי הבחירות היא סוג של מהפכה. לנשיא יש סמכות חוקית לפעול על פי השכל הישר, אך לא לעשות מניפולציות. בגלל שהדבר לא מוסדר בחוק, אני יוזם את התיקון".
היוזמה של אמסלם עוררה תגובות רבות במערכת הפוליטית. השר יריב לוין אמר כי "התגלה כי יש אכן פרצה בחוקף כך שאפשר לפרש אותו לכיוונים שאינם כוונת המחוקק. לכן, נפעל לשנות את החוק כך שישקף את כוונתו המלאה". סגנית שר החוץ, ציפי חוטובלי, אמרה כי "האינטרס הציבורי והדבר הטבעי הוא שמלאכת הרכבת הממשלה תוטל על ראש המפלגה. המצב הקיים היום בחוק מצריך שינוי, ואני תומכת ביוזמת יו"ר הקואליציה לתקן את החוק".
מנגד, ראשת האופוזיציה ח"כ ציפי לבני אמרה כי "זה ראש ממשלה שעסוק בלמכור לכולם שהוא קורבן שיטתי של כל המערכות בישראל ולכן צריך להשמיד אותן, להטיל בהן דופי ולזרוק עליהן רפש".
בתוך כך, הכנסת הסירה אתמול, בקריאה טרומית וברוב של 40 ח"כים מול 26 ח"כים, הצעה לתיקון לחוק יסוד: הממשלה שיזמה ח"כ רויטל סוויד (המחנה הציוני). על פי ההצעה, מי שמצוי בחקירה פלילית בעבירה מסוג פשע, או שהוגש נגדו כתב אישום בעבירה כזו, לא יוכל להרכיב ממשלה ונשיא המדינה לא יטיל עליו תפקיד זה. במהלך הדיון פרצה סערה, כשסוויד הניפה את גיליון "ישראל היום" ואמרה "תראו את הפרנויה". לדבריה, "ברור שנתניהו בפאניקה, ואנחנו עוברים טרפת של חקיקה הזויה, שכל מטרתה היא ההישרדות הפוליטית של ראש הממשלה, שמצוי תחת חקירות פליליות בעבירות מוסג פשע".
השר איוב קרא, שהשיב בשם הממשלה, אמר כי "יהיה זה עיוות רצון הבוחר להעביר את הרכבת הממשלה מהמועמד העומד בראש המפלגה הגדולה למישהו אחר. חברת הכנסת סוויד מבקשת למעשה להפקיד בידי גורמי האכיפה את תפקיד השופטים".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו