אחרי 70 שנה: הוחזרו המצבות האבודות

קצין אוקראיני התוודה בפני רב העיר צ'רנוביץ כי צבאו אחראי לשוד הגדול • כעת יחלו בעיר לשחזר את המצבות: "אירוע היסטורי של ממש"

תמונת המחשה // צילום: AP

תעלומה של עשרות שנים נפתרה בגלל שיחת טלפון מפתיעה: 70 שנה לאחר שמאות מצבות נעלמו במפתיע מבית העלמין היהודי בעיר צ'רנוביץ באוקראינה, הם הוחזרו במפתיע לפני כמה ימים. חלק מהמצבות היו שייכות לרבנים חשובים ומנהיגי קהילה, בסמוך לציון קברו של אחד מגדולי האדמו"רים של אותה תקופה – רבי ישראל מרוז'ין. בעיר מתגוררת כיום קהילה יהודית בת כשלושת אלפים יהודים, וכן קיימים במקום כמה מוסדות חינוך, מרכז יהודי ובית כנסת.

"לפני כמה ימים התקשר אליי במפתיע קצין בכיר בצבא האוקראיני, והתוודה שהצבא לקח בזמנו את המצבות", סיפר הרב מנחם גליצנשטיין, רב העיר ושליח חב"ד במקום. הסיבה לשוד היה צורך לרצף מבנים ישנים שכבשו כוחות ברית המועצות מהאוסטרים, ולהפוך אותם לבסיסים צבאיים חדשים. "הם לקחו את המצבות, כי זה היה חומר זול, נגיש ונוח. עכשיו הוא פנה אליי וביקש שכרב העיר אני אטפל בזה, ושהם מבקשים להחזיר את המצבות למקומם הטבעי לבית העלמין היהודי".

את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום

הרב היהודי מיהר לטפל בנושא באופן דחוף. "לכן שכרנו מיידית רכבים ופועלים, כדי  להחזיר את המצבות לבית העלמין יחד עם אנשי הצבא האוקראיני", סיפר. עוד הוסיף ואמר כי מדובר בסגירת מעגל מבחינתו, שכן בסוף השבוע יצויין ג' חשוון – יום ההילולא ה-168 של האדמו"ר מרוז'ין. 

"ברור לנו שיש שם מצבות של גדולי החסידים ורבנים חשובים, ומבדיקה שערכנו ראינו שמדובר במצבות בנות מאה וארבעים שנה ויותר. לכן, מדובר באירוע היסטורי של ממש", ציין הרב גליצנשטיין. אנשי החסידות בעיר פועלים כבר שנים ארוכות לשימור בית העלמין, על רקע פגעי מזג האוויר, המלחמות הקשות והאנטישמיות - דבר שגורם לקשיים רבים בזיהוי המיקום המתאים לקברים. 

"צריך לזהות את המיקום המדויק של הנפטר וגם את הכיתוב על המצבות, שדהה עם השנים, וככה יהיה אפשר לשחזר מי נקבר. יש שם אלפי מצבות", אומר רב העיר צ'רנוביץ. הוא הודה לאנשי השלטון האוקראיני, שלדבריו מסייעים רבות לשימור המקום. "לא האמנו שנקבל את המצבות בחזרה. יש לנו עכשיו המון עבודה לא קלה, כי מדובר בשברי מצבות מבולגנים. אם בדרך כלל העבודה מורכבת - עכשיו זה פי כמה. אבל זו מצווה חשובה".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר