עושים סדר ברשת: צה"ל מפרסם את פקודת "שימוש חיילים במרחב הרשתי", שבמסגרתה אוסר הצבא על המשרתים להעלות ברשת פוסטים בנושאים פוליטיים, מדיניים וצבאיים, להגיב בעמודים של פוליטיקאים או מפלגות, לעשות "לייק" לפוליטיקאים, וכן להעלות מידע בסיווג "שמור" ומעלה למרחב הרשתי.
זוהי הפעם הראשונה שבה צה"ל מסדיר בפקודה את ההתנהלות המצופה מחיילי צה"ל במרחב הרשתי, לאחר שורה של מחאות אנונימיות ופומביות ברשת בשנים האחרונות. עד כה היה התחום פרוץ יחסית, והאכיפה בצבא בנושא ההתבטאויות ברשת לא היתה אחידה. בפקודה החדשה מצוין שמטרתה היא "לקבוע עקרונות להתנהגות חיילים במרחב הרשת, בהתחשב בכבוד האדם, בערכי צה"ל, במגבלות החלות על חיילים במרחב הציבורי, בצורכי ביטחון המידע ובצורך לשמור על הביטחון האישי של משרתי צה"ל".
נקיטת צעדים משמעתיים
עוד נכתב בהסברים לפקודה כי "התנהגות לא הולמת של חיילים במרחב הרשתי הפומבי, אשר חורגת מערכי צה"ל או אשר פוגעת בכבוד האדם, משפיעה על תדמית צה"ל ועל תפיסתו בעיניי הציבור. פרסום של מידע מסווג במרחב הרשתי עלול לפגוע בביטחון המדינה. התנהגות כאמור עשויה להוביל, במקרים המתאימים, לנקיטת צעדים נגד החייל במישור המשמעתי או הפלילי".
"פומביות המרחב" תיקבע בין היתר על פי מספר האנשים שיכולים או שהיו יכולים לחזות בתוכן באופן ישיר, טיב הקשרים שיש בין מפרסם התוכן לבין האנשים שיכולים או שהיו יכולים לחזות בתוכן, ומידת השליטה שיש למפיץ התוכן על חשיפתו באופן ישיר. לפי הפקודה, גם פרסום תוכן בקבוצות רבות משתתפים ייחשב כפרסום.
הפקודה אוסרת על חיילים להתבטא ברשת, בעל פה או בכתב, בכל עניין מפלגתי. כן אוסרת עליהם הפקודה להשתתף בארגון מחאה או ליטול חלק במחאה. עוד אוסרת הפקודה הבעת תמיכה בדמויות פוליטיות או מפלגתיות, וכן הבעת הסתייגות מהן. עם זאת, הפקודה מתירה לעקוב אחר דפי משתמש של דמויות פוליטיות או מפלגות לצורך מעקב אחר פרסומים. כמו כן, הפקודה אוסרת העלאת מידע בסיווג שמור ומעלה לרשת. אם לחייל חשד שדמות או קבוצה במרחב הרשתי פועלים כדי לקבל ממנו מידע מסווג, עליו לדווח על כך לקב"ם היחידה. עוד אוסרת הפקודה לפתוח קבוצה המיוחסת או מתייחסת לצה"ל ללא אישור קב"ם היחידה ודובר צה"ל.
בצה"ל מסבירים שההחלטה לפרסם פקודה חדשה התקבלה מכמה סיבות. הראשונה שבהן היא שמירה על ביטחון המידע, בין היתר לאור הניסיונות החוזרים ונשנים של ארגוני טרור כמו חמאס לדלות מידע מטלפונים של חיילים ואף ליצור עימם קשר. סיבה נוספת, מסבירים בצה"ל, היא שמירה על היבטי כבוד האדם של החיילים. "המבחן צריך להיות מבחן 'כיכר העיר'", הסבירו בצבא, "מה שנראה לך שאין שום בעיה שיהיה נחלתם של כלל האנשים בכיכר העיר, כנראה אפשר לכתוב גם ברשתות החברתיות".
בנוגע להיבטים הפוליטיים, אמרו בצבא: "יש דברים שאסורים ברשת מתוקף היותו של אדם חייל. חייל יכול לעקוב אחר פוליטיקאים, אך לא לחוות דעה בנושאים רגישים או מעוררי מחלוקת". עוד ציינו הגורמים כי אם צעיר לחץ על "לייק" בעמוד של פוליטיקאי בטרם גיוסו, אין צורך להסיר זאת, אך בזמן השירות הצבאי אפשר לעקוב בלבד אחר פוליטיקאים ולא ללחוץ על "לייק".
עקרונית, אפשר להעמיד חיילים לדין משמעתי בגין אי־קיום הפקודה, אך בצבא מסבירים שהפקודה היא בעיקר הסברתית.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!