האיש שחשף יותר מדי

תנ"צ גיא ניר הקפיד תמיד לדווח על אי־סדרים ועבירות על נהלים מצד קצינים במשטרה • אלא שהיושרה שלו לא התאימה לכמה בכירים, שפעלו לסכל את קידומו • המפכ"ל אלשיך הוציא אותו לחופשה כפויה • "זו פעילות מאורגנת ושיטתית לפגוע בי ובקריירה שלי"

תנ"צ ניר. "סדרת פעולות אשר מטרתן סיכול ממוקד" // צילום: נעם ריבקין פנטון // תנ"צ ניר. "סדרת פעולות אשר מטרתן סיכול ממוקד" ,
תנ"צ ניר. "סדרת פעולות אשר מטרתן סיכול ממוקד" // צילום: נעם ריבקין פנטון // תנ"צ ניר. "סדרת פעולות אשר מטרתן סיכול ממוקד"

האווירה בכנס האינטרפול העולמי שהתקיים ברואנדה בנובמבר 2015 היתה סוערת במיוחד. מעבר לאתגרים הרגילים שעומדים על סדר היום של ארגון השיטור העולמי, מיקד את תשומת הלב נושא חריג שעורר מחלוקת עזה בקרב המדינות החברות. הרשות הפלשתינית הגישה לראשונה בקשה רשמית להצטרף לארגון היוקרתי וישראל - שחששה כי הרש"פ תוציא צווי מעצר נגד קציני צבא בכירים ותעביר מידע מודיעיני ממאגרי האינטרפול לארגוני טרור - הפעילה מאמצים כבירים לבלום זאת. 

מי שעמד בראש המאמצים לבלימת הסחף היה תנ"צ גיא ניר, שכיהן אז בתור ראש חטיבת המודיעין במשטרת ישראל ונשלח לייצג את המשטרה בוועידה ברואנדה. במשך שבעה ימים התנהלה המערכה בוועידת הארגון, כאשר ניר ואנשי צוותו משקיעים את מרב מרצם בגיוס קואליציה שתתנגד לבקשת הרש"פ. המאמצים הצליחו, ורק בקיץ האחרון, לאחר שניר הוצא לחופשה כפויה, התקבלה הרש"פ כחברה מן המניין בארגון.

אלא שבעוד ניר פעל בקדחתנות למנוע מהחתרנות הפלשתינית המסוכנת לקצור פירות, הוא נחשף לצערו לחתרנות מסוג אחר - בתוככי יחידתו שלו, במשטרת ישראל. "כשהייתי ברואנדה, פנו אלי כמה גורמים מהחטיבה ומסרו לי שקצינים וקצינות רבים מחטיבת המודיעין ומחוצה לה זומנו למסירת עדויות על אודותיי באופן אינטנסיבי, בשעות לילה ובמקומות שונים בארץ", תיאר ניר במכתב ששלח למח"ש (מחלקת חקירות שוטרים) בסוף נובמבר 2015, ושפרטיו מתפרסמים כאן לראשונה. ההתנהלות הזו, לדברי קצינים מהחטיבה, יצרה "תחושה אצל רבים מהמוזמנים לעדות כי מדובר בסדרת פעולות אשר מטרתן 'סיכול ממוקד כלפי ראש חטיבת המודיעין' ורדיפה מתוזמנת ומאורגנת".

 

מקצין מוערך ל"מסומן"

רק כשבועיים לפני הנסיעה קיבל ניר מסר מעודד מראש מח"ש, ולפיו הוא נכלל ברשימת עשרת תתי הניצבים "הנקיים" שנמסרה למפכ"ל הנכנס, רוני אלשיך, כמועמדים לקידום לדרגת ניצב, וממלא מקום המפכ"ל, בנצי סאו, תיאר אותו במסמך רשמי כ"קצין מצטיין, מקצועי, בעל מוטיביציה ויכולת אישית גבוהה". בתוך זמן קצר הפך ניר ממפקד מוערך לנרדף, מוקע ומי שמצא עצמו בליבה של מתקפה רבתי. מייד עם שובו מהכנס ברואנדה הוא זומן לעדות בפני הקצין הבודק, ניצב דוד ביתן, ובשבועיים הבאים הטבעת סביבו התהדקה ללא ידיעתו.

במקביל למתקפה נגד ניר, חלה הרעה משמעותית ביחס אל רפ"ק צ', עוזרתו האישית. כפי שתיאר באריכות העיתונאי קלמן ליבסקינד לפני כחודשיים, צ' - שבנובמבר 2015 נקראה אל מח"ש והעידה נגד ניצב רוני ריטמן על הטרדה מינית תוך שימוש בכוח - הפכה בן־לילה מקצינה מצטיינת וקורבן עבירות מין לחשודה עיקרית. מה שהיה אמור להיות זימון למתן עדות במח"ש על אודות ההטרדות והתקיפה המינית מצידו של ריטמן, הפך במפתיע לזימון לעדויות בפני הקצין הבודק ביתן על עניינים שונים ומשונים הנוגעים אליה ואל עבודתו של ניר, אשר התבססו על מכתבים אנונימיים ועסקו במה שנראה כזוטי דברים אשר רובם בסופו של דבר גם לא הוזכרו בקובלנה המשמעתית.

במהלך התקופה הזו, מעיד ניר במכתב ששלח אז למח"ש, הובא לידיעתו מפי גורם מוסמך ובכיר כי "ההליך המתנהל נגדי הוא תולדה של פעילות מאורגנת ושיטתית בכוונה לפגוע בי, בשמי הטוב ובקריירה שלי". מידע זה, שהתחבר אצל ניר לשורה של אירועים קודמים ולדיווחים שקיבל מכמה קצינים בכירים במשטרה, גרמו לו להתפכח. ב־24 בנובמבר הוא הגיש תלונה מפורטת לראש מח"ש, שבה מפרט ניר שורה של עבירות פליליות אשר על פי החשד ביצעו בכירי אגף החקירות: "...הבנתי כי חשדותיי לגבי אותם קצינים ופעולותיהם אכן נכונים, וכי מדובר בחשד לעבירות פליליות חמורות המבוצעות על ידי קצינים בכירים במשטרת ישראל..." עוד טען כי נחשף במסגרת תפקידו האחרון לשורה ארוכה של מחדלים, בעיות, הפרות נהלים ושחיתויות בצמרת המשטרה לכאורה, וכי החומרים שהוא מחזיק מכילים דיווחים על אודות אירועים מסמרי שיער על מינויי מקורבים, שימוש לרעה בכספי ציבור, עבירות פליליות וחשדות חמורים אחרים. 

 

המסר: סליחה לחשוד בפלילי, פגיעה בחושף שחיתות. אלשיך // צילום: אורן בן חקון

 

חלק מהאירועים שעל אודותם דיווח ניר כבר מוכרים לציבור וביססו את אמינותו. מדובר, בין היתר, בשיחה שלו עם מני יצחקי למחרת ההודעה על מינויו של תא"ל גל הירש למפכ"ל, שבה ניכר שניר הבין בזמן אמת שמדובר בניסיון פעיל של יצחקי לסכל באמצעותו את המינוי. פרשת ההטרדה המינית של רפ"ק צ' קיבלה ביסוס מלא על ידי מח"ש ובג"ץ, שביקר בחריפות את התנהלות אלשיך וריטמן, אשר מעשיו הביאו לסיום הקריירה שלו במשטרה. כך גם הקלטה ששודרה בחדשות "כאן", אשר חשפה כיצד ניר הגיב בביקורתיות לנוכח אי סדרים תקציביים לכאורה במימון אירועים משטרתיים על ידי ניצב יצחקי. לכך מצטרפת עדותה הדרמטית של נצ"מ סימה ימין ז"ל במח"ש, שפורסמה ב"מעריב", אשר מחזקת חלקים מהעדות שמסר ניר במח"ש ומתארת עבירות של בכירי אגף החקירות. 

בחזרה לסתיו 2015. ניר לא ידע זאת, אך יריביו פעלו מהר משציפה והפור כבר נפל. אלשיך בחר צד עוד בטרם נכנס לתפקידו, ומייד עם תחילת הקדנציה שלו כמפכ"ל הודיע לניר על הכוונה להוציאו לחופשה כפויה ולפטרו, וזאת עוד בטרם הגיש הקצין הבודק את מסקנות הבדיקה ובטרם התגבשה נגדו אפילו קובלנה משמעתית. שבועיים לאחר מכן החליט המפכ"ל אלשיך להחזיר את ריטמן לתפקיד ראש להב, כשהמסר ברור: נחשדת בהטרדה מינית והומלץ להגיש נגדך כתב אישום פלילי? יסלחו לך; חשפת טענות לשחיתויות במשטרה ובקודשי הקודשים של אגף החקירות? תועמד אל עמוד הקלון. 

החלטתו של השר ארדן בשבוע שעבר שלא להאריך את כהונת המפכ"ל אלשיך, מגיעה בין היתר על רקע שורת המחדלים הקשה שנחשפה במשטרה בחודשים האחרונים, שעל חלקם התריע ניר במכתביו. בעוד רבים מהשחקנים המתוארים במסמכיו של ניר כבר סיימו את תפקידיהם במשטרה, רבים אחרים עדיין מכהנים בה בתפקידים בכירים. סיפורו של ניר מעיד על עומק הבעיות בצמרת המשטרה, ועל האתגרים העמוקים שיעמדו לפתחו של המפכ"ל הבא.

 

מקלות בגלגלים

תנ"צ ניר משרת במשטרת ישראל מ־1991 ומילא שורה של תפקידי בילוש, פיקוד ומודיעין, שבמסגרתם נחשף לחריגות בנהלים או להתנהגויות פסולות, שעליהן הקפיד לדווח למפקדיו בתוך הארגון או למח"ש, כמצופה מקצין משטרה. אחד האירועים הראשונים הללו, שגרמו ל"דם רע" בינו לבין בכירים בארגון, היה כאשר מונה למפקד יחידת אתג"ר - יחידה ארצית מבצעית העוסקת בלחימה בגניבות הרכב. עם כניסתו לתפקיד טען ניר כי הבחין בשורה של התנהגויות לא הולמות של אחת מקצינות היחידה - ראש מחלקת הערכה, רב־פקד מיכל ריטמן. מדובר באשתו של אותו ריטמן שלימים יתמנה למפקד להב.

"הבחנתי כי התנהלותה הכללית של הקצינה בעייתית, לא בהתאם להנחיות ובניגוד לנוהלי המשטרה", כתב ניר במכתב ששלח למפקדיו באפריל 2012. הוא פירט סדרה של התנהגויות בעייתיות שאינן בהתאם לנוהלי המשטרה, כשהחמורה מכל היתה "ניסיון להלך אימים ולהשפיע על שיקול הדעת של קצין משטרה".

"בשיחות עימי ציינה הקצינה לא אחת את העובדה הידועה לי היטב כי היא נשואה לתת־ניצב רוני ריטמן", כתב ניר, "כאשר לעיתים אזכור זה אשר לא היה קשור לשיחה ולווה בנימה מאיימת... אני נאלץ להודות כי במשך עשרים ואחת שנות שירותי במשטרה לא חששתי מעבריינים ומפעולה נגדם, ובמקרה זה חשתי לראשונה כיצד נעשה ניסיון להלך עלי אימים".

למרות הטענות הקשות ופניות נוספות של ניר למפקדיו, דבר לא נעשה בעניין. רמז לבאות הוא קיבל כאשר גילה כי כל המסמכים שכתב ושלח על אודות מיכל ריטמן הוצאו מתיקה האישי, וההערכה המקצועית שנתן לה לא הוזנה למערכות המחשוב המשטרתיות. פניותיו לראש אח"מ, יואב סגלוביץ', לטפל בקצינה, נפלו על אוזניים ערלות.

ביולי 2013 קודם ניר לדרגת תת־ניצב ומונה לראש חטיבת המודיעין של המשטרה, המונה כ־250 שוטרים. לצד המינוי ניתנה הנחיה של מפכ"ל המשטרה דאז, יוחנן דנינו, לבצע שינוי מקיף בחטיבה. סמוך לכך, באוגוסט 2013, בוצעו חילופים גם בקרב מפקדיו של ניר, וניצב יצחקי, עד אז ראש להב, מונה לראש אגף חקירות ומודיעין במקום סגלוביץ' ובכך הפך למפקדו הישיר של ניר.

מהרגע הראשון, מינויו של ניר לתפקיד היה לצנינים בעיניו של יצחקי, שהעדיף לראות בחטיבת המודיעין את תנ"צ קובי זריהן ואף הבטיח לו את התפקיד. לימים יודה יצחקי בעדות שמסר בפני הקצין הבודק ביתן כי "המפכ"ל דנינו הודיע לי על מינוי גיא ניר כרח"ט מודיעין שלא על דעתי". ניר, במכתב ששלח למח"ש, מספר כי שמע על כך ישירות מיצחקי כבר בזמן אמת: "הוא הביע פליאה מעצם מינויי לתפקיד וקידומי. יצחקי טען בפניי כי לתפיסתו יש למנות לתפקידים קצינים על פי הסכמת מפקדיהם העתידיים".

 

המשפחה סימנה את ניר. ריטמן // צילום: קוקו

 

החיכוך בין השניים עלה מדרגה, כאשר בחודשים הראשונים בתפקידו, בהתאם להנחיה שקיבל, ערך ניר ביקורות עומק במחלקות החטיבה השונות. כאיש מודיעין בהווייתו הוא בחן את המחלקות השונות, שאל על מכרזים וביצע תהליכי הבראה, שינוי ותיקון נדרשים, שהביאו את חטיבת המודיעין להישגים רבים. למרות זאת, על פי עדותו, גילה ניר שיצחקי הגיב בתוקפנות למהלכיו ופעל להפריע ולסכל את פעילותו בדרכים שונות, כולל הוצאת יחידות מתחת פיקודו של ניר, באופן המעורר שאלות על ההצדקה המבצעית לכך. 

לחיכוכים "המקצועיים" לכאורה היו גם היבטים אישיים שנגעו ישירות ליצחקי. כפי שעולה ממכתבו של ניר למח"ש, הוא נדרש במשך השנים לפעול משמעתית בנוגע לכמה קצינים המקורבים ליצחקי, ולדבריו, מהלכים אלו היו ברקע הפעולות שננקטו נגדו במטרה "לפגוע בשמי הטוב, להעביר אותי מתפקידי". 

 

התנגשות ידועה מראש

על פי כל המדדים האובייקטיביים, תפקודו של ניר כראש החטיבה היה מוצלח ביותר. בסקר פנימי אנונימי ממוחשב שערכה המשטרה במחצית שנת 2014 בקרב שוטרי היחידה, נרשמה עלייה משמעותית של לפחות עשרה אחוז בכל המדדים מאז הסקר הקודם שנערך ב־2012, תחת פיקודו של רוני ריטמן. גם בהשוואה לחטיבות אחרות באגף החקירות והמודיעין התבלטה חטיבת המודיעין לטובה. למרות ההצלחה, השמיים החלו להתקדר סביב ניר. כבר בנובמבר 2014 נשלח המכתב האנונימי הראשון למח"ש נגדו, ובפברואר 2015 נוספו עוד שני מכתבים. מח"ש ביצעה בדיקה מעמיקה בנושא, ובסיכומה נקבע כי אין בהם דבר והם נגנזו.

אך זה היה רק סימן לבאות. בסוף יוני 2015 דנינו סיים את תפקידו ופרש מהמשטרה, ניצב בנצי סאו התמנה למלא את מקומו והמרוץ למפכ"ל הבא נפתח. ניר חש כי הטבעת סביבו מתהדקת ונערך להתפתחויות. 

הדרמה הגדולה נרשמה בפרשת גל הירש. ב־25 באוגוסט 2015 הודיע השר גלעד ארדן על כוונתו למנות את הירש למפכ"ל, והמינוי הצפוי זכה באופן מיידי לביקורת קטלנית מצד בכירי המשטרה. כבר באותו יום פורסמו דבריהם של "גורמים במשטרה" שהתחלחלו מעצם הרעיון ולמחרת ערכו חמישה מפכ"לים וניצבים בדימוס "כנס חירום" שבו הביעו את התנגדותם למהלך.

באותו זמן, בתוככי משטרת ישראל היה מי שגם פעל כדי לסכל את המינוי. יום לאחר ההכרזה של ארדן נשלף מידע שנגע לחשדות סביב פעילותו העסקית של הירש בגאורגיה שנים ספורות קודם לכן, ונפתחה חקירה משטרתית שהכניסה את המערכת כולה לסחרור. בתוך פחות מחודש הודיע היועמ"ש וינשטיין כי "לא יוכל להגן על המינוי בבג"ץ", והשר ארדן התקפל והחל לחפש מועמד אחר.

מי שעמד מאחורי פתיחת החקירה היה לא אחר מאשר ניצב מני יצחקי - כפי שפורסם בכתבתו של גור מגידו ב"דה מרקר" ובהקלטות ששודרו בערוץ 2 - שהציף שוב מידע ישן שכבר נערכה לגביו בדיקה שממנה יצא הירש נקי. מכיוון שמידע מסוג זה מצוי במחשבי חטיבת המודיעין, היתה צריכה להיעשות - על פי נוהלי המשטרה - פנייה ישירה בכתב למפקד היחידה, תנ"צ ניר, שרק בסמכותו להוציא מידע מסוג זה. מההקלטות שפורסמו עולה כי יצחקי פעל בנושא באופן הפוך לחלוטין. עוזרתו, שלומית לנדס, פנתה אל מקורבתו ליאת קילנר, ששירתה בחטיבת המודיעין, וביקשה ממנה שתעביר את החומרים שיש בידיה על הירש, כל זאת בעל פה וללא תיעוד כתוב. 

בשיחה שערך ניר עם יצחקי, אמר לו: "מני, למה לא דיברת איתי? אני לא יודע אם להיעלב מזה, או לחשוב שאני ממודר... אין בעיה, או שתדברו איתי או שתעבירו משהו כתוב". מהקלטה אחרת עולה כי יצחקי מודע לכך שהחומרים נבדקו בעבר והוחלט שלא לפתוח בחקירה. "נכון לאותו זמן יאחב"ל היו בסדר. הוא לא היה יעד שלהם. הם לא נדרשו לזה בכלל", אמר.

השיחה הזו, שפורסמה ב"דה מרקר", מספקת חלון הצצה דרמטי לסיפור כולו: האופן שבו ניר ממודר, הדרך שבה נעקפת סמכותו בדרכים שונות, האמצעים שבהם לכאורה פעל יצחקי כדי לסכל את מינויו של הירש והשימוש הפסול שנעשה בחומרי מודיעין וחקירה בניגוד לנהלים, באופן הפוגע בסדר הדמוקרטי ובמינוי של השר הממונה. ובעיקר - העובדה שניר מודע בזמן אמת למתרחש, בשעה שהיחסים בינו לבין יצחקי היו מעורערים כבר בשלב זה.

 

"ילך עד הסוף"

ניר, שהבין כבר מה מתרחש, ראה בפרשת הירש את קו פרשת המים והוא החל להתנהל באופן פרו־אקטיבי יותר ולהקליט את יצחקי ואת אנשיו. כשנודע ב־25 בספטמבר 2015 על מינויו של אלשיך - אדם שבא מבחוץ כדי "לעשות סדר" - סבר ניר שזו הזדמנות לחשוף בפניו את כל הידוע לו. הוא ארגן את המידע שברשותו במסמך שאותו כינה "התרבות הארגונית הפסולה באח"מ", ומסר אותו למפכ"ל באחת מפגישותיהם הראשונות. 

כפי שתואר בפתיחת הכתבה, איפשהו בדרך הדברים השתבשו. ניר, שבאוקטובר באותה שנה נקבע לו ראיון עם המפכ"ל המיועד וכבר חשב שמצא כתובת למצוקותיו - מצא עצמו זמן קצר לאחר מכן בעיצומה של חקירה פנימית של קצין בודק ובחופשה כפויה בדרך לפיטורים.

 

היריבות הפכה לאישית. יצחקי // צילום: גדעון מרקוביץ

 

הקלטה של שיחה שניהל ניר עם תנ"צ לילי באומהקר, נשיאת בית הדין למשמעת במשטרה ובעבר רמ"ח תביעות, שחלקים ממנה פורסמו בכלי התקשורת, חושפת חלק ממה שעבר עליו באותם ימים. 

באומהקר: "וואי, הוא (יצחקי) עושה לך סיכול ממוקד, גיא, הוא עושה לך סיכול ממוקד..."

ניר: "זה סיכול ממוקד פר אקסלנס... אנשים התקשרו ואמרו לי כבר זה זמן 'עושים עליך סיכול ממוקד וביום שהם שמעו שאתה אולי חס וחלילה מתקדם, הם'... מה שמדהים זה שאחרי שאני בעצם, בדיוק אותו דבר שאני נלחם בו מול אותם מושחתים - בסופו של דבר..."

באומהקר: "בא נגדך..."

ניר: "בא נגדי, והם באים עלי מה שנקרא BIG TIME..."

ביולי 2016 לאחר שניר שהה בחופשה כפויה כחצי שנה, חתם השר ארדן על ביטול מינויו בהמלצתו של אלשיך. בספטמבר באותה שנה, לאחר שניר הבין כי אין בכוונת מח"ש לחקור את התלונות שהגיש, הוא פנה אל מבקר המדינה והגיש לו חומר רב. מבקר המדינה מינה צוות מיוחד אשר החל לבדוק את החומר ובמקביל פורסם דו"ח ביקורת קשה בנושא שיטת המינויים של אלשיך במשטרת ישראל. רק במאי 2017 הוגשה נגד ניר לראשונה קובלנה משמעתית, וההליכים בעניינו עדיין מתנהלים.

עניינו של ניר חזר בקיץ האחרון לכותרות לאחר ששכר את עורכי הדין מיכאל דבורין ויצחק בם כמייצגיו ועבר מהגנה להתקפה. המסר, מבחינתם, הוא חד וברור: ניר לא יישב בחיבוק ידיים ויילחם להוצאת האמת אל האור. "זה האופי של האיש", אומר ל"ישראל היום" עו"ד דבורין, "הוא לוחם צדק וחושף שחיתויות". לדברי דבורין, "המפכ"ל אלשיך פעל לאורך כל הדרך ללא מקור סמכות חוקית כשהוא מוציא את ניר לחופשה כפויה וחותר לפיטוריו".

ממשטרת ישראל נמסר: "כל טענה בדבר משוא פנים משוללת כל יסוד, צר לנו שטענות חסרות בסיס שניתן לבדקן בקלות משמשות גורמים בעלי ענין לזרות חול בעיני הציבור. בעניין גל הירש - יצחקי לא היה מעורב בשום דרך בבדיקה, כל עוד הירש היה מועמד למפכ"ל. צוות של משרד המשפטים בדק את עניינו והביא את הממצאים ליועמ"ש. רק לאחר שהוסרה מועמדותו של הירש,  הוטלה המשימה על המשטרה. 

"לא מוכרת לנו כל תלונה שהוגשה על ידי גיא ניר נגד רפ"ק מיכל ריטמן. ניצב ביתן מונה כקצין בודק לחקור התנהלות לא ראויה בחטיבת המודיעין בראשותו של תנ"צ גיא ניר, וממצאי הבדיקה הניבו כתב אישום משמעתי חמור כנגד ניר שמתברר בבית הדין למשמעת".

תגובת מח"ש לדברים: "אנו מפנים לנאום היועמ"ש בוועידה של חברת החדשות מיום 3.9.18, שם היועץ הבהיר כי כל הטענות שהעלה ניר נבדקו במח"ש ביסודיות, ואף הובאו בפני פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה, ולא נמצא בהן בסיס לפתיחה בחקירה או בדיקה פלילית. היועץ ביקש מעורכי דינו להמציא לידיו כל חומר נוסף שהוא טוען שיש לו, על מנת שהדברים ייבחנו". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר