סאגת האירוויזיון: "ניתן היה לחסוך את כל הטררם הזה"

בשיחה מארגנטינה, בעודו מלווה את תזמורת רשות השידור כשבחוץ הפגנה סוערת של ה-BDS, הכניס יאיר שטרן את פארסת האירוויזיון בארץ לפרופורציות והסביר איך בזמנו הגדיל את תקציב אירוויזיון 99, בלי לעשות יותר מדי רעש

צילום: דודו ועקנין, אורן בן חקון // נטע ברזילי, יאיר שטרן

אנחנו לא מורגלים לשמוע או לקרוא את יאיר שטרן, פעם מנהל הטלוויזיה הישראלית והיום מנכ"ל התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור, מביע דעה כל כך נחרצת לגבי משהו. אבל שערוריית האירוויזיון שהסתיימה לפני שעה קלה בדקה התשעים, הוציאה ממנו את התגובה הבאה:

"גם אנחנו ברשות השידור הפקנו אירוויזיון. העסק עלה במחירים של אז שבעה מיליון דולר. לא ביקשנו גרוש מהממשלה. חצי מהכסף הבאתי מאירופה והחצי השני מפרסומות, חסויות ומשרדי ממשלה שהיה להם עניין לפרסם, כמו משרד התיירות וגם קצת מתקציב הרשות".

"הפוסט שכתבתי הוא למעשה תגובה לפוסט שפרסם יעקב אחימאיר, ובו כתב על החשיבות והגאווה שהסבה זכייתה של נציגת ישראל נטע ברזילי, ועל החשש שנוצר עתה מביטול האירוויזיון בישראל, כי  רה"מ וכחלון מתנגדים להעברת התקציב. 

"מרוח הדברים שלו עולה שאנחנו כאילו צריכים לרחם על התאגיד המסכנים. ואני תוהה למה? כשנחתה עלינו ההפתעה עם זכייתה של דנה, והבנו שעלינו לארח את אירוויזיון 1999, התגייסנו ועשינו את זה בלי הממשלה. גם תאגיד 'כאן' יכול היה להסתדר מצוין בלי עזרת הממשלה והפוליטיקאים".

 • אירוויזיון 1979: רבותיי, ההיסטוריה חוזרת?

יאיר שטרן ענה לטלפון מישראל, בסביבות חמש לפנות בוקר שעון ארגנטינה, לשם הגיע עם התזמורת הסימפונית לסבב קונצרטים בארבע מדינות דרום אמריקה: ארגנטינה, ברזיל, פרו וצ'ילה.

כאמור, על פי עדותו של שטרן, לפני כעשרים שנה הפקת האירוויזיון בירושלים הסתכמה ב-7 מיליון דולר. בשנה שעברה (2017) הפקת האירוויזיון בפורטוגל עלתה כ-20 מיליון אירו. ועתה, על פי אומדן המומחים, בשל נדידת האירוויזיון מאירופה לישראל, הכוללת שינוע והוצאות אבטחה גדולות, תגיע עלותו לכדי 35 מיליון אירו לכל הפחות. עוד יש להדגיש, שכיום תחרות האירוויזון נפרשת על פני שלושה משדרים (שני משדרי חצי גמר ומשדר גמר), לעומת משדר אחד בודד עד שנת 2004.

"נכון הדבר שאין דמיון בין האירוויזיון בעבר לזה שמתקיים היום, גם מבחינת שינוי מבנה התחרות. אבל גם צורות המימון השתנו מאז", אומר שטרן. "כיום יש שפע של חברות וגופים מסחריים שירצו להיות ספונסרים ומפרסמים במהלך התחרות ואפשר לגייס מהם כסף. במהלך שידור האירוויזיון מתקיימת בכל פרק זמן נתון הפסקת פרסומות. רצועות שידור אלה אינן מיועדות בהכרח לארץ, כי אם לקהל הצופים בעולם, בדומה למה שהיה במונדיאל האחרון, אז מכרו המון פרסומות וחסויות וזה עוד לא היה שידור שלנו. כל שכן כשמדובר באירוויזיון".


"אפשר היה לעבוד בשקט, כמו מקצוענים". יאיר שטרן // צילום: יואב ארי דודקביץ

"פשוט התחלנו לעבוד"

"באחת וחמש דקות, דקות בודדות לאחר שהסתיים האירוויזיון בברמינגהם שבאנגליה עם הזכייה של דנה אינטרנשיונל, הרמתי טלפון לאורי פורת, מי שהיה אז מנכ"ל רשות השידור, ופשוט התחלנו לעבוד", נזכר שטרן. את הפקת האירוויזיון השארנו בתוך הבית, לא שכרנו חברת הפקה חיצונית כמו שמסתמן בתאגיד כאן. בתוך רשות השידור היו לנו מפיקים מהטובים ביותר כמו אמנון ברקאי וארה'לה גולדפינגר".

שטרן מספר על פתרון יצירתי במיוחד שהוביל על מנת לאפשר את קיום האירוויזיון בישראל. "כחודש לאחר הזכייה נפגשתי עם מנכ"ל איגוד השידור האירופי (EBU) ועם שורת מנהלים בכירים כדי לשכנעם להגדיל את עלות רכישת זכויות השידור מהאירוויזיון בירושלים. הם עשו תחשיב מחודש וגבו סכומים מוגדלים מהמדינות המשתתפות, רק מזה גייסנו חצי מהוצאות ההפקה".


"כולה תחרות שירים, לא מדובר במלחמה או שלום". דנה אינטרנשיונל באירוויזיון 1998 // צילום: קוקו

שטרן מדבר מניסיון כשהוא טוען כי "אפשר היה לעבוד בשקט כמו מקצוענים ובלי כל הטררם הזה", ולא חוסך ביקורת מאף אחד מהצדדים המעורבים בפארסה.

"אני לא יודע האם ובאיזה סכום תחנות השידור האירופיות תומכות במימון האירוויזיון במדינותיהן, אבל ככלל, הפקת אירוויזיון היא העסק של תחנות שידור ולא של הממשלה. עם זאת, כולנו ראינו את הפוליטיקאים קופצים על נטע ברזילי בערב הזכייה, ואיך כל משרד ממשלתי, תרבות, תקשורת ואחרים הבטיחו שידאגו לאירוויזיון. אבל כאמור, זה עסק של תחנת השידור שאמורה להרים את ההפקה בשקט, בלי ליילל ובלי היסטריה".

אומרים שנתניהו רצה לנקום בתאגיד.

"יכול להיות. המאבקים היו שם גם לפני שכל הביוב הזה פרץ החוצה. אני משער שהיו כמה סבבי שיחות ומשלא הגיעו להסדר החליטו לפוצץ את זה. כמו כל פצע מוגלתי שלא מטופל, בסוף הוא מתפוצץ".

העלית בדעתך שהאירוויזיון בישראל יבוטל?

"למה לא? אני לא רואה בזה אסון גדול. כולה תחרות שירים. לא מדובר במלחמה או שלום, או טילים ועפיפונים שמבעירים את דרום הארץ. נכון, האירוויזיון עשוי להוות פלטפורמה כדי לחשוף את הטוב במדינה ובתרבות. אבל בינינו - מדובר בקצת יותר משלוש שעות.

"אגב, התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור, היא השריד האחרון שנותר מרשות השידור המיתולוגית. אמש החל סבב קונצרטים בדרום אמריקה כשבחוץ התקיימה הפגנה סוערת של תומכי ה-BDS ושאר גזענים. אפשר להגיד שהרגשתי בבית".

 • מרגיז: פייסבוק מסירה קליפים ישראליים

 • נסבל בקושי: שלוש מסקנות על "גומיגם"

 • לראשונה מזה 9 חודשים: עומר אדם בחוץ

 • הסלבס שכבר אורזים ל"הישרדות VIP"

את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של "ישראל היום"

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר