לא מעט מלל נכתב על טנק המרכבה הישראלי, שמשובץ בכמעט כל רשימה עולמית של טנקי עילית. המיגון האיכותי והיכולות המתקדמות, שרק חלקן מותר לפרסום, מעורר עניין רב. אך האם מדובר בטנק הטוב בעולם? לשאלה זו נדרש סבסטיאן רובלין, כתב המגזין הצבאי הנחשב " national interest", שערך השוואה בין דגם מרכבה 4 לבין טנק אחר, שנחשב לאחת מפסגות היצירה הצבאית – האברמס M1 האמריקני. "טנק המערכה הישראלי הוא דוגמה למערכת נשק מתוחכמת שנועדה להתמודד עם דרישות לאומיות ספציפיות מאוד", הוא כתב. מנגד, האברמס, "שדומה בביצועיו לטנקים מערביים אחרים, כולל תכונות רבות שלא נמצאות בשום טנק אחר".
הטנק העתידי של צה"ל
ההשוואה נערכה בשלוש תכונות חיוניות של טנק – כוח אש, ניידות ושריון. "האם יש למרכבה סיכוי להתעמת עם האברמס?", שואל הכתב. המשחק כמובן תיאורטי וספקולטיבי, שכן למרות שגם למצרים וגם לעירק יש את הטנק האמריקני, שניהם לא צפויים להתמודד בשדה הקרב. יצויין גם כי אין ממש שורה תחתונה לשאלה ההיפוטתית ועל הגולש להחליט מיהו באמת הטנק הטוב יותר.
השוואה: הטנק הרוסי מול הישראלי
תחילה לכוח האש. שני הטנקי חמושים בתותחי 120 מ"מ עם ביצועים דומים. אומנם, למרכבה אין פגזים שמבוססים על אורניום, על מנת להביס מערכות שריון מתקדמות על טנקים רוסים, אך לישראל אין צורך בכך מכיוון שהעימות האחרון מול טנקים נעשה במלחמת לבנון הראשונה, בשנות השמונים. בניגוד לאברמס, המרכבה מסוגלת לירות טילי נ"ט מהתותח שלה, מה שמתאים לתקיפת כלי נשק או מסוק, בטווחים ארוכים שבהם פגזי טנקים חסרים דיוק ופוגעים בכוח. הכתב מציין עם זאת כי ליכולת הזו אין שימוש בפועל בדרך כלל. לשני הטנקים יש חימוש בחיישנים מתוחכמים ומערכות בקרת אש.
מרכבה 4 // צילום: אייל מרגולין ג'יני
שני הטנקים עושים שימוש במקלעים שמופעלים מרחוק – מאג ו-0.5, שמונעים חשיפה של אנשי הצוות, אך למרכבה ישנה גם מרגמת 60 מ"מ שבאמצעותה ניתן לירות פצצות נגד אדם מתוך הצריח לעבר מטרות מחוץ לטווח הראייה. הדבר מעניק לצוות אמצעי נוסף למלחמה באויב, בלי לעשות שימוש חוזר בתותח הראשי.
האברמס מיועד לניידות למרחקים ארוכים, כדוגמת הקרבות במדבריות עירק, ולעומת זאת מטרת המרכבה היא להגן על הגבולות ולפעול בטווחים קצרים יחסית. האברמס מסוגל לנסוע 42 מייל לשעה והמרכבה – 40 מייל. עם זאת, ככל שמדובר על טווח מבחינת דלק, המרכבה מנצח ומסוגל לנסוע למרחק של 310 מייל לעומת 265 מייל באברמס. למרכבה יתרון נוסף – נסיעה בתוואי הסלעי והמורכב של הגולן.
למרכבה, מציין הכתב, יש יתרון נוסף וייחודי – אפשרות להוציא את מחסן התחמושת כדי לשאת ארבעה לוחמי חי"ר בחירום לטובת פינוי פצועים או שינוע צוות ממקום למקום.
טנק אברמס בפעולה // צילום: רויטרס
השריון של טנק האברמס נחשב ליותר טוב מבחינה טכנולוגית ומסוגל להגן על לוחמיו מפני רוב הטילים המודרנים. המרכבה, לעומת זאת, מסוגל להגן על עצמו מפני רוב הטילים, אולם עדיין נחשב לירוד מעט מפני טילי אורניום. עם זאת, הסיכוי שהטנק יעמוד בפני איום שכזה נמוך. בניגוד לכך, למרכבה יש יתרון אדיר בפני האיום הנשקף מטילי הנ"ט, בדמות מערכת "מעיל רוח". יצויין כי ארה"ב כבר סגרה עסקת ענק לרכישת המערכת והיא שוקלת לצייד את כל הטנקים שלה במערכת זו או בפיתוח מקומי.
הכתב מציין כמה יתרונות נוספים למרכבה – העובדה שהמנוע נמצא מקדימה במטרה לספק הגנה מיטבית ללוחמים ופתח יציאה קטן שמאפשר לצוות לצאת בבטיחות יחסית. שרשראות ברזל משתלשלות מאחורי הצריח כדי לפוצץ טילים לפני הגעתם לטנק עצמו. בנוסף, יש למרכבה מערכת מיזוג אוויר איכותית ואפילו אפשרות, שככל הנראה לא נמצאת כרגע בשימוש, להתקין במקום תא שירותים קטן כדי לסייע ללוחמים להתמודד עם מארב ארוך.
בשורה האחרונה, מסכם הכתב, לשני הטנקים מטרות שונות. האברמס מיועד לפשיטות ארוכות ולפגיעה בטנקים כמטרה העיקרית שלו, ואילו מטרת המרכבה היא לעסוק בקרבות הגנה. לאברמס יש טכנולוגיות מסוימות שאינן זמינות לתעשייה הישראלית, ואילו בטנק הישראלי ישנו דגש על נוחות הלוחמים, ויכולות ההגנה שלו נגד טילי נ"ט עדיפות בהרבה על זה האמריקני.