העיתון "אל חיאת" הסעודי היוצא לאור בלונדון דיווח הבוקר (חמישי) כי גרמניה מתווכת ומנהלת משא ומתן עקיף בין ישראל לחמאס, בנוגע לעסקת חילופי שבויים אפשרית. על פי הדיווח, במסגרת העסקה יושבו גופותיהם של הדר גולדין ואורון שאול זכרם לברכה, והאזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד בתמורה לאסירים פלשתינים.
גרמניה הייתה אחת במתווכות העיקריות בין ישראל לחמאס בתקופה בה הוחזק גלעד שליט בשבי ארגון הטרור. בסופו של דבר שוחרר שליט בתיווך מצרי תמורת 1,027 מחבלים.
המקורות של עיתון אל חיאת מסרו כי השליחים הגרמנים ביקרו בעזה פעמים אחדות בחשאיות מוחלטת, וקיימו פגישות עם כמה ממנהיגי חמאס שהוזמנו לנהל משא ומתן עם ישראל באמצעות צד שלישי, כדי לדון בדרכים להשלמת עסקת החליפין.
לדבריהם, המגעים והפגישות מתקיימים בשני מישורים: הראשון באמצעות הייצוג הדיפלומטי הגרמני בישראל, והשני באמצעות מתווך גרמני חדש שהוקצה למשימה זו, העובד מברלין.
הפגנה לשחרור אברה מנגיסטו
המקורות לא מסרו פרטים או הבהרה על במידה של התקדמות המו"מ, אך הדגישו כי ישראל ומצרים שמים כעת מבטחם בתיווך של גרמניה, שתפקידה להגיע להבנות על הפרטים של העסקה ומספר האסירים שישוחררו. במקביל מצרים עוקבת אחר כל התפתחות במשא ומתן כדי להוציאו לפועל ולפקח על החילופין כמו בעסקת שליט.
באותו הקשר, אותם מקורות סיפרו ל"אל חיאת" על משבר דיפלומטי לאחרונה בין ישראל לגרמניה. המשבר פרץ לפני כחודש כאשר אנשי ביטחון ישראלים דרשו לבדוק רכב דיפלומטי גרמני במעבר ארז שהיה בדרכו מעזה לרמאללה לפני כחודש. הדיפלומטים הגרמנים סרבו לבדיקה ונעצרו במחסום במשך כשלוש שעות עד שהחליטו כי הם מסרבים לבדיקה וחזרו לעזה. הצעד הישראלי נעשה לאחר החשיפה לפני מספר חודשים כי דיפלומט צרפתי הבריח נשקים מעזה ליו"ש.
לאחר שחזרו לעזה, משרד החוץ הגרמני התערב והפעיל לחץ על משרד החוץ הישראלי, אשר הורה לאפשר להם לצאת למחרת מרצועת עזה ללא פיקוח. גרמניה אף החליטה מאז שלא לאפשר לדיפלומטים שלה להגיע לעזה מאז האירוע הזה עד להתחייבות של ישראל להימנע ממקרים דומים. הלחץ נבע מכך שישראל שנזקקת מאוד לתיווך הגרמני בעסקת החליפין.