הרבנית ימימה מזרחי נחשבת כגורו וכדמות לחיקוי בציבור הדתי והחרדי. ספריה נרכשים באלפים, הסרטונים שמופצים נצפים על ידי נשים רבות ברחבי הארץ וההרצאות שלה מלאות, לעיתים עד אפס מקום. לאחרונה פרסמה ספר חדש בשם "איך היא צומחת", שעוסק בהתחדשות, צמיחה, שמחה וברכה, ומצטרף לרשימת ספריה שבה עסקה בהעצמת נשים מתוך המקורות היהודיים.
מסריה לעיתים נתפסים כפשטניים וככאלה שנועדו לדבר אל כולם בשפה מובנת ושווה, גם אם הטקס מורכב במעט. היא משלבת בדיחות עם תוכן רציני ועמוק, חוויות מהחיים עם דברי תורה שנכתבו לפני שנים רבות. בעבר אמרה כי היא לא מתחברת לסגנון של ערבי הפרשת חלה, נסיעה לקברי צדיקים או ערבים שנוגעים ברגש ושמשולבים בהם אפקטים. היא מצדה מחפשת את השיח האינטלקטואלי ואת עיצוב לימוד התורה הנשיא, ממקום שלדעתה עוד לא עסקו בו.
את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום
בשיחה עמה היא מדגישה את "סגנון התורה הגברי" שבו נשים עוסקות, במקום בתורה נשית. "הלימוד של נשים צריך להיות שונה. הקב"ה מחלק לנו מצוות לפי איברים נשיים וגבריים. לאישה יש רנ"ב איברים ולגבר רמ"ח. כלומר לא רק המסירה של התורה צריכה להיות שונה אלא גם הלימוד שלה חייב להיות שונה. תפסיקו לפחד מהשוני ולהפוך את המושג 'שוויון' ל'השוואה'. אין ולא תהיה השוואה בין הלימוד הנשי לבין הלימוד הגברי. וזאת, הגדולה שבהחמצות. ניסיתי להסביר את העניין המהותי הזה למישהי אינטליגנטית מאוד. אחרי ההסברים שלי היא אמרה: 'אבל אני דווקא אוהבת ללמוד גמרא'. אמרתי לה: אמרתי לך שלא תלמדי? אבל הלימוד צריך להיות שונה".
השאלה היא איזו תורה אנו לומדות - נשית או גברית // צילום המחשה: אורן בן חקון
"אחת השאלות שלא נשאלו במשך כל כך הרבה שנים של לימוד תורה נשי היא איזו תורה אנחנו לומדות, תורה נשית או תורה גברית. הקב"ה אומר אמירה ברורה: היות שבראתי את האיש והאישה כבריאה אחת התורה היא אחת עבור שניהם. אלא שהאופן שבו היא נמסרה לכל אחד מהם שונה במהות. אמנם האישה לא מודרת משום תחום של לימוד תורה אבל מרגע הנסירה הבראשיתית בין האיש לאישה היא חייבה שוני בתהליך המסירה ואת זה נשים מסרבות להבין".
את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום
ברוח הדברים האלו, שמבחינים לדבריה בין הפמיניזם הרדיקאלי השגוי ובין עמדת היהדות לגבי מעמד האישה, היא התבטאה פעם ש"אנחנו דור שעשה אלילות מהמין הגברי. הבעל לא יציל אותך. תקחי אחריות על החיים שלך. אל תטילי הכל על בן הזוג. אני משתגעת שאני רואה נשים נמוכות רוח. זה לקוח מהעולם הנוצרי. הרבה מזה זה בגלל הפמיניזם הלוחמני שאומר אל תיתני להם להשפיל אותך ופועל מתוך משנה של נחיתות. אישה יהודייה היא דבר מלכותי. מורם מעם. מי יכול להשפיל אותה?. הנשים העצובות הן המחלה של הדור שלנו, ומשם נובעות הרבה בעיות".
"לימוד תורה שלא בשפה נשית הוא ההחמצה הגדולה ביותר"
הרבנית ימימה מזרחי נולדה בקזבלנקה במרוקו בסמיכות למלחמת ששת הימים ונקראה על שם המלחמה. היא גרה בעבר בבית וגן, למדה באולפנה בירושלים שם גם לימדה בעבר ובשירות הלאומי היא עזרה לקשישים. כיום היא מתגוררת בשכונת נחלאות בירושלים עם בעלה, רב גם הוא שמכהן כראש ישיבה. היא מלמדת בחמישה מוסדות שונים לנשים, משדרת ברדיו, מגישה פינות בתוכניות שונות ונחשבת למרצה ומעבירת שיעורים מבוקשת. באופן יוצא דופן היא גם מחזיקה אתר אינטרנט פעיל עם השיעורים והדברים שהיא כותבת. מה שעוד מייחד אותה זאת העובדה שהיא גם מעניקה ברכות למי שמבקשת.
"לימוד תורה של נשים קיים והולך ורווה ואני מברכת עליו. אבל לימוד תורה שלא בשפה נשית הוא ההחמצה הגדולה ביותר שאני רואה. לימוד התורה של הנשים היום הוא אפולוגטי, מתנצל. אנו לומדות תורת לעומתית וגברית. 'אתם יכולים וגם אנחנו יכולות'. מתוקף ה'חידוש' הזה נוצרו בדורנו שני סוגי לימוד נשיים. זה שזהה לחלוטין ללימוד הגברי, וזה שהופך ללימוד קואוצ'רי - נשים שמלמדות הליכות עולם, מתוך מקורות של תורת חיים, בלי הקשר ההדוק והנצרך להלכות. אין לי חלילה דבר נגד לימוד שכזה אבל זהו פיתוח של משנה רומנטית המנותקת מהכתובים. מאידך גיסא, אני רואה פלא גדול בקרב מלמדות התורה: נשים שלימוד התורה שלהן התחיל באפולוגטיקה הזו, לאט לאט תופס מבלי שהן יודעות גוון של לימוד נשי".
"אנו לומדות תורה לעומתית וגברית" // צילום: אנצ׳ו גוש-ג׳יני
"החמצה נוספת זה שהתורה נלמדת מתוך הדגשת החשיבות הנשית בטון שעוקף את עמדת חז"ל ושתוקפת את הממסד הדתי. לקראת פסח למשל הדפיסו הגדות שמדברות על חלקה של מרים בגאולה ותלונות בסגנון של איך שכחתם אותנו הנשים ביציאת מצרים. זו אמנם אמירה נשית אבל היא עוקפת לחלוטין את אמירות חז"ל על חלקן הגדול של הנשים בגאולת מצרים. מצד שני, גם התורה של האישה השמרנית שמגיעה מתוך עולם התורה ומדברת על חשיבות האישה לא עוברת מסך. ככה למשל בתוכנית של אמנון לוי שהוא נותן במה לנשים חרדיות להגיב על אורח חייהן שכאילו הוא מגביל ומדכא כביכול. האמירה שלהן שם היא שאנחנו כן חשובות וטוב לנו כדתיות. לדעתי, זו אמירה שמיד הופכת את כל העניין לשוביניסטי ומדיר. בחברה החרדית יש מאה אחוז ביטוי לנשים אבל בחברה מעורבת לעומת זאת הביטוי הנשי הוא בחצי כוח.
"המטרה שלי היא להעצים את הלימוד הנשי, שנשים יאהבו את התורה, שלא יפסיקו ללמוד בה", היא מסכמת. "העולם לצערי עוד לא ערוך לתורה נשית והוא עדיין שוביניסטי כל כך בהקשר הזה. אף אחד לא מוכן להכיר בכך שאפשר להיות גם אישה וגם לדבר נשית. אנחנו צריכות להמשיך ולאחוז בלימוד התורה הנשי האמתי. יש המון מקומות ללמוד בהם תורה. אני ממליצה על כל שיעור שהוא לא משנה איפה. פעם לא היה לנו מספיק מגידות שיעור אבל היום יש כל כך הרבה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו