הטיילת שאורכה שלושה קילומטרים מהווה את הגבול המערבי של פארק נחל באר שבע, שהוא הפארק המטרופוליני של הנגב. זהו הפארק הגדול ביותר בישראל, ומשתרע על 5,300 דונם וכולל את שתי הגדות של הנחל. עד כה בפארק היה שטח פתוח, אבל כבר עכשיו מדהים לראות את העבודות שמתנהלות במרץ על מנת להפוך אותו לאטרקציה גדולה ואטרקטיבית.
שני מגרשי כדורגל עם דשא אמיתי כבר מוכנים, עוד שניים עם דשא סינתטי בשלבי בנייה, אבל גולת הכותרת תהיה אגם מלאכותי בעומק של כמטר אחד, בשטח של 92 דונם במתחם שלם של 650 דונם.
בסוף החודש ייפתחו הברזים, ובספטמבר כבר אפשר יהיה לשוט עליו בסירות קטנות. כבר בהתחלה יפעלו במתחם האגם מתחמי צפרות, פיקניק ומנגל, מדשאות, שבילי הליכה וריצה, מסעדה, פארק כלבים ומזרקה גדולה. הפרויקט אמור להגיע לסיומו רק בסוף 2019.
הפארק נראה כאילו הוא גדול קצת על העיר, כמו סניף איקאה שניצב די שומם ממש בסמוך לכניסה העתידית לפארק ממזרח. בינתיים נכנסים מהצד השני, בשטח שבו כבר פועל אמפיתיאטרון ל־12 אלף צופים. מעל במת האמפי, שהוא היום הגדול בארץ, נבנה אלמנט תאורה אטרקטיבי המתנשא לגובה של 42 מטרים, עם 7,800 נורות לד המציגות בשעות החשיכה מופע אור מתוזמן ומרהיב, המאיר את כל אזור הפארק.
בתום הבנייה יהיה כאן אמפי פתוח נוסף שיוכל להכיל גם 50 אלף צופים במופעי ענק. הבאר־שבעים מאמינים שאם יהיו מופעים שווים, יגיעו אורחים גם מהמרכז ומהצפון. תחנת הרכבת של העיר נמצאת במרחק ארבעה קילומטרים מהפארק, ובתוך עשר שנים מקווים שתושלם בעיר הקמת תחנת רכבת נוספת, ממש קרוב לכניסה לפארק.
מדשאות מסביב לאגם
שטחים ירוקים הם לא הדבר הראשון שחושבים עליו בהקשר של באר שבע; אבל השימוש במי קולחין מאפשר לשתול כאן מדשאות עצומות ואלפי עצים, כך שבמקומות רבים יהיה צל תחת שמי הנגב. כאילו השטח בלתי נגמר.
הדמייה של מסעדה באגם החדש בפארק
העצים שהביאה קק"ל עומדים סדורים זה לצד זה בתוך דליים בחצר המינהלת של הפארק, ממתינים לתורם לשתילה. לאורך הטיילת ושבילי האופניים כבר נשתלו עצים רבים שהובאו לשיקום, אחרי שנעקרו בגלל תנופת בנייה באזורים אחרים בעיר. בשטח הפארק הוקמו מתקני מנגל, שולחנות וספסלי בטון עמידים, כמה פינות שעשועים לילדים ומתחמי כושר חינמיים, ויותקנו ברזיות במרחקים סבירים, כדי שאיש לא יתייבש. בפארק יש מוקדי תיירות נוספים כמו גן הפעמון והגשר הטורקי, שנשאר מתקופת העות'מאנים. מנקודת הגשר הטורקי אפשר לרכוב באופניים דרך 11 בוסתנים ירוקים עד תל באר שבע. על הטיילת אפשר לרכוב באופניים או ללכת ברגל מטיילת אימבר עד גן הפעמון.
בדרך מהפארק אל העיר אפשר להתעכב במרכז מול 7, ברחוב הע"ל 30, שם תוכלו ליהנות ממרכז קניות ובילוי עם כמה מסעדות ייחודיות, כמו לחם בשר או ויוינו. כאן השירות מהיר כמו במקדונלד'ס והטעם כמו במסעדת גורמה. בכל יום שישי בחודשי הקיץ מתקיים במרכז שוק איכרים, שבו חקלאים מהאזור מוכרים תוצרת טרייה בין 09:00 בבוקר ל־14:00 בצהריים. תוכלו למצוא כאן פירות אקזוטיים, גבינות בוטיק, יינות ובירות מקומיות, לחמי מחמצת ומגוון רחב של פרחים, זיתים וחמוצים שנכבשו בבית, פיצוחים טריים ועוד.
הנצחת חיילי אנז"ק
ביקור בבירת הנגב איננו שלם בלי לפקוד את העיר העתיקה. הרחוב הראשי כבר שופץ, ובמקום האספלט יש אבני רחוב הולנדיות, ומול כל עסק הוקמה סככה מוצלת, שאפשר לסגור בחורף.
האמפי בפארק // צילום: באדיבות עיריית באר שבע
באוקטובר האחרון, במהלך חגיגות 100 שנה לשחרור באר שבע מידי העות'מאנים, נחנך ברחוב אוסטרובסקי 4, מול בית הקברות של חללי מלחמת העולם הראשונה, המרכז להנצחת חיילי אנז"ק (אוסטרליה וניו זילנד). במרכז ההנצחה יש מוצגים מאותה תקופה.
אחרי הצפייה בהם, נכנסים לאולם הקרנה ומתיישבים על מה שנראה כמו ארגזי תחמושת ישנים. האורות כבים ומוקרן סרט מדהים בן 20 דקות על סיפור שחרורה של העיר הדרומית על ידי הצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה. שיאו של הסרט הוא ההסתערות של גדוד הפרשים של אנז"ק בקרב הפרשים האחרון בהיסטוריה. ממש סרט מתח, עשוי להפליא, ומשולבים בו קטעים מסרט הוליוודי שהנציח את התרומה של אוסטרליה וניו זילנד למיגור חזית הרשע של טורקיה וגרמניה.
מחיר הכניסה הוא 34 שקלים למבוגר, 25 שקלים לסטודנטים ולגמלאים תושבי העיר, ו־20 שקלים למבקר בקבוצה שבה יותר מ־30 מבקרים. מרכז ההנצחה פתוח בימים ראשון עד חמישי, בשעות 09:00-16:00. בימי שישי ושבת פתוח לקבוצות בלבד ובתיאום מראש בטלפון 08-6205004.
בבית בלומפילד ברחוב ההגנה 30 פועל מרכז מבקרים נוסף, "השער לנגב", שמציג את מסע התפתחותו ועוצמתו של הנגב, עם פנים אל העתיד. במשחק אתגרי אינטראקטיבי אפשר לתכנן ולעצב את הנגב כולו, לתכנן מקומות מגורים, תעסוקה, חינוך, תרבות, תחבורה וכל פרט הבונה את מארג החיים בדרום. הדגש הוא על הטוב הקיים בנגב, תוך הסתכלות על הפיתוח הנדרש למימוש הפוטנציאל שעליו דיבר בן־גוריון.
מרכז המבקרים נועד לייצר חוויה רב־חושית ולנסות למשוך אל הנגב ישראלים מהמרכז שרוצים לעבור לנגב או סתם להכיר טוב יותר את הפוטנציאל של הדרום. פתוח בין השעות 09:00 ל־17:00, מחיר הכניסה 28 שקלים.
אתר: negevisit.org.il
דירה בתנאי צימר
הבית העות'מאני ברחוב האבות 9 עושה חשק להישאר כאן ללילה. זהו מתחם מודרני של דירות בוטיק מאובזרות בשלוש קומות, ובקומה הרביעית מרפסת עם נוף אל כל העיר. השטחים הציבוריים במתחם עוצבו תוך חיבור בין התקופה העות'מאנית לימינו.
עיצוב שמשלב חדש וישן בבית העות'מאני // צילום: סימפלקס
התקרה הגבוהה, בייחוד בקומת הקרקע, מחזירה אותנו לעיצוב של הרובע העות'מאני בבתים הישנים של העיר העתיקה, שעדיין ממתינים לשיפוץ ולבנייה מחדש. כל הדירות זהות ומאובזרות, כך שצריך רק לבוא עם מזוודה. יש הבאים ללילה ויש הנשארים גם כמה חודשים, כמו אורחים מחו"ל של מפעלי ההיי־טק המתרבים בעיר.
המחיר הוא 500 שקלים ללילה לדירה, כולל ארוחת בוקר. מי שמקדים לצאת מהבית יכול לקבל סלסילת אוכל כמו בצימר, ומי שנשאר לארוחת בוקר ייהנה ממבחר גדול יותר.
מי שלן במקום יכול ליהנות גם מחיי הלילה התוססים של באר שבע, כשבמרחק הליכה יש מגוון רחב של פאבים, ברים ומועדונים עם הופעות מוזיקה חיה של אמנים מקומיים, וגם של להקות והרכבים מהמושמעים ביותר בארץ.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו