מכת האופניים החשמליים: רבע מהנפגעים - נערים

נתונים מדאיגים של "אור ירוק": 697 רוכבים אושפזו ב־2017 - שניים בכל יום בממוצע • מדובר בפציעות חמורות יחסית שמצריכות אשפוז • העלייה הגבוהה ביותר נרשמה באשקלון ובהרצליה • ירידה של 12% בתל אביב

צילום: קוקו // אופניים חשמליים ,
צילום: קוקו // אופניים חשמליים

הסכנה ברכיבה באופניים חשמליים: מנתוני עמותת אור ירוק בשיתוף מכון גרטנר, המתפרסמים כאן לראשונה, עולה כי 697 בני אדם אושפזו בבתי החולים בשנת 2017 לאחר שהיו מעורבים בתאונת דרכים במעורבות אופניים חשמליים - שני מאושפזים בכל יום בממוצע. 

אחד מכל ארבעה מאושפזים (28%) בבית החולים לאחר תאונת אופניים חשמליים הוא ילד הוא נער מתחת לגיל 16, גיל האסור לרכיבה. 175 ילדים ובני נוער מתחת לגיל 16 אושפזו בשנת 2017 לאחר שהיו מעורבים בתאונת אופניים חשמליים, לעומת 199 ילדים שאושפזו בשנת 2016 - ירידה של 12%. עוד עולה כי 13.6% מהמאושפזים בבתי החולים לאחר תאונת אופניים חשמליים בשנת 2017 סבלו מפגיעת ראש קשה, לעומת 15.1% בשנת 2016. 12.7% היו פצועים קשה.

מהנתונים עולה כי מספר המאושפזים בתאונות אופניים חשמליים ממשיך לעלות מדי שנה, ובשנת 2017 נרשמה עלייה של 6% בהשוואה לשנת 2016, שבמהלכה אושפזו 656 בני אדם לאחר שהיו מעורבים בתאונות עם אופניים חשמליים (רוכבים והולכי רגל).  

הנפגעים רכבו ללא קסדה

על פי הניתוח של "אור ירוק", בחמש השנים האחרונות אושפזו בבתי החולים 2,101 בני אדם לאחר שהיו מעורבים בתאונת אופניים חשמליים או קורקינט ממונע. יש לזכור כי מדובר בפציעות חמורות יחסית שמצריכות אשפוז, וכי מספר הנפגעים שלא מגיעים לבתי החולים גבוה יותר. העלייה הגבוהה ביותר נרשמה באשקלון ובהרצליה ואחריהן עכו, קריית גת וירושלים (ראו טבלה מפורטת בהמשך). העיר שבה מספר הנפגעים הוא הגבוה ביותר היא תל אביב, ואחריה ירושלים, נתניה ואשדוד.

בד בבד, מהרשות הלאומית לבטיחות בדרכים נמסר כי מתחילת 2018 נהרגו בדרכים שישה בני אדם בעת שרכבו על אופניים חשמליים, וזאת בטרם עבר רבעון של השנה. לשם השוואה, בכל שנת 2017 נהרגו בכבישי הארץ שבעה רוכבים. חקירת התאונות העלתה כי בכל התאונות הקטלניות הרוכבים היו ללא קסדה. התקנה כאמור קובעת כי רוכב אופניים חשמליים מחויב להיות מעל גיל 16 ולרכוב עם קסדה. הרשויות החלות אומנם לאכוף את התקנות אך רוכבים רבים מצפצפים עליהן.   

"חייבים להגביר האכיפה"

ארז קיטה מנכ"ל עמותת אור ירוק אמר כי "כדי לצמצם את מספר הרוכבים הנפגעים בתאונות דרכים, חייבים לשלב כוחות בהגברת האכיפה וההסברה", והוסיף כי, "חייבים להתחשב בבטיחות הרוכבים ולסלול עבורם שבילי רכיבה יעודים ורציפים כדי להפריד אותם מכלי הרכב ומהולכי הרגל. חייבים לחוקק חוק שיחייב כל רוכב לחבוש קסדה במהלך רכיבה". 

כאמור, רוכבי אופניים חשמליים אינם זכאים כרגע לפיצוי במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. הסיבה, כפי שחשפנו ב"ישראל היום" בשבוע שעבר: לא מדובר כלי רכב מנועי. בהעדר תקנה חוקית וממשלתית, בית המשפט המחוזי בתל אביב עשוי להכריע בסוגיה זו במסגרת תביעה שהגישה אימו של ילד בן 12 וחצי באמצעות עורכת הדין גליה זלצר ליפשיץ ממשרד עו"ד ד"ר פ. זלצר. התביעה הוגשה כנגד חברת הביטוח שמבטחת את הרכב שפגע בילד, שסירבה לשלם פיצוי שטענה שאין מדובר ברכב מנועי ונגד "קרנית" כנתבעת חלופית. בתביעה נטען כי "קרנית" - היא הקרן אשר הוקמה מכח חוק הפלת"ד. אם תתקבל טענת חברת הביטוח של הרכב הפוגע לפיה אופניים חשמליים הינם בגדר "רכב מנועי", אזי חלה על "קרנית" חבות לשפות את התובעים בגין הנזקים שנגרמו להם בעטיה של התאונה, וזאת מכוח החוק. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר