היזהרו בבני עניים

הוא היה ילד שמנמן ממשפחה קשת יום, שלא ממש הבין מה קורה בכיתה • כשאבא שלו ביקש שילמד, "כדי שלא תהיה כמוני", החליט לעשות שינוי • הוא השיל 22 ק"ג ממשקלו והפך להיות מצטיין בלימודים, בצבא ובטכניון

"אמרתי לעצמי שאני לא בוכה על המצב בבית או הפרעות הקשב - ופשוט כובש את העולם". ד"ר מאור פריד ,
"אמרתי לעצמי שאני לא בוכה על המצב בבית או הפרעות הקשב - ופשוט כובש את העולם". ד"ר מאור פריד

את הלילה הזה בגיל 12 ד"ר מאור פריד מנס ציונה לא ישכח לעולמים. זה הלילה ששינה את חיו: "אני בא ממשפחה קשת יום ואבי עבד בשלוש עבודות. הוא היה יוצא מוקדם, עוד לפני שהתעוררתי וחוזר הביתה מאוחר, לאחר שהלכתי לישון". כך מספר מאור, הבכור מבן שלושה אחים. "חיכיתי עד 11 בלילה לאבי שנעדר לשלושה שבועות של עבודה ואז הוא הגיע עייף ורצוץ. הוא לא יכול היה לדבר הרבה ורק אמר לי, בני תלמד, כדי שתצליח ולא תהיה כמוני". 

פריד מספר בעיניים נוצצות כי "הייתי תלמיד בעייתי. האחרון שקולט בכיתה את מה שהמורה אומרת, אבל החלטתי לעשות שינוי. אמרתי לעצמי שאני לא נותן יותר להפרעות הקשב והריכוז הקשות שלי להפריע לי ואני לא בוכה על המצב בבית. אני פשוט הולך לכבוש את העולם. החלטתי להפוך את המצוינות לדרך חיים וכך היה". הוא אומר. 

כחלק מהמסע החדש פריד השיל  22 ק"ג ממשקלו, הפך מהתלמיד הגרוע והילד הדחוי, לתלמיד מצטיין, המסיים בגרות במגמה טכנולוגית בהצטיינות יתרה בתיכון בן גוריון בנס ציונה. משם הוא המשיך ליחידת "ברקים" היוקרתית של חיל המודיעין, בה סיים קורס קצינים. "רציתי לשלב מצוינות עם ציונות ובדרך גם לתרום למדינה", הוא אומר. 

משם המשיך לטכניון, שם השלים את הדוקטורט שלו ב-2017, בגיל 24 אחרי ארבע שנים בלבד, ושוב בהצטיינות. הוא למד בפקולטה להנדסת מכונות, עם התמחות במתמטיקה שימושית. בטכניון מאור גם הכיר את מי שהפכה לאשתו. אבל המרוץ הזה לא מיקד אותו בעצמו בלבד. נהפוך הוא, ההצלחה שלו הניעה אותו לעזור לבני נוער נוספים לעשות את השינוי. 

השלים את הדוקטורט שלו ב-2017, בגיל 24 אחרי ארבע שנים בלבד, ושוב בהצטיינות

בחיפושו אחר תרומה לחברה הוא הגיע למיזם "חזון לאומי", המכשיר סטודנטים לעשייה ציונית ומנהלי העמותה התגייסו לסייע לו לקדם את המיזם שלו שמבקש לעזור לכל בני הנוער בישראל, בעיקר לכאלה שמתקשים, לקבל הכוונה, קידום ויעוץ מקצועי לאורך דרכם למצוינות. את המיזם שלו הוא עושה במסגרת עמותה שהקים - "ללמוד להצליח".

"אם אני, עם כל הנתונים האישיים שלי והמצב הכלכלי הקשה בבית, הצלחתי - אני מאמין שכל אחד יכול להצליח. אני מבטיח לעשות את הכל כדי לסייע לכל נער ונערה להגשים את החלום הזה" אומר ד"ר מאור פריד. קשה לעקוב אחר סדר היום של פריד שרץ מסביב לשעון: הוא לומד לפוסט דוקטורט, משמש כמרצה חוץ להנדסת מכונות באוניברסיטת בן גוריון ועובד במשרד הביטחון, כמומחה להערכות לרעידות אדמה. "בלימודים קבלתי רק מלגה חלקית ונאלצתי לעבוד מסביב לשעון בשלוש עבודות: שיעורים פרטיים, ניקיון ומלצרות. ישנתי ארבע שעות בלילה וכך אני עושה עד היום. זה חישל אותי ונתן לי כלים מנטליים למצוינות, להצלחה והגשמה עצמית  ולכן החלטתי שמעכשיו אני תורם ועוזר גם לאחרים", אומר מאור.

"כל אחד יכול"

בשלב הראשון החל ללמד בהתנדבות צעירים בחיפה, נס ציונה, באר שבע ודימונה. הוא מתמקד בתלמידים מתקשים מסוף בית הספר היסודי, דרך חטיבות הבינים ועד התיכון, בעיקר בנערי מצוקה. פועל יוצא של זה היה הקמת עמותת 'ללמוד להצליח', בה פעילים כיום 34 מורים, לצד 35 מתנדבים, חלקם רואי חשבון ואנשי חינוך המלמדים עשרות תלמידים מהפריפריה, ממעמד סוציו אקונומי נמוך ונוער בסיכון בכל המקצועות. "הלימודים האלה בעיקר, מכינים אותם לחיים ונותנים להם כלים להתמודד עם הקשיים. אני רוצה לקצר להם את הדרך, כדי שלא יעברו את מה שאני עברתי ולכן פיתחתי שיטת לימוד חדשה, לא קונבנציונלית", אומר פריד, "הגעתי לתיכון בדימונה  לכיתה שהייתה במסלול ללא בגרות - מב"ר. אמרו לי שאין להם סיכוי ושרק אמזער שם נזקים. אמרתי לעצמי שזה לא מקובל עלי, שאפשר להגיע ליותר ובאמת הצלחתי. שמתי להם מול העיניים טבלאות שכר של מהנדסי תוכנה ואמרתי להם שהם יכולים לקבל 20 אלף שקלים לחודש, שזה 4 טרקטורונים. הראיתי להם סרט של 'כיפת ברזל, שזאת המערכת ששומרת עליהם והם רצו לדעת מה צריך לעשות כדי להגיע לשם. הסברתי להם שצריך ללמוד מתמטיקה. שזה לא בזבוז זמן נוראי כפי שהם חשבו קודם לכן, אלא זה ממש יכול להביא אותם לשם. הם הבינו והפנימו" הוא מספר.

ללמוד להאמין בעצמך

אחד התלמידים של מאור בכיתה הזאת, במגמת רובוטיקה, היה ליאור סצ'קוב, בן 18 מדימונה, כיום חייל בחיל האוויר: "מאור היה מנטור שלי ובאמצע כיתה י"א נשברתי מהעומס והקושי בלימודים. ראיתי שאני ממש מתקשה במתמטיקה 5 יחידות, בפיזיקה ובמדעי המחשב והביטחון העצמי שלי ממש ירד בעקבות כמה מבחנים לא טובים. רציתי לפרוש מהמגמה. מאור הסביר לי את חשיבות המגמה, נתן לי את הכלים לעזור לעצמי ולהאמין ביכולותיי ורק בזכותו המשכתי ללמוד במגמה וסיימתי עם ציונים גבוהים", מספר ליאור סוצ'קוב. חלק מהתלמידים של מאור הפכו למורים בפרויקט שהוא מנהל ,"ללמוד להצליח". 

אחד מהם הוא שי קריחלי בן 28, כיום סטודנט בשנה רביעית במחלקה להנדסת מכונות באוניברסיטת בן גוריון. שי גדל בשכונת פלורנטין בת"א, במשפחה קשת יום להורים עולים חדשים  ללא השכלה, שעבדו קשה כדי לפרנסו. שי למד אצל מאור במכינה וכעת הוא מסיים הנדסת מכונות באוניברסיטה ומתנדב בעמותה כחונך."המטרה שלי היא לתת לבני נוער שהייתי כמותם את העזרה שניתנה לי ממקום של אמונה, שבאמצעותה הצלחתי בלימודים. אני מקווה שאוכל לעזור להם להגיע לעתיד טוב יותר", אומר קריחלי.

אתי יצחק היא מנהלת 'אשכול הפיס' בבית הספר הרב תחומי 'זנמן' בדימונה, ומנטורית של קבוצת הרובוטיקה, בה התנדב מאור עוד בטרם הוקמה עמותת 'ללמוד להצליח': "הייתה לנו את הזכות שמאור היה איתנו. לילדים פה יש מכנה משוף אחד. רובם היו ללא חלומות. המקסימום שחלמו זה להיות מפורסמים. ההערכה העצמית שלהם הייתה נמוכה ומאור היה המבוגר האחראי שהזניק אותם לפסגות חדשות באהבה ואכפתיות. הוא בעיקר גרם להם לגלות שיש להם את היכולת והכישורים  הנדרשים כדי להצליח בכוחות עצמם", מעידה אתי יצחק.

עמותת ללמוד להצליח, מבקשת להגיע למאות תלמידים בשנה ולכן העמותה פנתה למחלקות הרווחה והחינוך בעיריות כדי לנסות לגייס משאבים וחונכים. בנוסף העמותה פועלת בכמה מישורים: עריכת סרטי יו טיוב על פועלה; בקרוב יופץ ספר על הפרויקט ומה שעומד מאחוריו, שאותו כתב ד"ר מאור פריד; העמותה מקימה קו חם ואתר אינטרנט זמינים 24 שעות ביממה שבעה ימים בשבוע, באמצעותם יוכל כל בן נוער לשאול ולהעלות את קשיו ובעיותיו ולקבל מענה מידי; גיוס סטודנטים וחונכים מהפריפריה, שיוכלו לספר לתלמידים את סיפורם האישי ולטפח בהם ביטחון עצמי שיזניק גם אותם למצוינות והצלחה. 

מה אתה יכול להגיד למי שחווה קשיים, במיוחד בגיל הנעורים? 

"הדבר האחרון שמי שקשה לו צריך לעשות, זה לחפש את האשמים ולבוא בטענות שלא עזרו לו. לא צריך לאבד את האנרגיה על דברים שליליים, אלא לקבל את המצב שלנו כמציאות ולהתרכז בחיובי. תמיד צריך לשאול את עצמנו איך אני מוציא את המקסימום מעצמי ומשפר את המצב בו אני נמצא כעת. זה מה שעשיתי וזה מה שהוציא אותי בסופו של דבר מהמצוקה", אומר פריד, "החלום שלי ההוא להביא את כל הפעילות שלנו לאקדמיה. למשוך את הנוער המתקשה לאוניברסיטאות ולמכללות, כדי שיהיו סטודנטים שלנו ובהמשך יהיו מנטורים לאחרים".

כמקובל בימינו, המיזם של מאור פנה לגיוס כספים באמצעות אתר "הדסטארט" לגיוס המונים: המטרה הוא לאסוף 148 אלף שקלים שיאפשרו את פעילות עמותת "ללמוד להצליח". עד כה הם אספו רק 8,500 שקלים מהמעגל הראשון של החברים וכעת הם מקווים להצטרפות ההמונים. הכתובת לתרומות: www.lehatsliach.com

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר