שיימינג למהדרין: החרדים נאבקים בפדופילים

אחרי שנים של השתקה, מוציאים פעילים את הכביסה המלוכלכת החוצה • "החברה החרדית הבינה שאי אפשר לשתוק יותר בעניין הזה"

תמונת המחשה (למצולם אין קשר לידיעה) // צילום: זיו קורן ,
תמונת המחשה (למצולם אין קשר לידיעה) // צילום: זיו קורן

פעילים חרדים מעלים הילוך במאבק  בפדופיליה במגזר ופותחים במאבק גלוי נגד הנושא המורכב והטעון, שלעיתים מודחק ויוצא החוצה בקול תרועה בתקשורת בעקבות תלונות וחקירות במשטרה. בפאנל שנערך לאחרונה חשפו הפעילים, חלקם יוצרי סרטים וסרטונים בנושא, את שיטת הפעולה ואת הגיבוי שלו הם זוכים בחברה החרדית.

"החברה החרדית הבינה שאי אפשר לשתוק יותר בעניין הזה", מספר גורם חינוכי שעוסק בנושא. "היו ניסיונות לסגור את הסיפורים מול הרב, בתוך הקהילה". הסיבות לכך רבות – הרצון להימנע מבתי משפט ישראלים, התנגדות למוסדות המדינה וכן מכיוון שמדובר בקהילה סגורה, שבה פרסום עלול לפגוע בין היתר בשידוכים. "כל אלו יצרו ללא כוונה ותכנון בעיה, שבה נוצר הרושם כאילו החברה החרדית לא מטפלת בעניין הכואב הזה".

פספסתם? לא נורא. עוד בערוץ יהדות:

- האזינו: ח"כ גפני התפוצץ על מפגינים - "מפגרים, לא תצאו מהגהינום"

- סערה ברשת: מתעמלות הופיעו בלבוש דמוי ציצית

- לידיעת המטיילים: בית חב"ד יוקם באיסלנד

בשנים האחרונות עברה החברה מהפך בפעילות בנושא. האתרים החרדים החלו להוביל קמפיין נגד התופעה המסוכנת. אם עד עתה הם נקטו בלשון שאינה מזכירה את השם המפורש, מתוך הבנה שבמגזר מבינים את הקודים הפנימיים, כעת ישנו שינוי שבא בדמות סרטונים שהופכים את הפושע והמטריד לגלוי, תוך עשיית שיימינג למהדרין. כך, מאמרי המערכת החרדים והבלוגים מציינים דמויות ספציפיות ומוקיעים אותן".

"צריך לדבר על הנושא הנפיץ", אומר הגורם החינוכי. לדבריו מופיע בתופעה פרדוקס. אם לא ידברו על הנושא לא ידעו עליו. מנגד, אם ידברו הדבר עלול לקלקל את מי שלא מכיר. "למרות הפלונטר, אסור שדברים כאלו יקרו בחברה החרדית". למרות שהקודים הסגורים של הקהילה החרדית מסייעים לפתרון הבעיות, "ישנה חובה שהקהילה תתנער בריש גלי מהאנשים הללו, שפוגעים בשמם של החרדים ועושים חילול ה'". הוא מציין כי "רבנים בכירים עוסקים בנושא ומורים למנהיגי הקהילות לפנות למשטרה. אנו רואים התקדמות בנושא".

המלחמה הגלויה בתופעה החלה כבר לפני שנתיים, עם הקמת דף הפייסבוק "לא תשתוק", שמבקש להילחם בהטרדות המיניות ובפדופיליה בחברה החרדית. "באותה התקופה, למרות ריבוי המקרים, לא היה שיח ודיונים, וחשבנו שאם נעלה את זה לרשת ונעורר עניין, הדבר יסייע להגעה לפתרון", מסביר צביקי פליישמן, ממובילי המחאה האינטרנטית.

"אנו רואים שזה מוכיח את עצמו. יש יותר מודעות לעניין. בתי ספר שמעבירים שיעורים על כך, תלונות ממקומות שונים, בקשות לעזרה וייעוץ וחינוך הילדים", הוא מוסיף. דף הפייסבוק נפתח בתחילה על מנת להעלות פוסטים וסרטונים שהם יצרו, אך עם הזמן הפך המיזם למוקד סיוע של ממש. "אנו מקבלים תלונות והודעות לעזרה בתיבה האישית, ובנוסף מסייעים לתווך בין המבקשים סיוע לפסיכולוגים, למשטרה ולרבנים. יש לנו פניות גם משכונת 'מאה שערים', מה שמראה על היקף התופעה והעובדה שאין למאבק בה התנגדות".

למרות הרצון להוקיע את עברייני המין, אומר פליישמן, הם שומרים על אנונימיות של החשודים ברשת. אחת הסיבות הינה המורכבות החוקית של פרסום סרטון שבו רואים פגיעה מינית מובהקת. סיבה נוספת הינה הרצון לשמור על כבוד הנפגע ועל העלאת המודעות בצורה ראויה ומועילה. "לא כולם רוצים להיחשף ולא ניתן לדרוש זאת מאנשים שרוצים פרטיות". עם זאת, הוא מציין שלעיתים המשטרה מבקשת את עזרתם בפרסום חשוד, על מנת לזהותו, ואז הסרטונים והתמונות מפורסמות ללא צנזור. "לסגור את הסיפורים בתוך הקהילה זה לא מקצועי, זה לא נעשה בחומרה הנדרשת וזה גם לא עוזר", הוא מדגיש.

"יש פניות גם ממאה שערים". חשוד בפדופיליה בבית המשפט (תמונת המחשה)

לפני כחצי שנה יצא לאור הסרט "ידיד נפש", שעוסק בצעיר שנודה מהקהילה החסידית שבה גדל, וחושף התעללות שעבר בידי חבורה של פדופילים. הסרט גרם לטלטלה גם בחברה החרדית, השמרנית, וגרם להעלאת השיח. "היה לנו חשוב לא לייצר דמות של קורבן אלא אדם פועל", סיפרה הבמאית, קלרה וינטר, בפאנל. "זה היה אתגר לגעת בנושא כל כך כאוב ולא מדובר".

"במהלך התחקיר שערכנו הבנתי שזה נושא שחייב להיפתח ושלא מדברים עליו כמעט", היא אומרת. "במגזר החרדי יש בעיה רצינית של חוסר השגחה על ילדים במקווה, בחיידר וברחוב. בנוסף אין ענישה מספיקה של הפושעים, וזה חייב להשתנות". היא מסבירה שהסרט אינו נגד החברה החרדית ולא נועד לפגוע בה, אלא בעד הילדים. "יש כבר גופים במגזר שרוצים לעסוק בנושא ומכירים בנפיצות שלה. זה משמח וטוב. שמחנו לגלות עניין ומיכה מהחברה החרדית. זו עדיין ההתחלה אבל באופטימיות זהירה אפשר לומר שיש שינוי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר