לא חינוכי: בתי הספר רימו - וקיבלו מיליונים

מה עושים מנהלי בתי ספר, עמותות ורשויות מקומיות שרוצים להגדיל את תקציב החינוך? • יש כאלה שפשוט משקרים לגבי מספר התלמידים, סייעות שניות או מגמות שלא נפתחות, ואפילו לא מעבירים משכורות • משרד החינוך טיפל בשנה החולפת ב־56 תלונות

צילום אילוסטרציה: יהושע יוסף ,
צילום אילוסטרציה: יהושע יוסף

עשרות עמותות, מנהלי בית ספר ורשויות מקומיות מסרו בשנת הלימודים האחרונה דיווחים שקריים והוציאו מיליוני שקלים ממשרד החינוך, כך עולה מנתונים שהגיעו לידי "ישראל היום". 

במקרים שבהם בתי הספר אינם שייכים למשרד החינוך, הם אולצו להחזיר סכום מצטבר של כ־3 מיליון שקלים.

לאורך השנים מצאו עמותות, רשתות חינוך וגם מספר מצומצם של מנהלים דרכים יצירתיות כדי להגדיל את הסכום שאותו הם מקבלים ממשרד החינוך. היו שדיווחו על תלמידים שלא באמת לומדים בשנתון או דיווחו יותר מפעם אחת על תלמידים קיימים, אחרים דיווחו על מגמות לימוד שאינן קיימות, ויש גורמים ברשויות המקומיות שניצלו את רפורמת הסייעת השנייה ודיווחו על סייעות שלא באמת עובדות או דיווחו על מספר תלמידים גבוה מ־30 כדי לקבל סייעת נוספת. 

 

שיא במספר התיקים

בשנת הלימודים האחרונה, תשע"ז, טיפל מינהל רישוי, בקרה ואכיפה במשרד החינוך ב־56 תלונות על דיווחים שקריים, שבעקבותיהם הצליחו עמותות, מנהלי בית ספר ובעלי תפקידים ברשויות המקומיות לקבל תקציבים שאינם מגיעים להם. בחלק מהמקרים בעלי התפקידים ברשויות המקומיות הוציאו מיליוני שקלים שלא כדין. 

31 מהמקרים שנבדקו נוגעים לדיווח שקרי, שבמסגרתו דווח על תלמידים שבפועל אינם לומדים בבית הספר או דיווח כפול של תלמידים, על סייעת שנייה בגני ילדים שלא הועסקה וכדומה. ב־16 מהמקרים מדובר בכספים שהועברו לבתי ספר, אך בפועל לא באו לידי ביטוי במטרה שלשלמה הוקצו מלכתחילה, כגון מגמות לימוד שלא נפתחו. 

בתשעת המקרים הנותרים עובדי רשתות חינוך, כלומר עמותות שמפעילות בתי ספר ותיכונים, התלוננו על כך שלא קיבלו את משכורותיהם מהמעסיקים שלהם, בעוד משרד החינוך העביר את התקציבים הרלונטיים לרשת החינוך. 

מדובר בסכומים של מיליוני שקלים בשנה מתקציב משרד החינוך שאינם מגיעים ליעדם. במקרים שבהם בתי הספר שייכים למשרד החינוך, נעשה הליך קיזוז שאינו פוגע בתקציב בית הספר, ובמקרים שבהם מדובר בבתי ספר חיצוניים - הכסף מוחזר. גורם במערכת החינוך העריך כי היקף הסכום שאותו הצליח המשרד לקבל בחזרה ממוסדות חיצוניים בשנה החולפת עמד על כ־3 מיליון שקלים. 

לפי חלוקה למגזרי האוכלוסייה, 37% מהתיקים שנבדקו שייכים למגזר היהודי, 29% למגזר החרדי, 21% למגזר הערבי ו־4% למגזר הכללי.

סך מספר התיקים שבהם טיפל מינהל רישוי, בקרה ואכיפה במשרד החינוך בשנה החולפת הגיע לשיא - ועמד על 120 תיקים. בשנת הלימודים שלפניה, תשע"ו, טופלו 78 תיקים ובתשע"ה טופלו רק 28 תיקים. 

תיקים אלה כוללים, נוסף על הדיווחים הכוזבים שהוזכרו, גם עבירות הסתה של מנהלים, וכן מקרים שבהם גבו בתי ספר סכומים מופרזים במסגרת תשלומי הורים, בניגוד לחוזר התשלומים ממשרד החינוך. 

רק בשבוע שעבר נחשף ב"ישראל היום" כי עשרות מנהלים גבו תשלומי הורים מופרזים, וכי בשנת הלימודים החולפת, תשע"ז, טיפלו במשרד החינוך ב־29 מקרים שבהם הורים התלוננו על גביית תשלומים שלא כדין. 21 מהתלונות נמצאו מוצדקות ובתי הספר נאלצו להשיב את הכספים להורים.

 

"הרפורמות נועדו לילדים"

מנהל אגף אכיפה במשרד החינוך, דודי כהן, ציין כי האכיפה נועדה להבטיח שכל תלמיד בבית הספר וכל ילד בגן יקבל את השירות המגיע לו על פי דין. לדבריו, "לא נשלים עם כך שרפורמות גדולות ומשמעותיות לא יינתנו לילדים. הן נועדו לילדים וכך יהיה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר