המפץ הגדול בטלוויזיה בישראל

השמות הנוצצים, הסכומים המפוצצים ומאבקי האגו האינסופיים: כך נערכים ברשת, בקשת ובערוץ 10 לפיצול ערוץ 2 - ולעידן החדש בטלוויזיה הישראלית

צילום: GettyImages //  ,
צילום: GettyImages //

סוף חודש מארס השנה נפרדה קשת מ"האח הגדול", אחת התוכניות המצליחות והמדוברות שלה בעשר השנים האחרונות, לטובת המתחרים מהרחוב המקביל, רשת. לא בקלות ננטש הבית הנוצץ בנווה אילן, שבימיו הגדולים מיגנט את הצופים והכניס מיליונים. אנשי קשת דאגו להשקיע לא מעט מאמצים, כסף וזמן בהריסתו המוחלטת: פירקו את מערכות החשמל, מילאו את הבריכה בבטון ושברו כל קיר, עד שלא נשאר שום זכר ל"בית המפורסם ביותר בארץ", כפי שנהגו לכנותו. 

"ההיגיון המתבקש אומר שהם יכלו להציע לרשת לקנות את הבית, עם כל מה שהיה בו, ולהרוויח עוד כסף", אומר גורם שבילה שעות ארוכות בבית המפורסם. "אבל העניין פה כרגע הוא לא הסכום שהבית הזה עוד היה יכול להכניס, אלא האגו העצום, אווירת המלחמה והתחרות הקשה שבין הזכייניות".

סיפור חורבן הבית באולפני ג.ג הוא אחד מרבים שמאפיינים את הרוח הנושבת בתעשיית הטלוויזיה בתקופה האחרונה, לקראת הפיצול של ערוץ 2 לשני ערוצים שישדרו שבעה ימים בשבוע. ב־31 באוקטובר, יום שלישי בחצות, ייפסקו שידורי הערוץ במתכונתו הנוכחית, ואת מקומו יתפסו שני ערוצים חדשים: באפיק 12 תשדר קשת, ובאפיק 13 - רשת. באותו לילה יעבור ערוץ 10 לשדר באפיק 14. הערוץ היחיד שלא יזוז ממקומו יהיה "כאן", שימשיך לשדר כרגיל באפיק 11.

גם ברשת וגם בקשת מדברים על "ראייה לטווח הארוך, ולא לנתוני הרייטינג של הבוקר שאחרי", אבל גורמים רבים בתעשייה שעימם שוחחנו סבורים שהתקופה הקריטית ביותר אחרי הפיצול תהיה השנה הראשונה - שלדעת רבים, תחרוץ את עתיד הזכייניות. המפסיד ייאלץ כנראה להתמזג עם ערוץ 10.

על פי נתוני הרייטינג לחציון הראשון של 2017, קשת היא גוף הטלוויזיה המוביל בישראל, ומשדריה תופסים את ארבעת המקומות הראשונים בעשירייה הפותחת. "הכוכב הבא" בראש (31.3 אחוזי צפייה בממוצע), "האח הגדול" במקום השני (30.6 אחוזים), ואחריהן "ארץ נהדרת" ו"עובדה" (27.2 אחוזים לכל אחת).

הנציגות הראשונה של רשת בטבלה היא במקום החמישי, "דה וויס" (26.2 אחוזים), ואחריה "אבודים" (23.6 אחוזים). במקום השביעי נמצאת "הישרדות" (23.2 אחוזים), ואחריה שלוש תוכניות של קשת - "מועדון לילה" (22.4 אחוזים), "מה זה השטויות האלה?" של עדי אשכנזי (22.2 אחוזים) ו"המתחזים" של חיים אתגר (21.7 אחוזים).

בערוץ 10 התוכניות הנצפות ביותר הן "פנים אמיתיות" (כ־12 אחוז בממוצע), שתופסת את המקום ה־24 ברשימה, ו"בייבי בום" (11 אחוזים) במקום ה־25. 

"ברור שמספרים גבוהים זה תמיד טוב, אבל אנחנו לא מודדים את עצמנו לפי המיקום בטבלת הרייטינג", אומר גורם ברשת. "רייטינג זה טוב ליחסי ציבור כלפי חוץ, אבל אצלנו בודקים את כמות הברייקים (הפסקות הפרסומת; ע"ס) ואת ההכנסה מהפרסומות בכל תוכנית, גם אם זה בא על חשבון הרייטינג.

"גם אנחנו יכולנו לעשות עונה קצרה של תשע תוכניות של 'דה וויס', כמו קשת ב'הכוכב הבא', אבל העדפנו פרקים מושקעים יותר ועונה ארוכה של 22 פרקים ארוכים, שתכניס יותר כסף, גם אם נתוני הצפייה יהיו קצת יותר נמוכים. אם תמדוד רק את תשעת הפרקים הראשונים, תגלה ש'דה וויס' עקפה את 'הכוכב הבא'". 

לפיצול של ערוץ 2 יוצאות הזכייניות כשהן סובלות מאיבוד צופים בעת השידור עצמו (צפייה ליניארית) לטובת צפייה מאוחרת (ב־VOD, באינטרנט, בנטפליקס או בסלולר). כך, למשל, "דה וויס" סיימה את עונתה האחרונה עם ממוצע של 27.7 אחוזים (העונה הראשונה, שהיתה המוצלחת ביותר, השיגה 34.9 אחוזים בממוצע); "הישרדות" איבדה חמישית ממספר הצופים לעומת העונה הקודמת (25.2 אחוזים בממוצע לעומת 31.9 אחוזים); ו"המערכת" הסתפקה בממוצע של 18 אחוזים, הנמוך ביותר בכל עונותיה (העונה הנצפית ביותר היתה השנייה, שהשיגה 22.4 אחוזים).

באשר לקשת, עונת הקיץ של "ארץ נהדרת" הסתפקה בממוצע של 25.6 אחוזים - שיא שלילי מאז עונתה הראשונה. ל"מאסטר שף" היתה זו העונה החלשה ביותר, עם 29.5 אחוזי צפייה. "מונית הכסף" סיימה עם 15.8 אחוזים (שיא שלילי לכל עונותיה), ו"נופלות על הרגליים", הדרמה בכיכובן של מילי אביטל ושני כהן, שעלתה עם ציפיות גדולות, הפכה לדרמה החלשה ביותר של קשת מאז 2015, עם ממוצע של 15.2 אחוזים. מיותר לציין שהיא לא תשוב לעונה שנייה.


"דייט ראשון". קורין גדעון בהנחיית סולו ראשונה

בחודשים האחרונים מוציאות הזכייניות לדרך עשרות הפקות בהשקעה כוללת של מאות מיליוני שקלים. למרות הניסיון וההצלחות שרשמו לאורך השנים, גם קשת וגם רשת חסרות כל ניסיון בשידור שבועי רצוף, 365 ימים בשנה, ואף אחת מהן לא עמדה במצב של תחרות יומיומית אמיתית מול שני ערוצים מובילים במקביל.

מלבד המבחר הגדול יותר שיוצע מדי ערב, בימים הראשונים לא ישדרו רשת וקשת הרבה פרסומות - כדי שהצופים לא יזפזפו למתחרה. "הן יוותרו על מאות אלפי שקלים עד למינימום פרסומות", אומר בכיר בתעשייה. מה שכן תראו הם שלטי החוצות ברחבי הארץ, שהזכייניות כבר רכשו מראש לחודשים אוקטובר ונובמבר במיליוני שקלים. "הרחובות ייראו כמו בקמפיין בחירות", אומרים בעולם הפרסום.

אחד הסודות השמורים ביותר בשתי החברות הוא לוח השידורים החדש, שאיתו תעלה כל אחת לאוויר. מדובר בלוח שעבר - ועוד יעבור עד הרגע האחרון, וגם אחריו - אינספור שינויים והתאמות, עד לשיבוצים הסופיים. מיטב המוחות עמלים בחודשים האחרונים על הפרוגרמינג (בניית לוח השידורים), בניסיון לקבוע מתי זמן השידור האופטימלי לכל תוכנית, שיניב את הרייטינג הגבוה ביותר. בפאזל הזה מובאים בחשבון מרכיבים סטטיסטיים ופסיכולוגיים רבים, דוגמת הימים החזקים ביותר בצפייה, הרכב האוכלוסיות הצופות בשעות שונות של היממה, ובעיקר - מה עשוי היריב להציב בכל אחת מרצועות השידור.

ההנחה היא ששתי החברות ירצו לעשות תצוגת תכלית כבר מהרגע הראשון ולירות בתותחים הכבדים כדי ליצור מומנטום. למשל, לא מן הנמנע שבערב אחד תשודר "עובדה" בקשת מול "המירוץ למיליון" ברשת ומול "מצב האומה" של ערוץ 10, או ש"ארץ נהדרת" תצא לקרב מול "אקס פקטור" ו"פנים אמיתיות". דוגמה נוספת: "הכוכב הבא" מול "הישרדות" ו"גידי ואהרוני". ייתכן מאוד שלוחות השידורים ישתנו כבר אחרי זמן קצר, על פי הביצועים ונתוני המתחרים.

הרייטינג של רוב התוכניות, בוודאי בשעות הפריים טיים (23:00-21:00), צפוי לרדת. אם, למשל, תוכנית כמו "הישרדות" נהנתה עד היום מ־25 אחוזי רייטינג, ללא תחרות משמעותית באותה שעה, ו"הכוכב הבא" נהנתה מ־31 אחוזים - הצבתן זו מול זו צפויה לחתוך משמעותית את אחוזי הצפייה בכל אחת מהן. רייטינג נמוך פירושו, כמובן, ירידה בהכנסות, שהרי התשלום עבור הפרסומות נקבע על פי נקודות הרייטינג. בקשת וברשת כבר נכנסו לכוננות ספיגה, ומקווים לסיים את השנה הראשונה לפיצול בהפסדים נמוכים ככל האפשר.

על פי הערכות בתעשייה, תקציב הפרסום הכולל בטלוויזיה צפוי אמנם לגדול ממיליארד ו־30 מיליון שקלים השנה למיליארד ו־150 מיליון בשנה הבאה, אבל אם עד כה התחלק הסכום בין שני ערוצים, 2 ו־10 - מעתה הוא יתחלק בין שלושה.

מי שנהנים מהמצב החדש הם הטאלנטים, שזו שעתם הגדולה. בחודשים האחרונים עסוקים קשת, רשת וערוץ 10 בהחתמות סיטונאיות של טאלנטים, והסוכנים מנצלים את ההזדמנות ומבקשים סכומי עתק. המעבר המדובר ביותר הוא של גיא פינס, שעזב את ערוץ 10 לטובת קשת. על פי הערכות בשוק, שילמה קשת לחברת ההפקות של פינס כ־15 מיליון שקלים בשנה עבור התוכנית. כדי שהצופים בבית יתרגלו לנוכחותו של פינס בבית החדש החליטו בזכיינית לא לשמור אותו עד לפיצול, אלא להעלות את התוכנית שלו כבר ב־10 בספטמבר. הפרומו צולם השבוע.

ניב רסקין ייפרד מתוכנית הבוקר שלו בגל"צ בסוף החודש, לטובת תוכנית הבוקר המתחדשת של קשת, שתעלה כנראה כבר באוקטובר, עוד לפני הפיצול. גיא לרר נוטש את "הצינור" בערוץ 10 לטובת רשת (וכבר החל קרב הבעלות על דף הפייסבוק הפופולרי של התוכנית), ואת מקומו יתפוס טל ברמן, שעוזב את ערוץ הספורט. אודי סגל, שנפרד מחברת החדשות אחרי 18 שנה, יגיש ברשת תוכנית אקטואליה עם לוסי אהריש ב־7 בערב.

גם העובדים מאחורי הקלעים, בכל התפקידים, נהנים מביקוש יוצא דופן ובעיקר מהעלאה במשכורות. יש להניח כי המשכורות יחזרו למקומן הטבעי בתוך שנה מיום הפיצול. 

"הכוכב הבא". גם לקשת יש ריאליטי // צילום: נעם ריבקין פנטון

את השאלטר של ערוץ 2 תסגור קשת ביום שלישי, 31 באוקטובר, בחצות. בחברה כבר עובדים על משדר חגיגי מיוחד עם בכירי הטאלנטים, שיתחיל בערב באפיק 22 ויימשך אחרי חצות באפיק 12. עבור מספר האפיק החדש שילמה קשת סכום עתק של 25 מיליון שקלים במסגרת המכרז: יתרונו, לטענת בכירים בחברה, הוא הצמידות של הספרות 1 ו־2 בשלט והדמיון לאפיק 22. בהודעה הרשמית של הזכיינית נמסר כי "בסקר פנימי שערכנו, התוצאות היו חד־משמעיות - 76 אחוזים מהנשאלים בחרו בערוץ 12". 

הקלף החזק של קשת הוא אוסף הטאלנטים שיופיעו על המסך. בין השמות הנוצצים אפשר למנות את חבורת "ארץ נהדרת", ובראשה אסי כהן, את שופטי "מאסטר שף" עם ישראל אהרוני במקום יונתן רושפלד, את אילנה דיין, ארז טל, אסי עזר, רותם סלע, סטטיק ובן־אל תבורי, עדי אשכנזי, גיא פינס ורבים אחרים.

למרות היתרון הברור של רשת בגזרת הריאליטי, בעיקר אחרי שהעבירה אליה את "האח הגדול", בקשת לא זונחים את הז'אנר. עורך "האח הגדול" הפורש, יורם זק, ועימו ארז טל עמלים בחודשים האחרונים על פורמט מקורי בשם "2025", שאמור לתת פייט לריאליטי הדגל של רשת (ראו מסגרת). 

אחד הז'אנרים שעליהם תשים החברה דגש הוא תוכניות שידוכים ואהבה, שנעלמו מהמסך בשנים האחרונות. לא פחות מארבע כאלו צפויות לעלות במהלך השנה, הבולטת שבהן היא "חתונה ממבט ראשון", בהגשת עידו רוזנבלום. מדובר בפורמט סנסציוני שמקורו בדנמרק ("Married at first sight"), ובמסגרתו גבר ואישה המשודכים זה לזו על ידי מומחים, בהתבסס על נתונים אישיים שונים, ומכירים לראשונה במעמד החתונה.

תוכנית נוספת היא "כמה רחוק", פורמט טלוויזיוני מקורי בהנחיית אילנית לוי, שבמסגרתו נוסעות נשים מהארץ לפגוש גבר ישראלי מצליח שגר בחו"ל, ואחרי היכרות הוא מתבקש לבחור באחת מהן. התוכנית, שתצולם בכמה יבשות, תבדוק אם האישה הנבחרת תסכים לעזוב כל מה שיש לה בארץ כדי לעבור לחיות איתו. 

התוכנית "דייט ראשון", המבוססת על פורמט בריטי, תתעד פגישה עיוורת במסעדה מרושתת במצלמות. זו תהיה התוכנית הראשונה של קורין גדעון כמנחה לבדה, ובקשת כבר החליטו לצלם שתי עונות ברצף. על פי גורם בתעשייה, זו צפויה להיות אחת התוכניות הראשונות שיעלו מייד אחרי הפיצול.  

לכל אלה יתווסף השעשועון "אהבות ושקרים" (שם זמני), שגם אותו תגיש אילנית לוי. הרעיון: זוגות שונים ומשונים, שפאנל מתחלף של סלבס יצטרך לקבוע אם הם אמיתיים.

בזכיינית גם מכינים גרסה טלוויזיונית לסדרת הרשת "משיח" של אודי כגן, עונה שנייה ל"צומת מילר" של אדיר מילר, עונה שנייה ומשופרת של "בייק אוף" (שזכתה בעונתה הראשונה לביקורות קשות ולא השיגה מספרים גבוהים במיוחד, אבל השתלמה כלכלית בגלל תוכן שיווקי), ועונה שנייה של סדרת הדרמה המצוינת "כפולים". 

"בהיעדר מותגי ריאליטי גדולים, נאלצו בקשת לחשוב על פורמטים חדשים עם עלויות נמוכות יותר", אומר גורם בתעשייה. "התוכניות האלה לא משיגות מספרים גבוהים במיוחד וגם לא יוצרות באזז כמו תוכניות ריאליטי וכמו שקשת רגילה, אבל נחשבות לרווחיות.

"מצד אחד, זה פיצוח. מצד שני, מי שמכיר את הנפשות הפועלות יודע שבקשת לא מסתפקים רק במספרים ובהכנסות, אלא גם רוצים באזז וששיחות הברזייה יהיו סביב התוכניות שלהם, וזה משהו שפחות קרה בתקופה האחרונה.

"הם יכולים לטעון כאוות נפשם שקשה להפיק תוכניות ריאליטי במצב של שלושה ערוצים מסחריים, אבל בפועל, אם היו להם היום הזכויות על 'האח הגדול' או על 'המירוץ למיליון', הם לא היו חושבים פעמיים. עובדה שהם עדיין מנסים להביא את הדבר הבא בריאליטי, עם עלויות גבוהות".

בקשת מנסים לשדר קור רוח, לצד הדריכות. "אנחנו היינו חוד החנית במערכה על פתיחת הטלוויזיה בישראל", אומר גורם בחברה. "כבר שני עשורים אנחנו מובילים את טבלאות הצפייה עם התוכניות הנצפות ביותר, בעקביות, בשיטתיות ועם פרוגרמינג מניב. בעלי המניות של קשת מרחיבים כל העת את השקעתם בחברה, מתוך אמונה וידיעה שקשת ועובדיה ימשיכו להוביל את תעשיית הטלוויזיה, המדיה וההפקה המקורית לעוד שנים רבות.

"ליבת הארגון היא תוכן. אנחנו מציעים את התמהיל והמגוון הרחב בישראל של תכנים, מקוריים ובינלאומיים. אסטרטגית, קשת מסתכלת חמש שנים קדימה, בונה מותגים מקוריים, מייצרת תמהיל ומגוון של תוכניות - הכל תחת תפיסה כלכלית מובנית ועקבית". 

בזכיינית בוחרים גם להתהדר בדברים שמחוץ למסך, הנחשבים ליתרון בולט על פני רשת וערוץ 10. בשנים האחרונות השקיעו שם לא מעט משאבים באתר האינטרנט מאקו, שמקודם בכל תוכנית אפשרית, וגם בפעילות מעבר לים, במסגרת KI (קשת אינטרנשיונל) בראשות אלון שטרוזמן. המתחרים טוענים שההשקעה בשני הגופים הללו, בייחוד בזרוע הבינלאומית, באה על חשבון התוכן בארץ. 

"קשת מכינה את עצמה כבר שנים לשידור בערוץ נפרד", אומר איש טלוויזיה. "בעידן של שלושה ערוצים מסחריים, שבו כולם צפויים להפסיד הרבה כסף, לקשת יש כיום חברות בת מצליחות ורווחיות. בשנה החולפת הרבה פורמטים של קשת שודרו ברחבי העולם (13 גרסאות של 'הכוכב הבא', 'חטופים', 'להיות איתה', ועוד), ויש להם את מאקו, שנחשב לאחד האתרים המובילים בישראל".

"החיסרון הגדול של קשת הוא שתמיד הם חיו ברווחה מטורפת ולא ידעו להתמודד עם מציאות עסקית בלתי אפשרית של הפסדים ותחרות על הרייטינג", אומר איש טלוויזיה בכיר. "קח ילד עשיר ותעצור לו יום אחד את המימון, ונראה אותו מתמודד". 


"משחקי השף". עם הרכש יוסי שטרית 

רשת שילמה על הזכות להשתמש באפיק 13 יותר מ־7 מיליון שקלים. בשבוע שעבר כבר הפיצה החברה את המיתוג החדש לקראת המעבר, בסלוגנים כמו "הבית של המצחיקים", "הבית של המתוחכמים" ועוד. 

הקלף החזק של רשת הוא זכויות השידור של מותגי הריאליטי הגדולים בעולם (ובארץ) - "אקס פקטור" (בלי רמי פורטיס אבל עם סאבלימינל), "הישרדות", "דה וויס", "אמריקה גאט טאלנט", "המירוץ למיליון", וכמובן - "האח הגדול", שנלקח מקשת. בעוד שלוש עונות צפוי להסתיים החוזה של קשת עם בעלת הזכויות של "מאסטר שף" (חברת שיין, שהתאחדה עם אנדמול - מבעלות רשת), ורשת תוכל למשוך את זכויות הפורמט.

בגזרת תוכניות האוכל, צפויה רשת להעלות עונות חדשות של "משחקי השף" (עם השף יוסי שטרית), "אוטו אוכל" ו"מהפכה במטבח". מלבד כל אלה יעלו "אבודים" של צופית גרנט, "המערכת" של מיקי חיימוביץ', "שבע בערב" עם לוסי אהריש ועם הרכש החדש אודי סגל, עונה רביעית של "שנות ה־80", עונה שנייה של "לצבי יש בעיה" עם צביקה הדר ועוד. 

ברשת הולכים על כל הקופה ומביאים למרקע את הלוח היקר ביותר, שצפוי לכלול לא פחות מארבע תוכניות ריאליטי בשבוע. עלויות ההפקה של תוכניות ריאליטי עומדות על יותר ממיליון שקלים לפרק, ובתעשייה תוהים כיצד תצליח רשת לעמוד בסכומים הללו, בעידן שבו הרייטינג יהיה נמוך משמעותית. לא מן הנמנע, למשל, שכבר בנובמבר תשודר בימים ראשון ושלישי (הנחשבים לחזקים ביותר בשבוע) העונה החדשה של "אקס פקטור", שמצטלמת בימים אלה, ובימים רביעי ושבת - "המירוץ למיליון", שנמצאת כבר בשלב העריכה. 

בקשת, שהובילה בעבר את ז'אנר הריאליטי, מנסים היום להפחית בחשיבותו. "הצלחת הריאליטי בעשור האחרון נבעה מהבשורה שהז'אנר הביא, מהחידוש, מיכולת המקסום הכלכלי וממצב השוק", אומר בכיר בזכיינית. "היום זה כבר לא המצב. המותגים נשחקו עם השנים, הצופים כבר אדישים למניפולציות, וערכו של הז'אנר יורד. גם בעולם הוא תופס מקום קטן יותר בלוחות השידורים. רק השבוע 'שנות ה־80' השיגה נתון גבוה יותר מ'הישרדות'.

"בראייה קדימה, בטח בתרחיש של שלושה ערוצים מסחריים, מותגי ריאליטי בסדרי גודל כאלה ובכמויות כאלה לעולם לא יוכלו להחזיר את ההשקעה. בסופו של דבר, אלו התוכניות הכי יקרות להפקה בטלוויזיה, בתקופה שבה השוק לא יכול להחזיר את ההשקעה. וזה מצטבר להפסדי עתק".

במאי ריאליטי בכיר מסכים: "כדי להצדיק את סכומי הענק שדרושים כדי להפיק את התוכניות, רשת מחרבים את התוכן על ידי עיוות הפורמט. 'המירוץ למיליון' היא כבר לא תחרות אקסטרים, 'הישרדות' נמתחת על פני 150 דקות מתישות, ו'דה וויס' נכשלה בגלל תקציב ומריחה".

גורם ברשת דוחה את הטענות: "אנחנו נעמוד במשימה, כי העלויות של פרק ריאליטי אחד באורך של 105-90 דקות שוות לשני פרקי דרמה שמשודרים בערב אחד". 

יתרון מובהק נוסף בגזרת התוכן של רשת הוא רצועת הבוקר, ובמרכזה "העולם הבוקר". בזמן שהמתחרים בקשת לא מצליחים לשמור על יציבות ומחליפים את המגישים אחת לכמה שנים, התוכנית בהגשת אברי גלעד והילה קורח נחשבת ליציבה ולמצליחה ביותר. בחציון האחרון היא השיגה 6.2 אחוזים לעומת 5.8 אחוזים לתוכנית של קשת ו־3.7 אחוזים ל"אורלי וגיא" בערוץ 10.

לקראת המעבר לשבעה ימים בשבוע מתכננים ברשת ובקשת שדרוגים ברצועה. ברשת בונים אולפן חדש ומאריכים את הרצועה. בקשת גייסו את ניב רסקין, שינסה להתמודד עם המתחרים.  

בעיה קשה של רשת היא הכישלונות הרצופים בתוכניות בידור והומור. אחרי שאיבדה את "מצב האומה" לערוץ 10 בינואר 2015, נכשלת הזכיינית פעם אחר פעם בז'אנר. הכישלון הצורם האחרון היה "זה המצב" בהנחיית ירון ברובינסקי ומולי שולמן, שנעלמה מהמסך אחרי 13 תוכניות, עם ממוצע של 12.8 אחוזים. לעומתה מציגה קשת את "ארץ נהדרת", הנחשבת למדורת השבט ולאחת התוכניות המצליחות בכל הזמנים, ואת "מועדון לילה". 

"במשך שבע עונות טיפחנו את 'מצב האומה', השקענו בה והאמנו בה, על אף הקשיים, הרייטינג הנמוך והביקורות", אומר גורם ברשת. "כשהם עזבו, נאלצנו לחפש את הדבר הבא בבידור, ואנחנו עדיין מחפשים". 

מחוץ למסך סובלת רשת מנחיתות לעומת המתחרה. אתר החברה, שהיה אמור לעבור מיתוג מחדש, לא מתרומם, ובחודשים האחרונים סובל מגל של עזיבות. למרות הכל, גורם בזכיינית סבור כי הדיגיטל של הזכיינית יתרומם לאחר עליית "האח הגדול". "זה פורמט שהנוכחות שלו ברשת גדולה בכל העולם, עד כדי כך שיש מדינות שמייצרות חומרים מיוחדים לאתר, שלא משודרים בטלוויזיה. ברגע שהוא יעלה לאוויר, אנחנו צופים עלייה חדה בנתונים ובכניסות".

השבוע פורסם ב"דה מרקר" כי מנכ"ל רשת, אבי צבי, מנסה לגייס אנשי עסקים ישראלים כמשקיעים בחברה, לקראת הפיצול. "חיפוש אחר בעלי מניות חדשים זה מצב תמידי", אומר גורם המעורה בפרטים. "זה לא מעיד על מצב כלכלי לא טוב. להפך, מצבנו היום הוא הטוב מכולם. רשת החזירה את כל החובות לבנקים בשש השנים האחרונות והפכה לחברה רווחית. יש לנו 100 מיליון שקלים בקופה מעסקת אנדמול, שעדיין לא נעשה בהם שימוש (בדצמבר 2013 רכשה אנדמול 33 אחוזים ממניות רשת ב־100 מיליון שקלים; ע"ס)".

מאחר שמדובר בחברות פרטיות, המספרים האמיתיים של כולן נשארים חסויים, כמובן.


לוסי אהריש. חימום בגזרת הבוקר

בעוד קשת ורשת עמוסות במשחקי אגו וכוח, ערוץ 10, שיהפוך ל־14, מיצב את עצמו כאלטרנטיבה שלא מתחרה בתוכניות הבומבסטיות. כדי להמחיש את הבידול הזה הציע הערוץ במכרז סכום סמלי בלבד על מספר האפיק החדש: שקל אחד ו־54 אגורות.

"לאורך השנים הצלחנו למצב את עצמנו כערוץ איכותי", אומר בכיר בערוץ. "גם הפכנו לרווחיים אחרי שנים ארוכות של הפסדים. 2017 תהיה השנה הרווחית השלישית שלנו. אחד היתרונות הבולטים שלנו הוא שאנחנו היחידים שרגילים להתנהל שבעה ימים בשבוע, כולל בשעת משבר".

מאידך, החיסרון של הערוץ הוא שהצופים בו הם המבוגרים ביותר - ממוצע הגילאים עומד על 53, לעומת 47 ברשת ו־45 בקשת. שני האתגרים המרכזיים של הערוץ יהיו המעבר לאפיק 14 והמעבר מהמקום השני בצפייה למקום השלישי - שיגרור בהכרח גם ירידה בהכנסות. 

"כשלצופה בבית תהיה אופציה לבחור בין שתי תוכניות גדולות ומובילות מז'אנרים שונים, שישודרו בקשת וברשת, יהיו צופים של ערוץ 10 שיערקו", בטוחים בקשת וברשת. "השאלה תהיה מה הם יבחרו לשים מול התוכניות האלה: תוכנית דומה או דווקא תוכנית 'איכותית', שתמחיש את השוני שלהם".

"אנחנו מאמינים באינטליגנציה של הצופים, בנאמנות ובתוכן, יותר מאשר במספר שמקישים בשלט", אומר גורם בערוץ 10. "הקהל שלנו נאמן לנו כבר כמה שנים, ואנחנו מאמינים שהוא ימשיך איתנו גם במעבר לאפיק 14".

בניגוד למתחרים, בערוץ לא מתכוונים להשקיע מיליוני שקלים בפרסום, ואת הטאלנטים שלהם לא נראה על שלטי החוצות. "אנחנו נחושים לעבוד בהתנהלות עסקית ברורה ולא להיגרר לתחרות על טאלנטים ועל הוצאות שיווק, אלא להתמקד בתכנים שלנו, כי משם תבוא התוצאה". 

את החציון האחרון סיימו בערוץ עם ממוצע של 7.5 אחוזים בפריים טיים - ממוצע הפריים טיים הנמוך ביותר מאז 2013. התוכניות המובילות של הערוץ הן "פנים אמיתיות" של אמנון לוי, "גב האומה", "גידי ואהרוני", "בייבי בום" ו"שי בשישי" עם שי שטרן, שבשבועות האחרונים הניבה יותר מ־9 אחוזים וצמצמה את הפער מול "שמחות" (ששודרה ברשת).

לכל אלה צריך להוסיף את הרצועות הקבועות - "היום שהיה" עם גיא זהר, "הצינור" עם הרכש החדש טל ברמן, ו"הכל כלול" עם סיון כהן, שתפסה את זמן השידור של גיא פינס וכבר ביומה השני השיגה 9.7 אחוזים והצליחה לעקוף את "תוכנית חיסכון" של ערוץ 2 (שהסתפקה באותו ערב ב־7.8 אחוזים). לשם השוואה, במשך שבע שנים וחצי הצליח פינס לעקוף את המתחרים ארבע פעמים בלבד.

אחת היריבויות המעניינות ביותר על המסך תהיה כשפינס יעלה לאוויר בקשת ויתמודד מול סיון כהן ב־10 ומול הצמד החדש אהריש וסגל.

רצועה חדשה בערוץ 10 שתענה על עזיבת פינס תהיה תוכנית לילית חדשה (22:30) בהגשת סיוון קליין ואריאל מרגלית, שתעסוק בתרבות ובידור. 


אריאל מרגלית וסיוון קליין. בידור לילי

הפיצול של ערוץ 2 צפוי להשפיע גם על תאגיד השידור הציבורי "כאן". אף שערוץ הטלוויזיה של "כאן" יהפוך כנראה לרביעי בגודלו, יש לו שני יתרונות משמעותיים. האחד - שבעוד הערוצים המסחריים מדממים, הוא אינו תלוי בגורמים מסחריים חיצוניים, אלא ממומן על ידי המדינה. והשני - שאפיק השידור שלו, 11, לא ישתנה, כך שצופיו לא יצטרכו לשנות את ההרגלים. 11 יהיה גם הראשון באפיקים החדשים, ובתאגיד מקווים שבזכות הצימוד לקשת, יהיו צופים שיזפזפו אליו - ואולי גם יישארו.

לשם כך מתכוונים ב"כאן" להעלות כבר בספטמבר שורת תוכניות חדשות, בהן "טיול אחרי צבא" - סדרת מסע דוקומנטרית מקורית שבמסגרתה יצאו המוזיקאים פבלו רוזנברג וגל תורן לטיול תרמילים בהודו, שאותו לא עשו מעולם; תוכנית תחקירים חדשה על עולם הפשע והעבריינות, בהנחיית גור מגידו ורוני זינגר; עונה שלישית של תוכנית הסאטירה "היהודים באים"; ועוד. תוכניות נוספות צפויות לעלות אחרי החגים.

ומה באשר לחדשות? בשלוש השנים הראשונות אחרי המעבר ישדרו קשת ורשת את המהדורה של חדשות 2, שתשנה את שמה ל"החדשות". הצפייה במהדורה בשני האפיקים במקביל צפויה להגדיל את מספר הצופים במהדורה. כבר עכשיו מנסות שתי הזכייניות לנכס לעצמן את המהדורה, עם המעברון החדש שהוסיפו בתחילתה ובסופה.

על פי החלטת הרשות השנייה, בשנת 2020 ייערך מכרז על החדשות, שבו יוכרע איזו משתי החברות תזכה בשיתוף הפעולה, ואיזו תצטרך למצוא אופציה חלופית. עד אז ייאלצו קשת ורשת לתאם עם חברת החדשות את היציאה לפרסומות בזמן המהדורה. בערוץ 10, שימשיך לשדר את המהדורה שלו, יוכלו לנצל את המצב, ואולי למשוך עוד צופים ולהגיע לשעות הפריים טיים עם נתונים טובים יותר.

"האח הגדול" מול "2025"

הפיל הגדול בחדר הוא העונה החדשה של "האח הגדול". אף שהעונות האחרונות בקשת לא היו מהמוצלחות שידעה התוכנית מבחינת נתוני הצפייה, זו התוכנית שבה משקיעה רשת את מלוא משאביה, וזו שמדירה שינה מעיניהם של אנשי קשת.

התכנון המקורי היה לעלות לאוויר ערב הפיצול. בפועל, נאלצה רשת לדחות את העלייה כי לא היתה מוכנה, וכרגע התכנון הוא לעלות במהלך השנה הבאה, כנראה אחרי פסח. רבים סבורים שכישלון של "האח הגדול" עלול לחרוץ את עתידה של רשת.

כאמור, הבית המפורסם בנווה אילן נהרס כליל. חברת ההפקה שבנתה את הבית ההוא, קופרמן הפקות, נרכשה מאז בידי אנדמול, שבונה אותו מההתחלה בהשקעת עתק המוערכת ביותר מ־20 מיליון שקלים. "בפורמט הזה לא חוסכים", אומר אחד המעורבים. "כל מה שהם רוצים - יהיה להם".

המשפט שחוזר על עצמו בישיבות התוכן הוא הבידול מ"האח הגדול". המהלך המובהק הראשון יהיה החלפת האח הגדול באחות גדולה. לנעליים העצומות שהותיר יורם זק תיכנס רווית ליאור מנדל, שנחשבת לאחת מעורכות הריאליטי הטובות והמוערכות בתעשייה, עם רזומה שכולל את רשת, קשת וערוץ 10.

"רווית היא מלכת הריאליטי", נאמר בהודעה הרשמית של רשת. "היא עומדת מאחורי הלוקליזציה לפורמטים הבינלאומיים כמו 'המירוץ למיליון', 'הישרדות' ועכשיו 'האח הגדול'. עצם הצבתה של אישה בתפקיד האח הגדול היא הסנונית הראשונה לשינויי הפורמט ברשת".

לא צריך להיות איש טלוויזיה כדי להבחין שבהודעה לא הוזכר הפרויקט האחרון של ליאור מנדל בקשת - "אמזונס". זו התוכנית שהיתה אמורה לתת קונטרה ל"הישרדות", אבל כשלה בכל המדדים - החל מהליהוק, דרך התוכן והיעדר פורמט ברור, הקשיים בהפקה ובצילומים וכלה בנתוני הצפייה ובביקורות. הפורמט נחשב לאחד הכישלונות הגדולים והמביכים של קשת, ובסופו של דבר גם הביא לעזיבה של ליאור מנדל ולחזרתה לרשת.

לצידה של ליאור מנדל הוצבה המפיקה הראשית דנה אדרי, הנחשבת לאחת ממפיקי הריאליטי הטובים בארץ. יתרונה הגדול הוא הכרת "האח הגדול" על בוריו, לאחר שעבדה שם ארבע עונות לצד יורם זק. לתפקיד המלהק, אחד התפקידים החשובים בפורמט, מונה מושיק ישראל, שנחשב לאחד המלהקים המוערכים (גם הוא עבד בעבר בצוות הליהוק של "האח הגדול"), אבל זו פעם ראשונה שלו כמלהק ראשי.

אחת השאלות המעניינות בפורמט היא מי ייכנס לנעליהם של ארז טל וקורין גדעון בתפקיד המנחים. אחד השמות הבולטים שהוזכרו הוא צביקה הדר, אם כי ההחלטה על זהות המנחים טרם התקבלה.

"רשת מקבלת פורמט מאוד מזוהה, והאתגר הגדול ביותר שלה הוא לבדל אותו", אומר איש טלוויזיה בכיר. "זו משימה לא פשוטה להרגיל את הצופים ל'אחות גדולה' ולגרום לפורמט, בעונה ה־11 שלו, להיות חזק ורלוונטי, לעמוד בתחרות ולייצר באזז - בייחוד אחרי שתי העונות האחרונות, שבהן הוא לא הצליח כמו בעבר". 

בקשת מתייחסים לאיום ברצינות. במשרדים ששימשו בעבר את קופרמן הפקות ברמת החייל בתל אביב - בדיוק אותם משרדים שבהם נולד "האח הגדול" המקורי - יושבים בימים אלה יורם זק וארז טל בחשאי ומנסים להמציא את הריאליטי שיגרום ל"אח הגדול" להיראות מיושן ויחזיר להם את הבכורה בז'אנר.

מדובר בפורמט עתידני, שזכה לשם הזמני "2025". עורכי ומפתחי תוכן מעריכים שגם הוא, כמו "האח הגדול", יתבסס על קבוצת אנשים שונים ומשונים, שייסגרו במקום אחד. "רק חמישה אנשים יודעים בדיוק מה הפורמט", אומר עובד בקשת.

לתפקיד המפיקה הראשית מונתה תחיה אביכזר, אחת המפיקות המובילות בארץ, שהפיקה בעבר כמה עונות של "האח הגדול" ומכירה כל מילימטר בבית המפורסם. לתפקיד המלהק מונה צחי אליהו - שגם הוא, ניחשתם נכון, מלהק "האח הגדול" בעברו, ועבד גם כמלהק הראשי של רשת. על פי ההערכות, שתי התוכניות יעלו ראש בראש באביב 2018.

erans@israelhayom.co.ilטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר