כבר ארבע שנים שצה"ל, בשקט ובצנעה, ומבלי לסכן את המקומיים, מסייע לתושבי רמת הגולן הסורית לשרוד את מלחמת האזרחים הקשה המתחוללת במדינה מזה 6 שנים. כעת, ואחרי חודשים ארוכים של הסתרה, חושף צה״ל לראשונה את פרוייקט "שכנות טובה" שבמסגרתו מעבירה ישראל ציוד רב לסוריה ומטפלת בפצועים המגיעים לגבול עם ישראל. הסיוע מתמקד באזרחים מקומיים בלבד, מתוך כוונה שהעזרה הישראלית תדרבן את האזרחים הסורים למנוע משטחם פיגועים לכיוון ישראל.
מאז תחילת מלחמת האזרחים בסוריה לפני שש שנים, נהרגו חצי מיליון בני אדם, 2 מיליון נפצעו, ו-6.5 מיליון נעקרו מביתם. 5.9 מיליון איש מוגדרים כפליטים, ולתשתיות בסוריה נגרם נזק שיידרשו כ-30 שנה לשקמו. מאמץ הסיוע ההומניטארי של צה״ל לאזרחים סורים המתגוררים בסמוך לגבול עם ישראל החל בהיקף מצומצם בשנת 2013, אך בשנה האחרונה תפס תאוצה עם הקמתה של מנהלת "שכנות טובה".

מסייעים אך לא מתערבים בלחימה // צילום: דובר צה"ל
לפי הצבא, מטרת המהלך היא לייצר ״יחסי שכנות טובים יותר שיובילו למניעת פעילות חבלנית וכן הרחקה וריסון של גורמים עוינים מגבולה של מדינת ישראל״. כל זאת, תוך שמירה על מדיניות אי ההתערבות של ישראל בנעשה בסוריה. מדבריו של מפקד אוגדה 210, תא"ל יניב עשור, ישראל לא פונה לאזרחים שלהם היא מגישה סיוע ומבקשת מהם למנוע פיגועים לשטחה של ישראל, אך ההנחה היא שאותם תושבים שלהם ישראל מגישה סיוע ימנעו ניסיונות לפגע בישראל משטחם. הסיוע לסוריה מתבצע באמצעות אנשי קשר מקומיים.
200 אלף ידידים פוטנציאלים
הסיוע האזרחי ניתן לאותם אזרחים המכונים ״בני המקום״ ומתגוררים בכ-80 כפרים ברצועה שבמרחק בין 10 ל- 15 ק״מ מהגבול עם ישראל. במקום מתגוררים כ-200 אלף תושבים. אותם אזרחים הן בעלי שייכות שבטית מסורתית, בעלי אג׳נדה מקומית, שחיים חיים פשוטים בכפר. מדובר בתושבים קבועים, לא זרים או כובשים, המחוייבים לשטח שבו הם גרים. כאמור, מפברואר 2013 ועד יוני 2016, הסיוע לאותם אזרחים היה בעיקר סיוע טקטי מזדמן, וכלל העברת ציוד מאוד מינימאלי, כמו גם וטיפול בפצועים.
לפני כשנה, עם הקמת מנהלת ״שכנות טובה״, נקבעו בצה״ל מספר עקרונות פעולה, שכוללים בין היתר מגע ישיר עם אזרחי הצד השני, רציפות במטרה לייצר בצד השנה תחושת אמינות, וניצול הזדמנויות אזרחיות. לשם העברת הציוד הוקמה תשתית של אנשי קשר אזרחיים בצד השני, שמתאמים את העברת הפצועים, ומצביעים על סוג הציוד והתרופות שחסרים להם. מימון הפרויקט מגיע בעיקר מתרומות, כאשר התקצוב הצה״לי לפרויקט נמוך יחסית.


"לייצר תחושת אמינות בצד השני" // צילום: דובר צה"ל
הסיוע מתבצע בשלושה תחומים עיקריים. הראשון הוא התחום הרפואי, שכולל טיפול בחולים, העברת תרופות והכנסה לישראל של אוטובוס מלא בילדים ומלוויהם פעם בשבוע. בשמונת החודשים האחרונים נכנסו לישראל במסגרת זו 612 ילדים ו-600 מבוגרים.
תחום נוסף שבו מסייעת ישראל הוא תחום התשתיות, ובין היתר הועברו לכפרים המקומיים 7 גנרטורים ומיכלי סולר. כן הועברו צינורות למים ומבנים שניתן להעבירם ממקום למקום. צה״ל אף העביר לצד השני 6 פרדות שישאו את הציוד ההומניטארי בהרים.

צה"ל מעביר מדי שבוע ציוד תינוקות, מזון ותרופות // צילום: דובר צה"ל
בתחום האזרחי, מעביר צה״ל לצד השני מזון לתינוקות, טיטולים, מזון וקמח, בגדים ונעליים. רק בחודש יוני השנה ביצע הצבא 27 מבצעי העברת ציוד. ההעברה מתבצעת בדרך כלל בשעות הלילה. כאשר הצבא מעביר את הציוד לצד השני של הגדר, והאזרחים שאיתם מתואמת ההעברה באים לקחת אותה לאחר כמה זמן.
בקרוב: מרפאת קבע על הגבול
בתוך כך, בעוד כשבועיים צפוי ארגון אמריקאי להקים מרפאה לטיפולי שגרה על הגבול, שאליה יגיעו אזרחים סורים. בית החולים יוקם מעבר לגדר המערכת לכיוון הצד הסורי, אך בשטח ריבוני ישראלי. ״הסיוע הישראלי מציל חיים באופן יום יומי״, אמר תא״ל עשור. ״כשהוא לא מציל חיים, הוא מקל על המצב ההומניטארי. במקביל הוא משפר את קיום מרחב האבטחה בגבול ומרסן פח״ע״.
בהתייחסו למצב הביטחוני מעבר לגדר אמר מפקד האוגדה כי חיזבאללה נמצא מעבר לגדר ברמת הגולן, אך לא בקרבת הגבול. לדבריו, ״חיזבאללה לא הולך פה עם דגל חיזבאללה. הוא עובד פה בצורה חשאית יותר״. על הנוכחות הרוסית באזור אמר: ״הרוסים צריכים לפרוס משטרה צבאית, אבל זה עוד לא קרה״.
על זליגות הירי לאחרונה אמר תא״ל עשור כי ישראל מגיבה על כל ירי ופוגעת בכלי שירה. ״אם לא היינו עושים את זה, זה היה קורה יותר״. בצה״ל הסבירו כי החליטו לחשוף את פרויקט הסיוע ההומניטארי לתקשורת למרות חשש שהחשיפה תפגע בפרויקט, בין היתר לאור העובדה שאנשים רבים מאוד מעורבים בפרויקט הסיוע הישראלי, והתקשורת הזרה מפרסמת פרטים שאינם מדויקים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו