אוכלת ספרים

חגי תשרי הם שעתם היפה של ספרי הבישול, למתנה או לפינוק עצמי • הילה אלפרט עושה סדר על המדף הכי טעים בספרייה

משתה, גיל ססובר.

ים, יבשה, איש, אישה

"שכן לפנינו סיפור מופלא על אודות ארוחה שבה מוצעות לתיאבון שש מאות מנות שונות, האומנם תאכל הכל? ודאי שלא, אך מבחר עצום זה מאפשר בחירה גדולה בהרבה מהמקובל, לכן בהיותך מאושר על המספר הגדול והולך של אפשרויותיך, לא תעז לכהות באותו אמפיתיאטרון אשר שולט בך, כך גם כאן בחר והותר את השאר ללא התמרמרות, על שהנותר אינו מסב לך עונג, תן דעתך שיש בו מקור עונג לאחרים והיה פילוסוף".

במילים האלה של המרקיז דה-סאד נפתח "המשתה" של גיל ססובר. טלאים, דגים, פירות ים, ברווזים וחזירי ים הם חומרי הגלם שמהם מורכבים המתכונים של ססובר, שנולד ליד הים של חיפה והבכיר לחופו של נמל יפו ולאורכם של ברים ומסעדות בתל אביב. לא פעם ראיתי אותו בקיפולו של לילה בין כוסית לסיגריה. לעיתים הוא קושר שיחה, לפעמים נראה מתבונן כמו מנסה לצוד איזה הרהור.

דייגים, אלכוהול, תאווה למעשה האהבה, בשרו ושאר רוחו הם חומרי הגלם שמהם מורכבת הכתיבה. מחוברת ישר למקום שבו פועמת התשוקה, הרבה לפני שמבקשים ממנה לדגמן למצלמה או להתנהג יפה, מציתה רעב בכל נימי הגוף.

כמו המתכונים ככה גם המילים של ססובר לא מחפשות דרכים להתקשט. מדויקות הן אומרות את שלהן חד וברור, ועל הדרך נושכות את הראש הקורא. את מקום התמונות תופסים ציורים נהדרים של ליאורה זמלמן שמצליחים להעניק הבעה לכל נתח או דג המחכים לתורם להיקרא למחבת של ססובר. את הספר ערכה הסופרת גיא עד, אישה היודעת את תענוגות האוכל והכתיבה.

משתה, גיל ססובר.
הוצאת כנרת, 98 שקלים



ניחוח צרפתי יקר

סיפודפדיה הוא ספר בלי גבולות. כמו מסעדת "מול ים" שהוציאה אותו לאור וכמו שלום מחרובסקי, הבעלים שלה והיזם של הספר, סיפודפדיה לא מסתפק בחופי הים התיכון או בגדל לאורכו. מחרובסקי שהיה הראשון שייבא לארץ לובסטרים ואויסטרים יצר ספר שנסע בעולם לצלם את היפים שבפירות הים, ללכוד דייגים היוצאים לצוד במחוזות רחוקים מכאן. גם הצלם החתום על התמונות המרהיבות הוא סקוטי בשם קליי מקלאקן.

הספר מחולק לשני חלקים. החלק הראשון מוקדש למקרא שבו מצוין שמו של כל אחד מיצורי הים בשבע שפות, לצד צילום שבו הוא נראה הכי יפה שיכול להיות. זהו לא מדריך עם כוונה להתעמק בהיסטוריה או בתכונות של כל המצולמים בו, רק לעשות סדר באיך קוראים למי, שהרי חבורת הים הזו מסתובבת בעולם עם המון שמות. דגים כגון בורי או מושט לא תמצאו שם. הם מעולם לא הוגשו ב"מול ים", וגם כאן נשארו בחוץ.

החצי השני מוקדש למתכונים שנולדו במטבח המסעדה. הם אינם מנסים לשחק אותה ביתיים ואין שום הנחות בחומרים או במכשור הנדרש על מנת להפוך אותם קלים לביצוע. כדרכו של יורם ניצן, השף של מסעדה, הם ברורים ומדויקים, מיועדים לבשלנים מתקדמים.

כל אלה התבשלו לספר מרהיב, עם ניחוח צרפתי, שלאן שהוא הולך כולם מסובבים אחריו את הראש. הוא לא בא להסתחבק עם דייגי יפו והוא חלילה לא מזיע על חולות תל אביב, הוא עולה 300 שקלים, רשימת החומרים במתכונים כוללת צדפות, לובסטרים, לנגוסטינים ומיני דגים נדירים. כמו שאמרה לי הציירת: "סוף סוף מישהו העז להוציא כאן ספר בישול בלי לנסות ולהקטין".

סיפודפדיה, שלום מחרובסקי ויורם ניצן.
הוצאת A' Point Books, 300 שקלים



נצר לשושלת מבשלת

אליאס חינאווי היה בן 16 כשאבא שלו, נג'יב חינאווי, נפל ומת בכניסה לאטליז המשפחתי ברחוב קדם, השאיר אחריו חמישה בנים ובת. מתוקף בכורתו נאלץ אליאס, תלמיד טוב שדווקא אהב ללמוד, לעזוב את בית הספר וללכת לעבוד באטליז. שנים אחר כך הוא סיפר שלא הגיע לשם מוכן. ניסו לשים לו רגליים, סוחרים רימו את הילד ואת אחיו איפה שרק אפשר: במשקל, באיכות הנתחים ובאספקה. אבל אליאס התעקש ולמד. ועוד איך למד.

עם השנים התרחב העסק ואטליזים תחת השם חינאווי פזורים בכל אזור המרכז. נחלקים בין צאצאיו של אליאס לאלה של אחיו ניקולא, שאותו החזיר מחו"ל כשקנה לו חנות קטנה ברחוב יפת.

החודש הוציא ב'שארה חינאווי, האחיין של אליאס והבן של ניקולא, ספר בישול ובו מתכונים שצמחו במטבח שלו, מתכונים שאסף מחבריו השפים ומתכונים מבית המשפחה, שהם גם אלה העושים את עיקר החשק לקום ולבשל.

זהו ספר גדול המתקשט באיורים ובצילומים, ורק חבל שהמקרא המוצלח המוקדש לחלקי הפרה מתעלם מנתחי הכבש שהוא הבשר שבו מתמחה המשפחה.

ספר הבישול של ב'שארה, ב'שארה חינאווי.
הוצאה עצמית, 139 שקלים



דוקו של אוכל תל-אביבי

צאו מהמטבח, שום מתכונים לא יבואו לכם מהספר שחיבר נתן דונביץ' "מקיוסק גזוז עד מסעדת שף, מאה שנות אוכל בתל אביב".

ספר שכרסו עבה, מלאה במסע תיעודי המתחקה אחר תולדות בתי האוכל של העיר שבה נולד דונביץ' בשנת 1926. אביו, סוחר תבואות אמיד, הבהיל את אמו לביתו של ד"ר יצחק פרויד שם, על שולחן האוכל, הגיח לאוויר העולם מי שעתיד להיות מייסד מוסף "הארץ".

חוויית הלידה המכוננת, והמטבח של אמא שהיתה "מבשלת מחוננת", הפכו את דונביץ' לאדם שאוכל משמח אותו, מעיר את סקרנותו ונחרת היטב בזיכרון 86 שנותיו, עד שלפני שנתיים החל בכתיבת הספר. עיקר כוחו הוא בתיעוד המוקדם יותר של סצנת האוכל בעיר, ובתיאור בתי האוכל שדונביץ' ידע באופן אישי.

מגובים בתמונות ארכיון מצליחים הסיפורים לנגב את האבק ממטבחי העבר, לשרטט היסטוריה של עיר גדולה ששנים חיפשה את דרכה לנורמליות בשמחת האוכל והשתייה.

מקיוסק גזוז עד מסעדת שף, נתן דונביץ'.
הוצאת אחוזת בית, 128 שקלים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר