פיצה, גלידה, דגני בוקר, עוגות - ילדים עם רגישות לחלב ומוצריו לא זוכים בדרך כלל ליהנות מהמאכלים האהובים האלה במלואם. מחקר חדש עשוי לשנות את תמונת המצב הזו.
במחקר, שנעשה בביה"ח וולפסון בחולון, ילדים שסבלו מאלרגיה לחלב נחשפו לראשונה למוצר חלב אפוי תחת השגחה רפואית ו"החלימו" מהאלרגיה. כעבור חצי שנה נחשפו הילדים לפיצה, ובהמשך לחלב ניגר. בסך הכל השתתפו במחקר 85 ילדים, שהצעירים שבהם בני שנה. יותר מ־80 אחוזים מהם עברו את השלב הראשון בהצלחה והמשיכו לצרוך מוצרי חלב אפויים. העבודה נעשתה בשיתוף עם שני בתי חולים נוספים: איכילוב בתל אביב והעמק בעפולה.
"אפייה בטמפרטורה גבוהה גורמת לשינוי במבנה המרחבי של המזון, כך שהוא הופך להיות לא אלרגני", הסביר פרופ' אילן דלאל, מנהל מחלקת ילדים ומנהל השירות לאלרגיה ילדים בביה"ח וולפסון.
הטיפול שנבדק הוא מהיר ופשוט יחסית, ואפשר להתחיל אותו כבר מגיל שנה. במהלך הטיפול ההורים מקבלים מתכון לעוגה שמכילה כוס חלב ושזמן האפייה שלה הוא יותר מ־30 דקות. לאחר מכן ההורים מגיעים עם העוגה ועם הילד למרפאת חוץ בבית החולים. הילד מתבקש לאכול מהעוגה במנות מדודות לאורך שעתיים, בהשגחת הצוות הרפואי. אם לא נרשמות תגובות אלרגיות, הילד רשאי לאכול מאכלי חלב אפויים שעד כה נאלץ להתרחק מהם ומוצרים שעליהם נכתב "עלול להכיל חלב".
בהמשך, ב"מבחן הפיצה", הילדים נחשפים למוצרי חלב שעברו אפייה ממושכת פחות, וכעבור שנה אפשר לחשוף אותם בהשגחה גם למוצרי חלב "רגילים". כ־1.5-1 אחוזים מהילדים בישראל סובלים מאלרגיה לחלב ברמה כזו או אחרת.
פרופ' דלאל הזהיר הורים לילדים אלרגים לחלב מלנסות לתת לילדיהם מוצרי חלב בבית בעצמם: "החשיפה הראשונית חייבת להיות בבית החולים, כי בכל זאת יש 20-15 אחוזים שמגיבים. היו גם בודדים עם תגובה מסכנת חיים. אסור לעשות זאת בבית".
טיפול אחר של חשיפה לגורם האלרגיה ו"ריפויה" נעשה בביה"ח אסף הרופא בצריפין. שם מדובר בטיפול שעלותו 6,000, שקלים ושנמשך תקופה ממושכת - לעיתים שנה ויותר. טיפול זה כולל ביקורים רבים בבית החולים וחשיפה למנות הולכות וגדלות של גורם האלרגיה. כמו כן, אי אפשר להתחיל אותו אצל ילדים צעירים.