נוקב, לא סחבק, אוהב ומעריך נשים ורואה בהן את מרכז העולם, הולך בלי סמארטפון וקורא רק את המאמרים ב"הארץ". הרב יגאל לוינשטיין, שהסעיר את המדינה פעמיים בתוך שבעה חודשים, הוא אחד האנשים המרתקים והבלתי מפוענחים בציונות הדתית. איך הפך הנער החילוני מאילת, שהעביר את צעירותו בגלישת גלים בים, לאחד הרבנים מעוררי המחלוקת ומושכי האש במדינת ישראל, שמצליח לחלץ תגובות מראש הממשלה, שר ביטחון וצה"ל - ולעורר את השיח הישראלי לדיון בסוגיית שירות הנשים בצבא.
הרב יגאל לוינשטיין נולד לפני 60 שנה, כאמור למשפחה אילתית חילונית. בראיון שנערך עימו בעבר סיפר כי בביתו לא היתה שום זיקה דתית, לא הדלקת נרות שבת, וגם ארוחות שישי לא היו חלק מההווי המשפחתי, כיוון ש"זה היה זמן של תכנון יציאות, מסיבות ומפגשים עם בנות. כל מה שמעסיק נער מתבגר באילת", כדבריו.
אביו יעקב היה סמנכ"ל בחברת המכרות בתמנע ואמו, גלוריה, היתה מורה לאנגלית. בנעוריו התחרה בהשטת מפרשיות, זכה באליפויות ארציות והיה רחוק מקום אחד מהעפלה לאולימפיאדת מינכן ב־1972. לאחר מלחמת יום הכיפורים התגייס לצה"ל ושירת בשריון באזור סיני. הפעילות המבצעית היתה כזו שהכניסה משמעות לחייו, אך חבריו מספרים שכבר היה עסוק בשאלה מה הוא רוצה מהחיים האלה.
הוא חתם קבע, מונה למפקד פלוגה ובמשך השנים התקדם בשירות מילואים עד לדרגת סגן־אלוף (מיל'). כשהשתחרר פנה ללימודי יהדות והגיע אל מכון "מאיר", שם פגש את הרב דב ביגון, שמספר ל"ישראל השבוע": "זה היה לפני כ־30 שנה, אני זוכר שהגיע בחור צעיר ודעתן. הוא לא היה נער צעיר ומבולבל. אחיו, שהיה טייס בחיל האוויר, החל תהליך של חזרה בתשובה והוא בא בעקבותיו. הוא היה בחור רציני. ראיתי שהוא לא סתם מסתובב, שהוא יודע מה הוא רוצה. הוא היה מודע לזהות היהודית שלו והתחיל ללמוד. ראיתי שהוא רציני, יושב ושוקד על התורה יום ולילה. מה שאפיין אותו זו הישרות, מה שהוא חושב ומה שהוא מאמין בו, הוא הולך איתו עד הסוף".
בשנת 1987 הקים הרב לוינשטיין, יחד עם הרב אלי סדן, את המכינה הקדם־צבאית בני דוד, לאחר שנשאל על ידי מפקדו באותה תקופה, עמרם מצנע, מדוע אין מספיק קצינים דתיים בצה"ל. מאז הוא עוסק בחינוך.
איש משפחה
אחד הנושאים הרגישים שעליו הרב לוינשטיין (או בשמו המוכר יותר בקרב תלמידיו, "הרב יגאל") לא מדבר, וגם קרוביו נזהרים מלדבר עליו בפומבי, הוא חייו האישיים, למרות שסיפורו האישי הפך לאחת משיחות היום בציבור הדתי־לאומי ומחוצה לו. לפני כשנה נישא הרב לוינשטיין לשרה קליין, אלמנתו של רועי קליין ז"ל, שנהרג בקרב בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה, אחרי שקפץ על רימון כדי למנוע פגיעה בחייליו. קליין ז"ל היה תלמידו של הרב יגאל.
הנישואים נערכו חודשים ספורים אחרי פטירתה של אשתו של הרב יגאל, רונית, שהלכה לעולמה לאחר מאבק ממושך במחלה קשה. "הקשר שלו עם אשתו רונית היה משהו מיוחד. היתה שם אהבה גדולה והערכה עצומה", מספר הרב ביגון, שהכיר את בני הזוג בתחילת דרכם, "הם היו דוגמה לזוגיות, שהלוואי שכולם היו ככה".
בהמשך צצו דיווחים על כך שדווקא אשתו הראשונה, רונית ז"ל, הזכירה את האפשרות לשידוך בין השניים במידה שלא תתגבר על מחלתה הקשה. מקורב לשניים סיפר באותה תקופה על ההחלטה של השניים לבוא בברית הנישואים: "מי שמכיר את שניהם יודע שזה שידוך שהוא כמו כפפה ליד. הרב יגאל חי חיים של שליחות, הוא אדם משימתי, והעובדה שאשתו אמרה לו לשאת את שרה היא בוודאי עניין מיוחד.

צה"ל השתנה, והגווארדיה הישנה של הציונות הדתית מתקשה לקבל את זה. לוחמות לצד לוחמים // צילום: אי.פי.איי
"גם לשרה, שהיא אישה מיוחדת במינה, נמצא זיווג מתאים. אם צריך מישהו שיוכל להיכנס לנעליים של רועי, זה הרב יגאל. הוא תלמיד חכם ואיש רציני. אדם אצילי. מי שמכיר את שניהם יודע שזה מסתדר היטב".
בהתייחסו לעובדה שעברו רק חודשים אחדים מפטירת רעייתו של הרב לוינשטיין, אמר: "לא מדובר בדבר חריג, לאנשים שחיים במושגים אחרים יהיה קשה להבין את זה. הרב יגאל לקח זמן, ויחד עם שרה רעייתו הם קיבלו החלטה חשובה מאוד וערכית".
הרב אליעזר קשתיאל, ראש הישיבה לבוגרי צבא בעלי וחברו הקרוב של הרב יגאל ב־20 השנים האחרונות, מספר: "הרב יגאל הוא איש משפחה מסור כל השנים, אחד שנותן למשפחה את הנשמה, אצלו משפחה זה בדם. הוא יודע לתת אהבה". על השידוך בין הרב יגאל לשרה קליין אומר קשתיאל: "הוא אדם שלא סופר מה יגידו כל העולם. אם הוא חושב שמשהו נכון ערכית ומוסרית הוא יעשה אותו. הוא לא מסתכל איך זה ייראה או מה יחשבו, למרות שאני שמח לשמוע שיש המון פרגון סביב השידוך הזה".
נשים: עמוד התווך
כיצד הפך הרב יגאל לדמות מרכזית כל כך, שאמירותיו הופכות לסערה? אחד מרבני הציונות הדתית מסביר: "צריך לזכור ש־30 שנה הוא מחנך. דורות של צעירים חובשי כיפות סרוגות עברו אצלו. יש מאות בוגרי המכינה שהפכו לברגים מרכזיים בהובלת המדינה. זה לא רק בצבא, שאליו הגיעו מהמכינה של הרב יגאל שמות כמו עופר וינטר, עמנואל מורנו, הדר גולדין, איתן פונד, אלירז פרץ ורועי קליין, זה גם לחינוך, לכלכלה, למשפט ולהיי־טק. אתה רואה את השמות האלה ומבין למה ההשפעה שלו חשובה".
בוגרי המכינה מספרים על התכנים שמועברים להם: "השיעור של הרב יגאל הוא אחד השיעורים הפופולריים. הוא עוסק בסוגיות אמוניות ובהכנה פרקטית לחיים. בצבא, בזוגיות, במפגשים עם חילונים. דברים שמדברים לכל נער דתי בשלב הזה של חייו".

התנצל על הסגנון, לא על דעותיו. הרב יגאל לוינשטיין
הרב קשתיאל אומר עליו: "הוא אדם אידיאליסט, שלא סובל זיופים. הוא מסור לתלמידים שלו בצורה מדהימה. יש לו יכולת ללוות תלמידים, לקחת אחריות על העולם הנפשי והאישי שלהם". על סגנונו הבוטה של הרב יגאל הוא מוסיף: "הוא אדם נוקב, ענייני, יורד לגופו של עניין, דוקר את הנקודה. יש בו משהו חד. הוא בא לשים את האצבע על הנקודה. הוא זקוף קומה, לא אוהב להתנצל על מי שהוא או להחביא את האמת שלו. הוא אומר, 'זה אני וזו האמת שלי', ושומר על עצמאות מחשבתית. מצד שני, יש לו יכולת הקשבה גדולה. הוא אוהב לשמוע, יש לו סבלנות להקשיב, הוא יודע להיות חבר אמת ולפרגן".
את המתקפה של הרב יגאל על הצבא מסביר הרב קשתיאל כך: "הוא מרגיש שהוא צריך להיות פה להמון אנשים דוממים. יש הרבה חיילים ומפקדים דתיים שנרמסים בצבא. פוגעים שם בעולמם הרוחני והרגשי בשם כל מיני אידיאולוגיות, למשל של קידום נשים. הוא מרגיש שהם שלא מעזים לדבר והוא הפה שלהם. אין לי ספק שהוא רואה שליחות בלהיות פה לאנשים שנרמסים".
עוד לדבריו: "הציבור שהוא מייצג, הציונות הדתית - במצוקה. הגיע אלינו סיפור טרי על חייל דתי שחלם להגיע לקורס חובלים, ועכשיו הודיעו לו שאין יותר קורסים נפרדים, הכל מעורב. הוא נאלץ לוותר על החלום שלו. זה משבר: חינכת ילד לתרום למדינה, להתנדב, ובגלל שהחלטת שאתה חייב להכניס חיילת בכל מחיר, אז הוא לא יכול לעשות את זה. שמעתי את מפקדת חיל נשים לשעבר, תת־אלוף במיל', שאומרת בעצמה שהיא לא מסכימה שיהיו חיילות בצוללת או בטנק, גם היא מבינה שיש גבולות. מי שמדבר דברים שלא נראים למישהו, מייד משתיקים אותו".
עוד הוא מוסיף: "בשנתיים האחרונות אנחנו עוברים למציאות חדשה. עד לפני שנתיים כלל לא דובר על בנות לוחמות ביחידות ממש, זה בעייתי: מארבים משותפים, בפילבוקס יחד, להתאמן יחד, להיות באותו נגמ"ש. מי שהיה בחילות השדה יודע מה זה אימונים - זה קרוב, זה פיזי, זה אחד על השני, זה אותו אוהל, גוף אל גוף, זו קירבה חזקה, זה לא הגיוני שזה יקרה. זה הזוי, ועל זה הרב יגאל נלחם".
הסערה התקשורתית שהתעוררה השבוע היתה בעיקר סביב סגנון הדברים שאמר בהרצאה מול תלמידי מכינה, ביטויים כמו: "שיגעו לנו את הילדות, מגייסים לנו אותן לצבא. הן נכנסות יהודיות, הן לא יהיו יהודיות בקצה", או כשהתייחס לחיילות לוחמות ושאל: "מי יתחתן איתן, חיילות קרביות ששמות איפור 'כדי להתכונן לחתונה'?"
ביום רביעי בערב כבר התנצל הרב יגאל על סגנון הדברים, אך לא על דעותיו. הרב קשתיאל אומר כי הרב יגאל אמנם "אדם על הקרקע, מפוכח, אבל הוא לא איש תקשורתי. הוא אמנם אוהב מאוד לקרוא מאמרים ב'הארץ', בגלל שיש בזה אידיאולוגיה ואתגר אינטלקטואלי והוא רוצה להתעמת עם הדעות האלה, אבל הוא לא רואה טלוויזיה ולא צורך תקשורת".
על הטענות כי הרב לוינשטיין פגע בנשים אומר הרב קשתיאל: "הדבר האחרון שאפשר לומר על הרב יגאל זה שהוא שונא נשים. יש לו חמש בנות שהוא אוהב ומעריץ אותן. את אשתו הקודמת, כמו גם את זו הנוכחית, הוא העריץ. הרב יגאל רואה בנשים עמוד התווך של הבית, מי שאמורות לחנך גברים, לאזן אותם. הוא אומר שעל גברים אי אפשר לסמוך, רק על נשים אפשר, דווקא בגלל זה הוא חרד לגורלן, שלא יקלקלו אותן. הוא אומר שנשים הן העיקר. בכל פעם שמדברים על זה הוא אומר שנשים הן הצדיקות, הן החכמות, הן הרגישות, הן עם חוכמת החיים".
עושים עליו סיבוב
למרות הדברים החמים ולמרות תשבחות רבות שהוא מקבל מתלמידיו, יש גם חלק מהתלמידים שאחרי שהתבגרו מסתכלים לאחור ומפרשים את הדברים קצת אחרת. "הרב יגאל הוא תלמידו המובהק של הרב צבי טאו, ראש ישיבת הר המור. זו ישיבה שמובילה קו קיצוני של הציונות הדתית, כזה שלא מתפשר על כלום. הוא אמנם מאמין בלב שלם בממלכתיות, אבל גם מאמין בדרך נוקשה ובדרך שהכל צריך להיעשות בדרכו שלו", אומר אחד מבוגרי המכינה.
לדברי בוגר מכינה אחר: "הרב יגאל שייך לגווארדיה ישנה, שחושבת שהצבא שייך לציונות הדתית. הוא היה מספר איך הם, הרבנים, יושבים בפורומים עם הקצינים, ואיך הקצינים שומעים בקולם. העולם השתנה, צה"ל כבר לא מקבל את הדעות שלהם, עולם המכינות התפתח ויש מכינות דתיות וחילוניות ומעורבות וכאלה רק לנשים, ויש הרבה מאוד קולות אחרים, וזה קשה למי שהיה שם כל השנים".
על הרב יגאל עצמו מספרים הבוגרים: "הוא יודע לומר דברים בקול כריזמטי מלא ביטחון, וכשאתה בן 18 זה נשמע לך טוב. זה נשמע כמו אג'נדה חזקה, שורשית, שממלאת אותך. תלמידים אוהבים אותו. הם רואים בו דמות. הוא לא סחבק, אבל הוא בהחלט דמות משמעותית".
הרב אליעזר בראון, ששימש רב במכינה בעלי ועבד בצמוד לרב לוינשטיין, דוחה את הדברים האלה: "הרב יגאל מדבר באותה צורה ואומר את אותם הדברים כבר 30 שנה. יש לו ציניות והומור, אבל הוא לא אדם קיצוני בדעותיו ובאופיו". בהקשר של נאום "הסוטים" אומר בראון כי "הרב יגאל ליברלי. כמעט בכל מחזור במכינה בשנים האחרונות יש שניים שהם בעלי נטיות, והרב יגאל היה מסייע להם, הוא היה אוזן קשבת עבורם, נתן להם יחס אישי.
"כל המתקפות נגדו זה בגלל שיש מישהו שקצת חושב אחרת מה'בון טון' הרגיל של האליטה בישראל. בשנים האחרונות נאמרו דברים קשים הרבה יותר על חרדים ועל מתנחלים. מסיטים את הדיון לסגנון הדברים שלו, במקום להתמודד עם הטענות האמיתיות של שילוב נשים ביחידות לוחמות. מישהו עושה עליו סיבוב".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו