תנופת הבנייה שעוברת על המדינה בימים אלה, הכוללת בנייה חדשה - פרטית וציבורית - מיזמים של התחדשות עירונית ופרוייקטים רבים של תמ”א 38, הופכת את חברות הבניה והקבלנים לשחקנים חשובים מאוד במשק. מצד אחד, הצמיחה בענף הבנייה היא מבורכת. מצד שני, היא חושפת את הלקוחות לקבלנים ולחברות שמנסות לעיתים לבלוע יותר משהן יכולות לעכל. כך קורה לא אחת שפרויקטים שיוצאים לדרך בקול תרועה רמה, גוועים במהלך העבודות, הבטחות שמפוזרות לא זוכות להתקיים והדיירים או מוסדות הציבור שחתמו על חוזים ושילמו במיטב כספם, ניצבים מול שלדי בניין מיותמים, שעה שהקבלן נתקע במהלך העבודה, מאחר בלוחות הזמנים ולכל הצדדים נגרם נזק רב, עוגמת נפש וסבל מיותרים.
על רקע החובבנות הזו, בולטות החברות הוותיקות והמנוסות, שיודעות להרים פרוייקט משלב החפירות ועד לרגע בו נמסרים המפתחות לדיירים. אחת מהן היא “גרוסמן ניהול פרוייקטים”, השוכנת ב”מגדלי אביב”, שבמתחם הבורסה ברמת גן ומתמחה בהרמת כל סוגי הפרוייקטים, כשהיא מטפלת בכל האספקטים של ניהול וביצוע. רק בימים אלה אפשר לראות בבת-ים שני פרוייקטים נדל”ניים שמנהלת החברה, שניהם במסגרת תמ”א 38.
“גרוסמן ניהול פרוייקטים” נמצאת בשוק הבנייה כבר 12 שנים ולזכותה מעלה ל-300 פרוייקטים ברחבי הארץ, כולל הרמה של מגדלים בני 40 קומות. הידע והנסיון של החברה הופכים אותה למומחית בכל סוגי העבודות. כ-200 עובדי החברה מתמחים בכל מגוון התחומים - אדריכלים, מהנדסים, מתכננים, אנשי פיקוח ובקרה, מנהלי עבודה ומנהלי פרוייקטים. החברה אינה מעסיקה קבלני משנה, כך שמדובר בכתובת אחת המבצעת את כל העבודות ואחראית על כל שלבי הבנייה. בזכות כל אלה החברה ניגשת גם לפרוייקטים המורכבים ביותר, שרק מתחרים מעטים יודעים לגשת אליהם בשלמות.

שני תחומים שמעסיקים מאוד את “גרוסמן ניהול פרוייקטים” הם ההתחדשות העירונית ותמ”א 38. מנכ”ל החברה, יאן גרוסמן, מסביר מדוע התחומים האלה כל כך מורכבים לביצוע. "לבצע כקבלן כל פרוייקט מתחילתו ועד סופו זה אף פעם לא פשוט. זה במיוחד לא קל בפרוייקטים של תמ”א 38, שמחייבים חיזוק ושיפוץ של מבנים קיימים, בשעה שהדיירים גרים בהם תוך כדי העבודות. זו אחריות גדולה מאוד ונדרשים מיומנות ומקצועיות של מאות עובדים על מנת שעבודה כזו - שדורשת התעסקות עם מפרטים מסובכים והרבה דרישות מיוחדות - תתחיל ותסתיים בזמן ובהצלחה”.
ברחבי הערים אפשר לראות הרבה פרויקטים של תמ“א 38, שהתחילו ונתקעו במהלך העבודות.
“זה נכון. מדובר בתחום שהוא יחסית חדש בישראל וקורה לא פעם שקבלנים מקבלים את העבודה, מתחילים לבצע ואז נתקעים. צריך להבין שההנדסה והפיקוח בפרוייקטים כאלה הם סבוכים ועדינים. לחדש ולבנות בבניין שהדיירים ממשיכים לגור בו זו אמנות. צריך לדעת להקים מדרגות זמניות, להתנהל נכון בכל נושא המים והחשמל, כי אי אפשר לנתק את הדיירים. כל פעולה דורשת המון ביטחון ומקצועיות. אסור בשום פנים ואופן לסכן את הדיירים וכל פעולה חייבת להתבצע בדיוק רב ובזהירות מקסימלית, על מנת להביא את הפרוייקט לידי סיום מוצלח. מצד אחד, צריך לעמוד בציפיות של הדיירים וזה מאוד חשוב, אבל מצד שני אסור לעשות פשרות וקיצורי דרך רק כדי לעמוד בזמן. זו אחריות גדולה”.

השנה אתם מתרכזים בעיקר בפרוייקטים של תמ“א?
“כן, זו החלטה אסטרטגית שהחברה לקחה. יש בענף תופעה של קבלנים שלוקחים עבודה, מתחילים אותה אבל נתקעים במהלך הפרוייקט ואז הם מנסים למכור את הפרוייקט או להעביר אותו הלאה. לנו יש יתרון תחרותי עצום בתחום הזה - אנחנו באים לכל פרוייקט עם ידע, כוחות גדולים ונסיון וחשוב לנו לממש את היתרון הזה לשביעות רצון הדיירים. מגיע להם לבחור חברה שתיקח על עצמה את האחריות על כל שלבי העבודה ולא תעביר את הפרוייקט מיד ליד. מבחינת הלקוחות, זה המצב האידיאלי - שלכל העבודות יש כתובת אחת ולא מעבירים אותם מיד ליד, בלי אחריות, כאשר באמצע הדרך הם לפתע מוצאים את עצמם מול קבלן שהם לא מכירים ולא הם בחרו אותו”.
איך רכשתם לעצמכם מעמד בכיר כזה בענף הבנייה?
“ההישגים שלנו והפרוייקטים שהקמנו עומדים לזכותנו ומדברים בעד עצמם. אנחנו נמצאים בשוק שהסטטיסטיקה שלו היא שמתוך עשרה פרוייקטים - שמונה סובלים מבעיות במהלך הבנייה. בדיוק אל המקום הזה אנחנו מכוונים - נוצר חלל שאליו נכנסנו, כשאנחנו מביאים איתנו ניסיון אדיר, כולל הקמה ועבודות גמר בפרוייקטים מורכבים ובמבני ציבור - בתי חולים, קניונים ומוסדות – בהם יש התמודדות עם אתגרים כמו קירות עגולים, תקרות מקצועיות שיורדות ועולות, עבודות חשמל מיוחדות ומגוון גדול של חומרים, גבס וצבעים. אנחנו עובדים טוב, יש לנו קצב מהיר ואנחנו לא עוצרים פרוייקט באמצע. בשוק של היום זה יתרון גדול מאוד”.
