כתב אישום חמור הוגש נגד ח"כ באסל גטאס (הרשימה המשותפת) אתמול בבית המשפט המחוזי בבאר שבע. זמן קצר לפני כן היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע לעורכי דינו של
הח"כ כי לאחר שבחן את חומר הראיות החליט להעמידו לדין פלילי באשמת איסור פעולה ברכוש למטרות טרור, מירמה והפרת אמונים על ידי עובד ציבור וקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות.
בד בבד, בית משפט השלום ברחובות דחה את בקשת המשטרה להאריך ב־30 ימים את מעצר הבית שהוטל על גטאס והורה לשחררו. בהחלטת בית המשפט נקבע כי על גטאס להימצא בכל עת לצד מלווה שיאושר על ידי בית המשפט, ונאסר עליו להתקרב למתקני שירות בתי הסוהר במשך 30 ימים.
ח"כ גטאס חשוד כי קשר קשר עם האסיר הביטחוני ווליד דקה, הכלוא בכלא קציעות בגין רצח חייל צה"ל שביצע במסגרת חברותו בארגון החזית העממית הדמוקרטית, על מנת להבריח טלפונים ניידים לכלא.
על פי כתב האישום, לצורך כך פגש ב־18 בדצמבר האחרון את אחיו של האסיר, אסעד דקה, בתחנת דלק, שם העביר לו אסעד ארבע חבילות המכילות 12 טלפונים ניידים, 16 כרטיסי סים וציוד תקשורת נוסף, על מנת שיכניסם לכלא.
באותו יום הגיע גטאס לכלא ונכנס כשהוא נושא עליו את החבילות מוסתרות בתוך חולצתו וכן מסמכים נוספים. כשעבר דרך מכשיר המגנומטר התקבלה התראה. תחילה טען חבר הכנסת בפני הסוהר כי ההתראה נובעת מחגורתו. כאשר ביקש לעבור בשנית ללא החגורה סירב וטען כי בשל היותו חבר כנסת יש לו חסינות מבדיקה.
על פי כתב האישום, גטאס פגש את האסיר והעביר לו מסמכים. בהמשך נפגש עם אסיר אחר, באסל ביזרה, ולו העביר את ציוד התקשורת. בכתב האישום מצוין כי "הנאשם היה מודע לכך כי ציוד התקשורת יועבר לאסירים ביטחוניים וכי קרוב לוודאי שייעשה בו שימוש שיפגע בביטחון המדינה".
בחדשות 10 פורסם אמש סרטון שבו נראה גטאס שולף את המעטפות מחולצתו ומעביר אותן לאסיר, שהכניס אותן למכנסיו. גטאס התייחס לסרטון ואמר: "המשטרה ממשיכה להדליף חומרי חקירה, כך היה מהיום הראשון, הכל בכוונה למנוע ממני הליך משפטי ראוי".
דחה הצעה לשימוע
בלשכתו של מנדלבליט ציינו כי בטרם התקבלה ההחלטה להגשת כתב האישום, ניתנה האפשרות לקיים שימוע בנושא בכפוף להסכמתו להאריך את התנאים המגבילים שבהם הוא מוחזק, אלא שגטאס דחה את ההצעה. לפיכך החליט היועמ"ש לאשר את הגשת כתב האישום, אך הסכים לקיים שימוע בדיעבד ובמסגרתו לשמוע טענות נגד הגשת האישום.
מצוות ההגנה של גטאס נמסר בתגובה: הצעד של היועמ"ש הוא צעד בלתי חוקי וחסר תום לב שמטרתו למנוע את זכות השימוע מח"כ גטאס ולהאריך את מעצר הבית. היועמ"ש פנה אלינו שלשום בבקשה להסכים להאריך את מעצר הבית של ח"כ גטאס, בתנאי למסירת החומר ומתן זכות שימוע, דבר תמוה ולא מקובל כשלעצמו שמעיד על כוונה לקיים הליך שתוצאתו ידועה מראש, חוסר תום לב מוחלט והתניית זכות בסיסית בחוק בכך שח"כ יישאר במעצר ללא עילה או הצדקה".
עוד נמסר מצוות ההגנה של ח"כ גטאס כי "אנו עומדים על זכותו של ח"כ גטאס לשימוע לפני קבלת החלטה סופית להגשת כתב אישום ומצרים על התנהגות היועמ"ש ולא נוותר על זכות זו. כמו כן, לא נסכים להארכת מעצר הבית של ח"כ גטאס".
• • •
גם לאחר כתב האישום: ח"כ גטאס יוכל להצביע בכנסת
הגשת כתב האישום נגד ח"כ באסל גטאס (הרשימה המשותפת) לא תמנע ממנו להמשיך להגיע לכנסת ולהשתתף בהצבעות במליאת הכנסת ובוועדותיה. חוק יסוד: הכנסת קובע כי ניתן להשעות ח"כ מכהונתו בכנסת אך ורק אם הורשע בעבירה פלילית לאחר שביהמ"ש קבע שיש בעבירה משום קלון.
גם החלטת ועדת האתיקה של הכנסת השבוע להרחיק את ח"כ גטאס מדיוני הכנסת למשך שישה חודשים אינה יכולה למנוע את הגעתו לכנסת ואת השתתפותו בהצבעות בכנסת. החלטת ועדת האתיקה חלה רק על שלילת זכותו לנאום במליאת הכנסת ובוועדות וכן זכותו להגיש הצעות לסדר היום, שאילתות והצעות חוק.
בידי הכנסת קיימת סמכות להביא להדחתו מהכנסת בהתאם לחוק ההדחה שאושר לפני כחצי שנה. אולם על מנת להניע את החוק הזה, שעדיין לא עמד במבחן המעשה, על 70 ח"כים לחתום על בקשת ההדחה, בהם 10 ח"כים מסיעות האופוזיציה.
השר זאב אלקין כבר אסף 60 חתימות של ח"כים מסיעות הקואליציה, אולם עד כה אף אחת מסיעות האופוזיציה לא הסכימה להצטרף ליוזמת ההדחה. יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד הודיע לפני כמה ימים כי לאחר שיוגש כתב אישום נגד ח"כ גטאס יצטרפו הח"כים של יש עתיד ליוזמה. אתמול אישר דובר יש עתיד כי הסיעה עומדת מאחורי הבטחה זו. על הח"כים של יש עתיד לחתום אישית על הבקשה.
על פי חוק ההדחה, ניתן להדיח ח"כ בשל הסתה לגזענות ותמיכה במאבק מזוין נגד מדינת ישראל. לאחר ש־70 ח"כים יחתמו על הבקשה, היא תועבר לוועדת הכנסת וזו תדון בנושא ותצטרך לאשר אותה ברוב של 75 אחוז מחבריה.
לאחר מכן תועבר הבקשה לאישור מליאת הכנסת, שצריכה לאשר את הבקשה ברוב של 90 ח"כים. על מנת להשיג רוב כזה יהיו חייבים 20 מתוך 24 הח"כים של המחנה הציוני לתמוך בבקשה. קשה להאמין שח"כים כמו זוהיר בהלול, יוסי יונה ומרב מיכאלי יתמכו בהדחת ח"כ מהכנסת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו