תמרור אזהרה לצה"ל

דו"ח פנימי של ועדת החוץ והביטחון בנושא לוגיסטיקה מעלה סימני שאלה בנוגע להפקת הלקחים ממלחמת לבנון השנייה • ח"כ איתן כבל, יו"ר ועדת המשנה למוכנות הצבא, מזהיר: "קיים פער בין המציאות בשטח לבין היכולות שצה"ל צריך לעמוד בהן"

חיילי צה"ל במלחמת לבנון השנייה , רויטרס
חיילי צה"ל במלחמת לבנון השנייה. צילום: רויטרס

במשך חודשים ארוכים הכינה ועדת המשנה למוכנות ובט"ש (ביטחון שוטף) של ועדת החוץ והביטחון, בסודיות רבה, דו"ח פנימי העוסק בלוגיסטיקה של צה"ל בשדה המערכה העתידי. חברי הוועדה, בראשות ח"כ איתן כבל (עבודה), נפגשו עם כל הגורמים בצה"ל ובמערכת הביטחון האחראים על תחום חשוב זה, ובחנו את כל הנושאים שבהם התגלו ליקויים במלחמת לבנון השנייה.

"מתפקידנו כגוף מפקח ומבקר לבדוק אם צה"ל הפנים את הלקחים מהכישלונות במלחמה ההיא", מסביר כבל. במסגרת הבדיקה נבחנו נושאים כגון ההיערכות הלוגיסטית לפינוי פצועים ולהעברת ציוד ללוחמים השוהים בשטח האויב, אולם המסקנות אינן מעודדות. "לצערי, עם כל ההתקדמות שחלה בצה"ל מאז, קפיצת המדרגה שנעשתה בנושא האימונים, המוכנות והשיפור במצבם של מחסני החירום, מצאנו שעדיין קיים פער בין המציאות בשטח לבין היכולות שצה"ל צריך לעמוד בהן בכל הנוגע לנושאים לוגיסטיים. אני מצפה שצה"ל יתמודד בצורה טובה בהרבה עם האתגרים והאיומים", אומר כבל.

"מהיום הראשון שנכנסתי לתפקיד לפני כשלוש שנים, החלטתי להתמקד בפיקוח על צה"ל ומערכת הביטחון ולעסוק בנושאי ליבה", אומר כבל, אשר הנושא הצבאי אינו זר לו. הוא היה בגדוד 202 של הצנחנים בשירות הסדיר וממשיך למרות גילו (52) לשרת כרס"ר בגדוד מילואים של חטיבה 55 (החטיבה ששיחררה את ירושלים במלחמת ששת הימים). הוא גם היה בין יוזמי החוק שנועד להעניק זכויות והטבות למשרתים במילואים. בוועדה פעילים כיום לצידו גם ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי), שהוא תא"ל (מיל'), וח"כ גדעון עזרא (קדימה) שהיה סגן ראש השב"כ.

בכל שבוע מתכנסת הוועדה לדיון סגור בהשתתפות נציגים של מערכת הביטחון. הנושאים העיקריים הנידונים בה הם התוכניות האופרטיביות של צה"ל למקרה של מלחמה בכל אחת מהחזיתות והיערכות צה"ל למהומות בשטחים וכן מלאי התחמושת והחלפים.עבודת הוועדה מלווה בסיורים, למשל במרכז לימודי יבשה בבסיס צאלים, ובביקור בבסיסים של חילות האוויר והים לבחינת הכשירות והמוכנות ועוד.

חקירה חיצונית לצה"ל

כבל מוטרד מאוד מתקלות המתגלות באימונים, כמו זו שהתרחשה בשבוע שעבר בבסיס האימונים בצאלים, כששני פגזי ארטילריה נחתו במרחק של כמה מאות מטרים מהרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, ומאלוף פיקוד המרכז, אבי מזרחי, ורק בדרך נס לא התרחש אסון נורא. "אני מתכונן ליזום בחקיקה הקמת יחידה מיוחדת בצה"ל שתחקור תקלות באימונים", הוא מגלה. "יחידה כזו צריכה להיות גוף חיצוני של קצינים במילואים שאין להם שום תלות או מחויבות כלפי איש בצה"ל".

אחד הנושאים שבהם התגלעו חילוקי דעות בין חברי ועדת המשנה לנציגי משרד הביטחון וצה"ל היה המשך ייצור הדגם החדש של נגמ"ש ה"נמר", שאמור לתת מענה הגנתי טוב יותר ללוחמים. פיתוחו של הנגמ"ש, שגופו מורכב מטנק מרכבה ללא הצריח, יקר מאוד. על פי פרסומים, מדובר בעלות כספית של כ-12 מיליארד שקלים.

"אין ספק שה'נמר' הוא כלי יוצא מן הכלל, אבל עלותו עצומה ועלינו מוטלת האחריות לבחון את העלות מול התועלת", מסביר כבל. "לאור המגבלות התקציביות של המדינה, לא השתכנעתי שיש הצדקה לייצור ולרכישת ה'נמר'".

בנוגע למה שקורה בתוך הדיונים - כבל מודה שנציגי צה"ל ומערכת הביטחון אינם נלהבים להתייצב בפני ועדת המשנה ולספק תשובות והסברים על נושאים ביטחוניים, ולעיתים אף מתעוררים ויכוחים. היו גם מקרים שבהם נציגי מערכת הביטחון אמרו לח"כים 'מי שמכם' כשנדרשו לשנות תוכניות ולהציג נתונים חדשים, אבל "זו מהות תפקידנו כגוף מפקח ומבקר. איננו חותמת גומי שמאשרת אוטומטית כל בקשה. איננו חשופים לסודות מדינה כמוסים ביותר רק כדי לספק את סקרנותנו, אלא אנו נושאים באחריות רבה לנושאים שהם בנפשנו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר