תקווה חדשה לחולי סרטן

מחקר חדש, שממצאיו נחשפים לראשונה, מציג שיטת טיפול אישית חדשנית שנוסתה בקרב 100 חולי סרטן ריאות בשלב מתקדם • עורך המחקר הוא האונקולוג הבכיר פרופ' ניר פלד מהמרכז לרפואה מותאמת אישית בבית החולים בילינסון • "בזכות העבודה המקצועית שלו, החיים שלי השתנו"

 פרופ' פלד:  "רפואה מותאמת אישית מאוד קידמה את תוצאות הטיפול בסרטן הריאה" // צילום: יהושע יוסף //  פרופ' פלד:  "רפואה מותאמת אישית מאוד קידמה את תוצאות הטיפול בסרטן הריאה" // צילום: יהושע יוסף ,
פרופ' פלד: "רפואה מותאמת אישית מאוד קידמה את תוצאות הטיפול בסרטן הריאה" // צילום: יהושע יוסף // פרופ' פלד: "רפואה מותאמת אישית מאוד קידמה את תוצאות הטיפול בסרטן הריאה" // צילום: יהושע יוסף

התקווה הגדולה של עולם הרפואה היא פיתוח תרופות לסרטן שיותאמו לגנטיקה של הגידולים הסרטניים וישפרו מאוד את הסיכויים של החולים להחלמה. מחקרים בתחום זה נחשבים לחזית הרפואה בעולם.

למוסף "בריאות היום" הגיעו תוצאות מחקר חדש, המשלב את הידע והמקצועיות של אחד מבכירי הרופאים בישראל עם מעבדה מהמשוכללות בעולם - ומייצר פתרון מותאם אישית לחולי סרטן ריאה בישראל, גורם התמותה הראשון בעולם מבין מחלות הסרטן והאחראי לכשליש מהתמותה מסרטן בארץ.

הרופא, פרופ' ניר פלד, הוא מנהל המרכז לרפואה מותאמת אישית במרכז דוידוף לטיפול ולחקר הסרטן בבית החולים בילינסון בפתח תקווה, ממרכזי הטיפול בסרטן המתקדמים בארץ. פרופ' פלד נחשב לאחד הבכירים והטובים שברופאי סרטן הריאה בארץ, והוא מקדם מאוד את שיטות הטיפול החדשות בתחום זה. בלי להגזים אפשר לומר שרבים ממטופליו חייבים לו ממש את חייהם.

"אחרי שאובחנתי עם סרטן הריאות, למדתי שיש כמה תרופות ביולוגיות ושכל אחת מהן עובדת על מוטציה גנטית שונה. לא כל רופא היה יודע לשים את האצבע על המוטציה הספציפית", מספרת שרי גל (67) מכפר סירקין, המטופלת בשנתיים האחרונות בהצלחה על ידי פרופ' פלד, "לשמחתי פלד הוא צירוף נדיר של רופא מצוין, חוקר, מדען ומומחה מהשורה הראשונה במחלת סרטן הריאות - וגם בן אדם נפלא. בשבילי ובשביל המשפחה הוא הופך להיות שני רק לאלוהים".

הנתונים על הטיפול ועל הבדיקות שעברה שרי גל כלולים במחקר חדש שמתנהל בארבע השנים האחרונות במחלקה שעליה אמון פרופ' פלד. את המחקר ערכה ד"ר אנה בילילובסקי, סטודנטית לרפואה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, ובמסגרתו נערך מעקב ראשון מסוגו בישראל אחר כ־100 חולי סרטן הריאה. הם עברו בדיקות מולקולריות מיוחדות, שבסיומן אפשר היה לאבחן ולקבוע את המוטציה הגנטית הספציפית של הגידול.

האבחנה הזו, שנמצאת היום במוקד האבחון והטיפול המתקדמים ביותר בעולם, קובעת את ההמלצה לתרופה הספציפית שמתאימה לחולה. בזכות הבדיקה וההמלצה הטיפולית משתפרים מאוד הסיכויים של החולה לשרוד את המחלה.

"בשביל לבדוק את זה צריך מקצועיות, ידע ואינטואיציה", מספרת גל, "צריך גם להכיר את התרופות הביולוגיות ולדעת באיזה מנגנון עובדת כל אחת מהן, וכמובן - מי מתאים לאיזו תרופה. זו בדיוק הרפואה המותאמת אישית שפלד כל כך מצטיין בה. אולי אם הייתי חולה במקום אחר בעולם - אף אחד לא היה יודע לשים את האצבע בדיוק על הבדיקה הנכונה והטיפול הנכון".

 

הזדמנות חדשה לכמחצית מהנבדקים

המחקר הוא ייחודי בקנה מידה עולמי. הנתונים החדשים כבר הוצגו בכמה כנסים רפואיים בעולם, אך נחשפים לראשונה בישראל. 100 חולי סרטן הריאות בשלב מתקדם שהשתתפו בו עברו בדיקות מקיפות שהתחילו בבית החולים, נמשכו במעבדה בארה"ב - ותורגמו לדרך טיפול תרופתי אישית. טווח הגילים של החולים שנבדקו הוא בין 20 ל־84, והגיל הממוצע הוא 63. כ־40 אחוזים מהחולים במחקר היו נשים. "סרטן הריאה מתאפיין בקיומם של יעדים רבים אפשריים לטיפול, ולכן רפואה מותאמת אישית מאוד קידמה את תוצאות הטיפול", מסביר פרופ' פלד.

פרופ' פלד מוסיף כי המחקר עקב אחר חולים שעוד קודם לכן עברו בעצמם בירור גנטי ראשוני של המחלה שלהם באמצעות הבדיקות הקיימות בארץ. לדבריו, אם הם לא היו ממשיכים במעקב, רובם היו מקבלים בעיקר טיפול כימותרפי.

במחקר התגלה נתון דרמטי שלפיו אצל חלק ניכר מהחולים, 45 אחוזים מהם, הבדיקה אף הביאה לשינוי בהמלצה הטיפולית - כך שלמעשה ללא הבדיקה הם היו עלולים להמשיך לקבל טיפול פחות מתאים ויעיל למצבם הרפואי, ובכך לפספס חלילה הזדמנות טיפולית חשובה שיכולה להיות קריטית להמשך חייהם.

לדברי פלד, "כוחה של רפואה מותאמת אישית אינו רק באיתור יעדי הטיפול, אלא בהבנה כי עלינו, כצוות מטפל, להתמקד ולהבין את מכלול צרכיו של המטופל ולהתאים את ניהול המחלה לאופיו המיוחד ולמאפייני המחלה של המטופל הבודד. רפואה מותאמת אישית מביאה את הצוות לשיח מיוחד ועמוק עם המטופל, אשר נבדל מיתר החולים למרות היותם סובלים ממחלה דומה לשלו".

שרי גל: "אולי אם הייתי חולה במקום אחר בעולם - אף אחד לא היה יודע לשים את האצבע על הבדיקה והטיפול הנכונים"

על פי נתוני המחקר, 80 מתוך 100 החולים עברו את הבדיקה לאיתור המבנה הגנטי של הגידול באמצעות דגימת ביופסיה, שנלקחה בפעולה כירורגית מתוך הגידול הסרטני בריאה. שאר החולים עברו את הבדיקה באמצעות דגימה שנלקחה מדמם. 

דגימת הביופסיה שנלקחה מהגידול נשלחה למעבדות של חברת פאונדיישן (Foundation) האמריקנית, שנחשבת לאחת החברות המובילות והמתקדמות בעולם בתחום זה. את השליטה בחברה החדשנית בבוסטון רכשה בשנה האחרונה ענקית התרופות השוויצרית רוש, אשר נחשבת בעצמה למובילה בעולם בפיתוח תרופות נגד סרטן ובבדיקות לאיתור מוקדם ולמניעה של המחלה. עוד לפני כן, עד נובמבר 2015, היה לחברה האמריקנית הסכם עם חברת אונקוטסט, שהיא חלק מחברת טבע הישראלית. 

על פי נתוני המחקר, הבדיקות הייחודיות והטיפולים התרופתיים הועילו מאוד להישרדותם של החולים. יותר ממחצית החולים עדיין בין החיים, יותר משנתיים לאחר תחילת המחקר. כשליש מהחולים אף חזרו לעבודה. 

לדברי רופאים בכירים, ללא הבדיקות המיוחדות והטיפולים שהגיעו בעקבותיהן, סיכויי ההישרדות של חלק ניכר מחולים אלה היו נמוכים הרבה יותר.

 

בדיקה גנטית מתקדמת

בדיקת פאונדיישן, שמתקיימת כאמור במעבדה בבוסטון, מספקת מידע מקיף ומדויק על הפרופיל הגנטי של תאי הסרטן באמצעות פענוח של מאות גנים הקשורים להתפתחות הגידול. הבדיקה ממפה באופן מדויק את הגנים הסרטניים, ובפרט את אלה שגורמים לגידול הסרטני לגדול ולהתפשט. בזכות אופייה, היא עשויה לזהות אפשרויות טיפול שטרם הובאו בחשבון, לרבות האפשרות להצטרף לניסויים בתרופות מחקר שמתנהלים במרכזים רפואיים.

על פי הפרסומים של חברת רוש, כ־80 אלף מטופלים בעולם כבר ביצעו את הבדיקה. עשרות אלפים נוספים השתתפו במחקרים של חברות תרופות רב־לאומיות ונבדקו אף הם. החברה מחזיקה במאגר המידע המקיף והמדויק ביותר בעולם בתחום זה.

לפי פרסומים אלה, כל מטופל שעובר את הבדיקה הייחודית מקבל דו"ח בדיקה אישי מפורט, הכולל את רשימת השינויים הגנטיים שנמצאו בגידול, וכן רשימה של כל הטיפולים והמחקרים שיכולים להתאים לו לפי הממצאים הספציפיים שהתגלו בבדיקה שלו. החברה תתחיל בקרוב לאפשר גם שיח בינלאומי בין רופאים כדי להיוועץ בדרכי טיפול לחולים עם פרופיל גנטי דומה.

הבדיקה הזו לא כלולה היום בסל שירותי הבריאות של המדינה ומכאן שקופות החולים לא מממנות אותה לחולים, והם נאלצים לממן בעצמם את עלותה (כ־20 אלף שקלים) או להסתייע בחברות הביטוח הפרטיות. לאור זאת, חברת רוש כבר הגישה למשרד הבריאות בקשה לכלול את הבדיקה בסל שירותי הבריאות לשנת 2017 בעבור חולי סרטן הריאה שמתאימים לבדיקה זו, כך שאם תתקבל הבקשה, הבדיקה תמומן במקרה הצורך על ידי קופות החולים.

במסגרת ההמלצות הטיפוליות החדשות, הוצעו לחולים שנבדקו כעשר תרופות שונות. לרופאים בבילינסון היה ברור שבחלק משמעותי מהמקרים יהיה מדובר בתרופות חדשות ויקרות בפני עצמן, שלא כלולות בסל שירותי הבריאות או אפילו שאינן רשומות לשימוש בישראל. 

ואולם, מהמחקר עולה כי החולים לא נאלצו לשלם עבור התרופות מכיסם. זאת בעקבות המאמצים של פרופ' פלד ורופאים נוספים, שפנו לחברות התרופות לקבלתן במסגרת "תוכניות חמלה" לשיווק מוקדם או לוועדות החריגים בקופות החולים.

 

"הכרתי מערכת רפואית מחברת, אוהבת ודואגת"

חולה סרטן ריאה בשנות הארבעים לחייו ממרכז הארץ, המטופל אצל פרופ' פלד בבילינסון, ממחיש את החשיבות של הבדיקות. לדבריו, הוא אובחן עם המחלה לפני כשנתיים וטופל בבית חולים אחר רק בכימותרפיה, שלא הועילה למצבו ואף גרמה לו לנזקים גופניים. את הבדיקה מימן בהמלצת פלד מכיסו. "הכרתי מערכת רפואית שמחברת ואוהבת ודואגת", הוא מספר, "לאחר כמה שבועות ממועד משלוח הבדיקה לארה"ב הגיעה הבשורה הטובה שמצאו אצלי מוטציה שיש לה טיפול".

לדבריו, בעקבות זאת הוא נפגש שוב עם פרופ' פלד, שהמליץ לו על תרופה ביולוגית שניתנת בכדורים. גם במקרה הזה פלד נעזר בקשריו כדי לממן את הוצאות הטיפול התרופתי. "חודש אחר כך הכל נראה אחרת. התיאבון חזר, עליתי במשקל והחיים השתנו. מבחינתי הפגישה עם פרופ' פלד היתה הרת גורל. אני מקבל את התרופות בזכות העבודה המקצועית והמדהימה שלו", מסכם המטופל, "נכון להיום המחלה אצלי בנסיגה, אין מוקדים חדשים והגוף הגיב מעולה. יש תוצאות בעד עצמן - המחלה רדומה".

"אבחון מולקולרי מדויק עשוי לשנות באופן דרמטי את אופן הטיפול בחולה ואת תוצאותיו. אחוז החולים המתאימים לטיפולים ביולוגיים עתיד לעלות באופן משמעותי לנוכח השיפור הטכנולוגי, שאנו תקווה שיונגש ליותר חולים ובעלויות מופחתות", מוסיף פלד. 

"יש מקום גם בתחומים אחרים לגישה זו, שכן אין המדובר רק בהתאמת מעבדה, אלא חיפוש המיוחד בכל מקרה ומקרה", מסכם פרופ' ניר פלד, "בעניין המולקולרי, סוגי סרטן אחרים כגון שחלה, שד, לבלב, מעי גס ועוד גם כן מתאפיינים באיתור יעדים ספציפיים לטיפול, אם כי בשכיחות נמוכה יותר". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר