במורד המדשאה הגדולה שבפאתי השכונה, זו שבעורפה כביש סואן ולמולה בתים קטנים וצפופים, יושבים ילדיי ומביטים מהופנטים באש הצוהלת והשמחה. רעש גיצים מתפצפץ באוויר, ריח ילדות של ל"ג בעומר. ידיהם של הקטנים מאובקות ומפויחות, וחיוכם רחב ושקוע עמוק בתוך קרטושקע לוהט מן המדורה, ספק אוכלים ספק משתעשעים ממגע ליבת התפוד הלוהטת. ילדות ישראלית שכזאת. כזו היתה גם ילדותי, על אותה מדשאה באותה השכונה עם אותו חיוך מפויח. וגם היום מתמסרת בכל שנה לקרטושקע עטוף קליפת פחם שחורה שליבתו רכה, וזקוקה לכמה גרגירי מלח ותו לא.
אך אם כבר בידיי שפע "תפוחי אדמה מדורה", אז הנה סלט תפוחי אדמה קל הכנה. אפשר לסחוב בצנצנת את כל מרכיביו ולהכינו אל מול האש מייד כשהתפודים מוכנים. גם תפוח אדמה מזרח־אירופי עם דליקטסים מבית סבתא עושה לי טוב בבטן. ואם אין סבלנות להמתין לתפוחי האדמה שיתפחמו ויתעשנו, אפשר גם להכין בבית תפוחי אדמה אפויים פעמיים ולהביאם אל החוגגים, שהרי ל"ג בעומר הוא ללא ספק יום חגם של התפודים באשר הם.
• • •
תפוחי אדמה אפויים פעמיים עם חזה אווז מעושן
החומרים (ל־4 מנות):
• 4 תפוחי אדמה בינוניים
• 3 כפות שמן זית
• 4 כפות חזה אווז מעושן חתוך לקוביות
• 2 כפות גדושות שבבי בצל מטוגנים ומיובשים
• 2 כפות עלי תימין
• מלח לפי הטעם
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
• 2 כפות שומן אווז (אפשר גם שמן זית במקום)
אופן ההכנה:
1. משמנים את תפוחי האדמה בשמן זית וצולים בתנור בחום של 180 מעלות במשך כשעה ורבע עד שמתרככים לחלוטין.
2. מצננים מעט וחוצים את תפוחי האדמה לאורכם. בעדינות ובעזרת כף פריזיאן (כזאת שקורצת עיגולים מאבטיח) מרוקנים את ליבת תפוחי האדמה אך משאירים שוליים ותחתית, כמו קערית תפוח אדמה צלוי.
3. את ליבת תפוחי האדמה מעבירים לקערה ומועכים היטב לפירה גס.
4. במחבת מטגנים את קוביות חזה האווז ללא שמן נוסף. מוסיפים לפירה.
5. מוסיפים את שאר החומרים וממלאים במילוי את תפוחי האדמה המרוקנים.
6. מושחים בשמן זית או בשומן אווז וצולים שוב בתנור בחום של 200 מעלות במשך כ־7 דקות, עד שמשחים.
• • •
סלט "תפוחי אדמה מדורה"

צילום: לירון אלמוג
החומרים (ל־4 מנות):
• 4 תפוחי אדמה בינוניים
• 2 כפות גדושות מיונז איכותי
• 2 ענפי בצל ירוק קצוץ (החלק הירוק והלבן)
• 1 כפית גדושה חרדל דיז'ון גרגירים
• 2 כפות שמן זית
• מעט מיץ לימון סחוט טרי
• מלח לפי הטעם
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן ההכנה:
מבשלים את תפוחי האדמה בשלמותם במים במשך כ־30 דקות, או צולים בתנור בחום של 180 מעלות במשך כשעה. עוטפים את תפוחי האדמה בנייר כסף.
צולים במדורה או על גחלים במשך כ־10 דקות נוספות. מצננים מעט.
מסירים את נייר הכסף וחותכים את תפוחי האדמה לקוביות גסות (עם הקליפה).
מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים בעדינות. מתבלים ומגישים בטמפרטורת החדר.
• • •
"תפוחי אדמה מדורה" עם שמנת חמוצה, בצל ירוק ודג מלוח

צילום: לירון אלמוג
החומרים (ל־4 מנות):
• 4 תפוח אדמה גדולים
• 2 גביעי שמנת של פעם או קרם פרש
• 4 פיסות דג מלוח משובח
• 2 גבעולי בצל ירוק קצוצים
• ½ בצל סגול פרוס דק
• 1 פלפל צ'ילי אדום פרוס דק
• מלח לפי הטעם
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן ההכנה:
מבשלים את תפוחי האדמה בשלמותם במים במשך כ־30 דקות, או צולים בתנור בחום של 180 מעלות במשך כשעה. עוטפים את תפוחי האדמה בנייר כסף.
צולים במדורה או על גחלים במשך כ־10 דקות נוספות.
חותכים את תפוחי האדמה לאורכם, מתבלים במלח ובפלפל וממלאים בשמנת או בקרם פרש, בנתחי דג מלוח, בבצל ירוק ובפרוסות דקות של בצל סגול ושל צ'ילי. מגישים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו