מטה קסם

הרים, כרמים ואנשים • פסטיבל האוכל הכפרי הוא הזדמנות מצוינת לטיול בחבל מטה יהודה

תמיד משמח לחזור לאזור מטה יהודה, אחד האזורים הפוריים והיפים בארץ, ומשמח אפילו יותר לתור את האזור בנסיעה קופצנית ברכב שטח מסוג רייזר, שמחלונותיו נשקפים כרמי הענבים, מטעי הזיתים ונוף העצים הירושלמי, שכה מאפיינים את חבל הארץ מכניס האורחים הזה. 

טיול ברכב שטח רייזר בחבל מטה יהודה // צילום: דודי ועקנין

מטה יהודה היא מועצה מקומית במחוז ירושלים הכוללת 57 יישובים (המועצה בעלת מספר היישובים הגדול ביותר בישראל), ובהם מושבים, קיבוצים, יישובים קהילתיים, יישובים ערביים, חוות חקלאיות, יישוב יהודי־ערבי משותף (ייחודי בארץ) ומנזרים. שם המועצה נגזר מהתנ"ך, שכן מרבית שטחי המועצה נמצאים בנחלת שבט יהודה, וסמל המועצה כולל אריה, כסמל שבט יהודה.

הפעם הגעתי לכאן לכבוד פסטיבל האוכל הכפרי ה־16, שייערך במשך ארבעה סופי שבוע, מ־20 במאי עד 11 ביוני, ויכלול חגיגה קולינרית במסעדות, בבתי התושבים, במבשלות הבירה וביקבי האזור, לצד הופעות, סדנאות וסיורים. 

מטעמים של אמא

אנחנו מתחילים את הסיור בצור הדסה, יישוב קהילתי בפרוזדור ירושלים. לפני חצי שנה נפתח במרכז המסחרי של היישוב בית אוכל ובו מאפייה. למקום קוראים "בורקס אמא" ופתחו אותו הבעלים של מסעדת "אמא" המיתולוגית בירושלים, שמגישה תבשילים ביתיים דוגמת מיני קובה וממולאים. 

"בורקס אמא". חובה לטעום את מאפה הקאדה // צילום: דודי ועקנין

המאפייה בצור הדסה מציעה, מלבד עוגות ולחמים, גם ארוחות בוקר טריות, בורקסים המיוצרים בעבודת יד, וגולת הכותרת: קאדה - מאפה כורדי ממולא בגבינות, שמוצאו בכפרים בכורדיסטן ושנוהגים להכין אותו בעיקר בשבועות. את הקאדה אפשר לקנות כאן חם מהפלנצ'ה או קפוא להכנה עצמית, וכשתטעמו את הבצק המלוח־מתקתק, תתענגו על כל רגע.

אחרי סעודה כזו אפשר לצאת לטיול בסביבה היפה של אזור מטה יהודה. אנחנו ממשיכים למושב מבוא ביתר, מושב שיתופי הסמוך לצור הדסה. כאן ממוקמת וילת האירוח "פנינה בלב היער" של מלי ודוד גולדנטל, שברשותם גם רכבי 4X4 מסוג רייזר שאותם הם מוציאים לטיולי שטח מודרכים באזור. 

לפני הביקור בווילה דוד לוקח אותנו לטיול ברכבים. הרייזרים מתגלים כבטיחותיים מאוד ודוד מקפיד מאוד על חגורת בטיחות. הרכבים גם מצוידים בבולמי זעזועים מצוינים, כך שגם אם נוסעים בתנאי שטח לא מרגישים כלל את הקפיצות והטלטלות. 

דוד נהג ברכב, כי לא היה זמן להעניק לי תדריך, אבל אתם תוכלו להגיע לכאן עם המשפחה (ילדים מגיל 3) או בכל הֶרכב אחר. תוכלו גם לנהוג בעצמכם בין שבילים ובין מטעים ברחבי פארק בגין היפה, ואף בתוך ערוץ נחל רפאים, לעצור לתצפיות מעניינות בהדרכתו של דוד ואפילו לטבול במעיינות סמוכים. 

אחד המקומות ששווה לטייל בהם באזור הוא עין קובי - פינת חמד ובה בוסתן של עצים ומעיין, שכרגע מרוקן להגנת המטיילים באזור. האטרקציה המרכזית כאן היא נקבת המעיין, פיר אנכי היורד אל הנביעה התת־קרקעית שלו, שכדי לרדת אליו יש להצטייד מראש בפנסים. 

כשאני ביקרתי במקום, הנקבה היתה סגורה בשל זיהום במים. לכן אמליץ לכם להגיע וליהנות מפינת החמד, ללא שכשוך במים. 

אנו חוזרים מהטיול לווילת האירוח של מלי ודוד. מדובר במתחם אירוח שבו דירות של שני חדרים, שלושה וחדר מפנק במיוחד לזוגות. לכל יחידה מטבח מאובזר. במרתף הווילה יש סלון וחדר אוכל עצום בגודלו, שבו תוכלו לבשל, לערוך ארוחות משפחתיות ואפילו לצפות בסרט. בחוץ יש בריכה גדולה במתחם סגור ובטוח, מתקני טרמפולינה וחצר ענקית למשחקים ולמנגל. והכי חשוב: בני הזוג יעזרו לכם בכל מה שתצטרכו.

אצל דודה לאה

ואם כבר מדברים על ארוחות, במסגרת פסטיבל האוכל במטה יהודה תוזמנו להכיר את המבשלות שמתגוררות באזור, המתאפיין בתושבים מעדות שונות. 

אנחנו הגענו לבקר ולסעוד אצל דודה לאה במושב מטע. לאה, שאומרת לי בחיוך לכתוב את שמה כ"לאה כהן לבית חזן", היא מהאנשים הללו שברגע שאתה פוגש בהם, אתה לא מפסיק לחייך ולהתרגש. וההתרגשות הזאת גוברת כשהיא מגישה ברוחב לב את המטעמים שלה: קוסקוס טעים, לצד מרק הקוסקוס המסורתי שמוגש לשולחן אחר כבוד בסיר ענקי, כשהיא לבושה בבגדים מסורתיים מקזבלנקה. 

דודה לאה. מגישה את מרק הקוסקוס שלה בסיר ענקי // צילום: דודי ועקנין

"הבית שלי הוא בית של אוכל. תמיד באים לאכול אצלי", היא אומרת ומספרת את סיפור חייה. מדובר בסיפור מרתק, אך אתן לה לספר לכם אותו בעצמה. תוכלו להגיע אליה בכל יום שישי ולרכוש ממטעמיה: קוסקוס, סיגרים, קובות ועוד, וכמובן לסעוד אצלה בימי פסטיבל האוכל ובכלל, בתיאום מראש.

ומדודה לאה אנחנו ממשיכים לאחיינה האוהב, נבו חזן, במושב מטע. עד לפני 14 שנים נבו היה נהג משאית סמיטריילר. עד שיום אחד דודה לאה חלתה במחלה קשה. היא ובעלה ייצרו באותה תקופה יין באופן ביתי ונבו נאלץ לייצר את היין במקומה. "כולנו התגייסנו, האישה והילדים, שדרכו על מאות קילוגרמים של ענבים", הוא מספר. "לאחר שהחלימה, תודה לאל, דודה לאה חזרה לביתה, ואני הבנתי שזה הייעוד שלי". וכך הקים את יקב נבו שבמרכז המבקרים שלו תוזמנו לבקר, לסייר ולטעום יין מצוין, שנעשה באהבה רבה. 

נבו חזן ביקב שלו. מציע סיור וטעימות // צילום: דודי ועקנין  

בואי נקטוף רק תותים

אנו מסיימים את טיולנו ב"בוסתן רפי", הבוסתן שנטע אברהם רפאל במושב נס הרים, השוכן בהרי יהודה, בין ירושלים לבית שמש. 

רפי היה חקלאי כל חייו וגידל בעיקר עצי נקטרינות משובחות, אך קשיי החקלאות הכריעו גם אותו והוא החליט בעצת חבריו לנטוע בוסתן המשמש לקטיף פירות יער כפטל, שסק ותות פקיסטני מתוק ונפלא. הבוסתן כולל גם חלקה של עצי פאולינה, שרפי נטע במו ידיו, ויש משהו בעץ הזה שמשרה סביבו אווירה של שקט וקסם.

אברהם רפאל ב"בוסתן רפי". נטע את עצי הפאולינה במטע // צילום: דודי ועקנין

המקום פעיל לקטיף בחודשים מאי־ספטמבר, ואפשר לבוא לכאן, ליהנות מתנובת הגן הקסום ולקחת הביתה את הפירות שקטפתם (בתשלום לפי משקל). אפשר גם לצאת לסיור מודרך בחלקה ולשמוע הסברים על הגידולים השונים או לערוך במקום פיקניקים משפחתיים וקבוצתיים.

המקום רק נפתח ורפי מתרגל לתפקידו החדש, אז נהגו בסבלנות ובכבוד. התקשרו אליו לתאם, כי חשוב לו שיהיו מספיק פירות עבורכם, כדי שתיהנו מהקטיף וגם תיקחו הביתה. בואו לבקר במטה יהודה, מבטיחה שתיהנו. 

תות פקיסטני ב"בוסתן רפי". אפשר לקטוף ולקחת הביתה // צילום: דודי ועקנין

איך, כמה ולמה

תיירות מטה יהודה

אתר: www.tour-yehuda.org.il

פסטיבל האוכל הכפרי 

20 במאי עד 11 ביוני. פרטים בטל' 

8108*, 02-9958650, ובאתר "תיירות מטה יהודה". הכניסה חופשית

בורקס אמא

מרכז מסחרי "הדרור", צור הדסה. 

טל' 02-6723182. כשר למהדרין. 

אתר: www.burekasima.co.il

פנינה בלב היער 

וילת אירוח וטיולי שטח. 

מבוא ביתר, טל' 054-5280200. 

אתר: www.pninabelev.co.il

מעיין עין קובי

איך מגיעים: נוסעים בכביש 375. כמה מאות מטרים ממזרח לצומת צור הדסה נכנסים לפארק בגין (יש שילוט).
הכביש מתעקל ימינה לדרך עפר טובה המסומנת בסימון שבילים ירוק. חונים בצומת הראשון שמצטלב עם סימון שבילים שחור. המעיין נמצא כ־30 מטרים שמאלה 

יקב נבו

מושב מטע, משק 57, 

טל' 052-6071780. כשר. 

אתר: www.yekevnevo.co.il

אצל דודה לאה

אפשר לקנות אוכל בכל יום ו' מ־11:00 עד 14:00. ארוחות בתיאום מראש בטל' 052-5705283

בוסתן רפי

נס הרים, טל' 055-6636556. מחיר כניסה לסיור וטעימה: משפחה 

(3 משלמים לפחות) - 20 ש' לאדם, תשלום מגיל 5. בודדים וזוגות - 25 ש' לאדם. סלסילות הביתה בתשלום נוסף

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר